NOTAT
Kemi og Fødevarekvalitet
J.nr. 2025-126756
Ref. MAKIR
Dato: 05-08-2025
Baggrundsnotat om fluorid i te
Problemstilling
Fluorid kan i for store mængder skade udviklingen af fostres hjerner. Fluorid i større mængde kommer typisk fra
te, flaskevand og tandpasta. Te-blade kan fra naturens side have et højt indhold af fluorid.
I 2021 kontrollerede Fødevarestyrelsen 41 prøver af forskellige typer te (blade)
(https://foedevarestyrelsen.dk/proeveresultater/2021/fluorid-i-the-2021). Gennemsnitsværdien lå på 317 mg/kg.
Data for indhold af fluorid i teblade (den form, te markedsføres på) er en forudsætning for en eventuel regulering
af indhold af fluorid i te.
Løsning
Resultaterne af kontrollen i 2021 blev sendt til EU-Kommissionen med en anmodning om, at Den Europæiske
Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) vurderede, om der var behov for håndtering, f.eks. i form af mere
dataindsamling, grænseværdisætning eller andet. Der kom en ny, opdateret risikovurdering fra EFSA den 22. juli
2025. Den evaluerer evidens for potentielle negative sundhedseffekter af fluorid relateret til alle kilder af
eksponering fra fødevarer og drikkevand.
Den nye, opdaterede risikovurdering beskriver, at det samlede fluoridindtag er forbundet med negative virkninger
på den udviklende hjerne ved drikkevandskoncentrationer over 1,5 mg/L, samt at der ikke er evidens for sådanne
sammenhænge, når drikkevandskoncentrationerne er under 1,5 mg/L. Ved at bruge en drikkevandskoncentration
på 1,5 mg/L som referencepunkt har EFSA fastsat et sikkert indtagsniveau på 3,3 mg/dag for gravide kvinder,
inklusive alle kilder til oral eksponering, for at beskytte fosteret. Dette sikre indtagsniveau er udvidet til at gælde
for andre voksne og børn over 8 år.
Der er fundet indhold af fluorid i drikkeklar te på over 6 mg/liter. På den baggrund har Fødevarestyrelsen i flere
år rådgivet gravide forbrugere via kommunikationskampagner til højst at indtage to kopper te dagligt, netop for at
beskytte fostre mod for meget fluorid. Af Fødevarestyrelsens råd til både gravide og andre forbrugere fremgår det
også, at man kan reducere sit indtag af uønskede stoffer fra te ved at variere sit daglige indtag af te, købe
forskellige mærker og drikke frugtte (te lavet kun af tørret frugt). Dermed undgår man et dagligt, ensidigt og højt
forbrug af bestemte teer, der kan udgøre en risiko. Fremover vil Fødevarestyrelsen have ekstra fokus på
information til gravide om, hvorfor fluorid kan være et problem, og hvordan de kan undgå for meget fluorid fra te.
Baggrund
Fluor er et grundstof, der i opløst form kaldes fluorid. Fluor findes i jord, luft og grundvand. Tænders eksponering
til fluorid fra tandpasta øger emaljens indhold af fluorohydroxyapatit, som er mere syrebestandigt, og som derfor
medvirker til, at der dannes mindre caries.
Fødevarestyrelsen • Stationsparken 31-33 • 2600
Glostrup
Tlf. 72 27 69 00
• CVR 62534516 • EAN 5798000986008 • www.fvst.dk