I dag skifter Folketinget udseende

02.10.2018

For at imødekomme udviklingen inden for digitale medier har Folketinget fået udviklet nyt logo og navnetræk, som indkapsler det danske demokratis stærke og vigtige historie.

For at imødekomme de krav, digitale medier stiller til visuel kommunikation, har Folketinget opdateret den designlinje, der blev indført i 2007. Kernen i designlinjen er fortsat Danmarks rigsvåben, som nu er suppleret af et navnetræk, der trækker tråde tilbage til 1915-grundloven, hvor Danmark fik sit egentlige demokrati. Det nye design tages i brug ved Folketingets åbning 2018 og implementeres løbende over tid. 

”Med det nye design har vi skabt et udtryk, der på én gang befinder sig mellem det klassiske og det nutidige, og som tydeligt er sin historiske arv bevidst. Seglet er af høj kvalitet og bidrager til at vedligeholde en værdig, genkendelig og gennemgående ramme om Folketinget og dets institutioner,” siger Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF).

Forenklet udtryk

Logoets udtryk er blevet forenklet. Den største forandring er, at navnetrækket ”Folketinget” nu optræder ved siden af eller under rigsvåbnet. Dette skaber mere luft i logoet, som derved fungerer bedre på mindre skærme og på trykte publikationer. Det nye navnetræk gør Folketingets visuelle udtryk mindre komplekst og lettere at anvende og aflæse på både hjemmesiden og de sociale medier, Folketinget benytter.

Folketingets logo gennem tiden 

Nytænkning med respekt for den historiske arv

Typografien er inspireret af 1915-grundloven, som er grundstenen i det demokrati, vi kender i dag. De 3 karakteristiske løver og de 9 hjerter eller søblade er blevet tegnet op og får samtidig en mere fremtrædende plads i logoet. 

”Når man nytegner et våbenskjold, et segl eller et lignende emblem, er der en række heraldiske principper, der skal overholdes. Folketinget har traditionelt anvendt rigsvåbnets løver og hjerter i en cirkelform som et segl ‒ en cirkelform, som er bibeholdt i nytegningen. I et heraldisk mærke skal figurerne udfylde pladsen og være tydelige selv på afstand eller i mindre format. Det er lykkedes i nytegningen af Folketingets segl,” siger Rigsarkivets heraldiske konsulent, Ronny Andersen, som har været med til at godkende det nye logo. Rigsarkivet er ansvarlig for al offentlig heraldik i Danmark.

Typografi

Fælles udtryk mellem Folketinget og dets institutioner

Folketingets hidtidige designlinje blev indført i 2007. Dengang valgte Statsrevisorerne, Rigsrevisionen og Folketingets Ombudsmand at tilslutte sig designlinjen. Dette visuelle fællesskab er bibeholdt i den nye designlinje. 

Se alle detaljerne i designet på Folketingets hjemmeside: