Folketingets Lovsekretariat
Christiansborg
1240 København K
J.nr. 2025 - 2433
Den 16. maj 2025
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. S 1078, som medlem af Folketinget Mette Thiesen (DF)
har stillet til ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri den 8. maj 2025.
Spørgsmål nr. S 1078 fra medlem af Folketinget Mette Thiesen (DF)
”Mener
ministeren, at det kan virke misvisende over for forbrugerne, når økologisk certificerede
produkter ikke nødvendigvis er ensbetydende med høj dyrevelfærd og bæredygtig produktion, og
vil ministeren i bekræftende fald tage initiativ til, at forbrugerne i højere grad informeres retvisende
om, hvad økologimærkningen faktisk dækker over?”
Svar
Formålet med mærkning af fødevarer er netop at sikre, at forbrugerne får de nødvendige oplysnin-
ger om et produkt. Ifølge EU’s
økologiforordning
kan en fødevare betegnes som økologisk certifi-
ceret, hvis den lever op til en række krav. Økologiforordningens krav om mere plads til dyr, adgang
til det fri og understøttelse af dyrenes naturlige adfærd vurderes også at kunne gavne dyrevelfær-
den.
Regeringen ønsker at understøtte høj dyrevelfærd og har i den forbindelse lanceret det Statslige
Dyrevelfærdsmærke, som stiller en række ekstra krav til dyrenes forhold, end den generelle lovgiv-
ning for konventionelle fødevarer gør. Hvis man som forbruger ønsker at købe fødevarer med høj
dyrevelfærd, kan man derfor lade sig vejlede af dyrevelfærdsmærket, som gør det muligt for for-
brugerne at se, hvilke produkter der lever op til specifikke krav om bedre dyrevelfærd. Forbrugere,
der efterspørger økologiske produkter og høj dyrevelfærd, kan gå efter økologimærkning og dyre-
velfærdsmærkning, når de handler.
Jacob Jensen
/
Jakob Haslund-Thomsen
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
•
Holbergsgade 6
•
1057 København K
Tlf. 38 10 60 00
• CVR
41956011
• EAN
5798000880016
•
•
www.fvm.dk