Folketinget fejrer Islands 100 år som suveræn nation

08.10.2018

Folketinget og regeringens gave til Island er en festforestilling i Operaen.

Den 1. december 2018 er det 100 år siden, den dansk-islandske forbundslov trådte i kraft og gjorde Island til en suveræn nation. Den daværende kong Christian den 10. var dog statsoverhoved i både Danmark og Island, indtil personalunionen blev ophævet i 1944 ved en islandsk folkeafstemning.

Folketinget og regeringen er gået sammen om at fejre Islands runde fødselsdag lidt på forskud med en festforestilling i Operaen den 10. oktober.

”Selv om Island er festens centrum, har også Danmark grund til at glæde sig. Adskillelsen mellem Danmark og Island står som et lysende eksempel på en værdig skilsmisse, hvor to parter taler sig til rette om en fredelig løsning om at gå hver til sit. Det er derfor, vi ønsker vi at markere jubilæet med en festforestilling”, siger Folketingets formand Pia Kjærsgaard (DF).

Aftenens program er en blanding af musik, kor, ballet og oplæsning og bliver fremført af danske og islandske kunstnere. 

Forestillingen bliver overværet af Hendes Majestæt Dronning Margrethe og den kongelige familie. Fra Island deltager formanden for Altinget, den islandske præsident og statsminister og en række islandske politikere og kulturpersonligheder. 

Senest opdateret: [18.11.2022]
Sideansvarlig: Claus Brask