Udenlandske sundhedspersoner har ventet unødigt længe på autorisation
Statsrevisorerne finder forvaltningen af autorisation af udenlandske sundhedspersoner utilfredsstillende.
I 2022-2023 har det taget i gennemsnit ca. ½ år for ansøgere fra EU/EØS at få autorisation i Danmark, mens det for ansøgere fra tredjelande i gennemsnit har taget ca. 5½ år.
Det er et af hovedresultaterne i Rigsrevisionens beretning Autorisation af udenlandske sundhedspersoner.
Statsrevisorerne finder, at udenlandske sundhedspersoner venter unødigt længe på autorisation og finder Indenrigs- og Sundhedsministeriets forvaltning af autorisation af udenlandske sundhedspersoner utilfredsstillende.
Indenrigs- og Sundhedsministeriets sikrer, at ansøgerne kun får autorisation, hvis de har tilstrækkelige kvalifikationer, men ansøgerne venter unødigt længe på at få deres autorisation, og i ventetiden kan de ikke bidrage til det danske sundhedsvæsen.
Statsrevisorerne finder det bekymrende, at Indenrigs- og Sundhedsministeriet har afskaffet sprogkravet for sygeplejersker fra tredjelande, der søger om autorisation, uden at undersøge konsekvenserne. Statsrevisorerne konstaterer, at der er flere eksempler på, at manglende danskkundskaber blandt udenlandske sygeplejersker har udgjort en risiko for patientsikkerheden.
Statsrevisorerne hæfter sig særligt ved følgende undersøgelsesresultater i Rigsrevisionens beretning:
- Når styrelsen skal vurdere ansøgernes uddannelser, ligger sagerne stille mindst 50 % af tiden, uden at der sker sagsbehandling Danmark stiller højere krav til ansøgere fra tredjelande end de andre skandinaviske lande. I Sverige og Norge får sundhedspersoner fra tredjelande autorisation henholdsvis 8 måneder og 2 år hurtigere end i Danmark.
- Styrelsen for Patientsikkerhed udsteder kun autorisation til udenlandske sundhedspersoner, hvis ansøgerne har indsendt den lovbestemte dokumentation.
- Ansøgere fra tredjelande har ofte svært ved at forstå kravene til dokumentation for at blive autoriseret som sundhedsperson i Danmark. Ansøgerne kontakter gennemsnitligt styrelsen 8 gange og sender mere end 300 sider, før styrelsen finder dokumentationen tilstrækkelig.
- Indenrigs- og Sundhedsministeriet har afskaffet sprogprøvekravet for sygeplejersker fra tredjelande uden at vurdere konsekvenserne. Nogle sygeplejersker taler så dårligt dansk, at de har udgjort en risiko for patientsikkerheden, mens de var i en evalueringsansættelse.
- Det tager i gennemsnit ca. ½ år for ansøgere fra EU/EØS at få autorisation i Danmark, mens det for ansøgere fra tredjelande i gennemsnit tager ca. 5½ år.
Find Rigsrevisionens beretning afgivet til Folketinget med Statsrevisorernes bemærkninger Autorisation af udenlandske sundhedspersoner