Statsministeren udskriver skolevalg

11.01.2019

Valgrygterne har længe floreret på Christiansborg. Nu trykker statsministeren på valgknappen.

»Jeg har indstillet til Hendes Majestæt Dronningen, at der udskrives Skolevalg til afholdelse torsdag den 31. januar 2019.« Med disse ord skyder statsminister Lars Løkke Rasmussen gang i en tre uger lang valgkamp, hvor flere end 80.000 unge mellem 14 og 17 år landet over nu skal ud at prøve kræfter med politik og demokrati. 

På lidt mere end 800 skoler fordelt over hele Danmark går elever fra 8. til 10. klasse til stemmeurnerne torsdag den 31. januar kl. 12 – 15. De får udleveret valgkort og stemmesedler, der bliver opstillet stemmebokse og valgurner, og det bliver en helt autentisk valghandling, hvor eleverne kan stemme på alle opstillede partier. Men inden de når til valghandlingen og den direkte transmission af det landsdækkende valgresultat fra Landstingssalen, så skal de selv på banen og kæmpe for deres mærkesager.

»Vi skal lade hver generation genopfinde demokratiet og lade det blomstre videre til næste generation. Derfor er det vigtigt, at de unge har en solid viden om og et stærkt tilhørsforhold til demokratiet. Det er netop, hvad skolevalget kan medvirke til. Derfor glæder jeg mig over, at så mange lærere her i et valgår har meldt deres klasser til Skolevalg 2019,« siger undervisningsminister Merete Riisager. 

Skolevalg styrker demokratiet 

Det er tredje gang, Folketingets Præsidium og Undervisningsministeriet udskriver skolevalg. Første gang var i 2015, og siden da er valgene blevet fulgt tæt at forskere fra Københavns Universitet, der påviser, at elevernes politiske selvtillid styrkes af at deltage i Skolevalg. De deltagende elever gav udtryk for, at Skolevalg havde gjort dem parate til at deltage i en politisk debat, undervisningsforløbet havde givet dem en bedre forståelse af politiske diskussioner – og de mente i højere grad end de elever, der ikke deltog, at de havde politiske meninger, som var værd at lytte til.

»At få unge til at interessere sig for politik og sætte et kryds på stemmesedlen, kommer ikke af sig selv. Demokrati er noget, man skal man opflaskes med. Skolevalg bringer politik i øjenhøjde med de unge og giver dem blod på tanden til at diskutere og tage stilling. Mange af tidens spørgsmål rækker langt frem i tid. Derfor er det vigtigt, at også de unge er med til at bestemme samfundsudviklingen«, siger Folketingets formand Pia Kjærsgaard.          

Debatter over hele landet 

Op til valgdagen den 31. januar får eleverne mulighed for at opleve og deltage i debatter med ungdomspolitikere på 540 skoler over hele landet. Debatterne bliver arrangeret af Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF).

»Vi har en forpligtelse til at styrke hver eneste generations demokratiske engagement. Skolevalget er vigtigt, fordi det er med til at give unge troen på, at deres holdninger betyder noget, og at de har en stemme i samfundet. Skolevalget handler om politik, men med udgangspunkt i elevernes egne holdninger og egen virkelighed. Derfor tror vi på, at Skolevalget vil styrke de unges politiske selvtillid og få endnu flere engageret i den demokratiske samtale og i ungdomsorganisationerne, hvor de sammen med andre unge kan søge indflydelse på samfundet,« siger formand for DUF Kasper Sand Kjær.

Om Skolevalg 2019

  • Skolevalg 2019 er et tre uger langt undervisningsforløb udformet som en valgkamp.
  • 80.000 unge 14-17-årige fra 800 skoler fordelt over hele landet deltager i Skolevalg 2019.
  • Eleverne vælger mærkesager, laver kampagner og debatterer, inden de på valgaftenen, torsdag den 31. januar, sætter kryds ved det parti, de er mest enige med.
  • Undervisningsforløbet slutter med en stor valgfest på Christiansborg i Landstingssalen, hvor valgresultatet bliver afsløret. Hele valgaftenen bliver vist direkte på Folketingets tv-kanal kl. 19-20.
  • Bag Skolevalg står Folketingets Præsidium og Undervisningsministeriet. Formålet er at styrke elevernes forståelse af og deltagelse i demokratiet ved at prøve et valgkampforløb og en rigtig valghandling.  
  • Skolevalg skal være med til at dæmme op for tendensen til, at unge, nye vælgere ikke stemmer i samme udstrækning som resten af befolkningen. Undervisningsforløbet skal tanke eleverne op med demokratisk selvtillid, så de oplever, at de er kompetente og vidende nok til at gøre sig gældende i demokratiet. 
  • Den 24. januar er der partilederdebat med ungdomspolitikere og 200 skoleelever i Landstingssalen på Christiansborg. Debatten sendes direkte på tv og andre platforme.
  • Ca. 55.000 elever fra 540 skoler over hele landet vil opleve en debat med ungdomspartierne på deres skole. Til debatterne deltager ungdomspolitikere fra alle de politiske ungdomspartier. Debatterne bliver arrangeret af Dansk Ungdoms Fællesråd.