Åben høring om naturnationalparker
Udvalg: Miljø- og Fødevareudvalget, Kulturudvalget
Mødedato: 06-04-2022
Starttidspunkt: 09.00
Sluttidspunkt: 11.10
Lokale: Landstingssalen, Christiansborg
Folketingets Kulturudvalg inviterer til åben høring om naturnationalparker. Høringen finder sted onsdag den 6. april 2022 kl. 9.00-11.10 i Landstingssalen på Christiansborg.

I juni 2020 indgik regeringen en aftale med Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet om at skabe mere vild natur til gavn for Danmarks biodiversitet. Et af initiativerne er forberedelsen af landets to første naturnationalparker med placering i Fussingø ved Randers og Gribskov i Nordsjælland. Med aftale om en natur- og biodiversitetspakke fra december 2020 er der lagt op etablering af yderligere 13 naturnationalparker rundt i landet.

Etableringen af landets nye naturnationalparker er forankret hos Miljøministeriet, da det overordnede formål med projektet er at skabe urørte løvskove og masser af plads til, at vilde dyr og planer kan trives. Dette skal give mulighed for at opleve naturen på en ny måde, og opfylde EU's målsætninger for biodiversitet.

Kulturudvalget er opmærksom på, hvorvidt etableringen af naturnationalparker er en udfordring for det aktive udeliv og de idrætsforeninger m.v., der anvender de omfattede arealer til udøvelse af deres respektive aktiviteter.

Formål

Formålet med høringen er at inddrage perspektiver fra foreningsfolk, herunder idrætsorganisationer, der som følge etablering af naturnationalparker muligvis vil blive udfordret i forhold til at benytte arealerne. Kulturvalget ønsker bedre indsigt i de risici, der er forbundet med at opfylde projektets formålet - eksempelvis ved indhegning af dele af naturen, så farlige dyr kan leve frit.

Endelig er Kulturudvalget interesseret i løsninger til det videre arbejde, gerne med afsæt i erfaringer fra andre projekter, der er lykkedes med at finde en balance mellem hensynet til uberørt natur og hensynet til aktiviteter i naturen.

Miljøminister Lea Wermelin og medlemmer af Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg er inviteret til at deltage i høringen.

Programmet kan ses her.

Høringen er åben for alle, men tilmelding er nødvendig (også for pressen). Frist for tilmelding er tirsdag den 5. april kl. 15. Der er et begrænset antal pladser til høringen, og pladserne vil blive fordelt efter først til mølle-princippet.

Tilmelding kan ske her.

Gæster i Folketinget må beregne ekstra tid til registrering i besøgsindgangen (til højre for hovedindgangen) på grund af sikkerhedstjek, og det anbefales derfor at møde op ca. en halv time, inden høringen starter. Det er tilladt at optage lyd og billeder under høringen, hvis det kan ske uden at forstyrre høringens afvikling i øvrigt.

Høringen tv-optages og vil blive vist live her på Folketingets hjemmeside, hvor den også kan findes efterfølgende under "TV fra Folketinget". Desuden vises høringen forskudt på Folketingets tv-kanal.

Kontakt
Udvalgssekretær
Nikolaj Nordby Thøgersen
3337 5507
Send e-mail
Udvalgsassistent
Christina Marie Amann
3337
Send e-mail