-- AKT 409450 -- BILAG 1 -- [ Opdatering Kommissionens vurdering af Transportministeriets

Til: Kathrine Aagaard Lise (KML@trm.dk), Frederik Find Leisner (fle@trm.dk)

Cc: Alexander Héilund (aho@dpt-dk.org), Michael Nielsen (mmn@dpt-dk.org)

Fra: Jens Hvid Bang (jhb@dpt-dk.org)

Titel: Opdatering: Kommissionens vurdering af Transportministeriets forslag til eendring af busloven
Sendt: 29-10-2024 09:25

Bilag: RE: Interpretation of 1071/2009.eml;

[EKSTERN E-MAIL] Denne e-mail er sendt fra en ekstern afsender.
Vaer opmaerksom pa, at den kan indeholde links og vedhaeftede dokumenter, som ikke er sikre,
medmindre du stoler pa afsenderen.

Kaere begge

Vi har kontaktet Kommissionen for at fa afklaret, hvordan EU-forordningerne skal tolkes i forhold til det
forslag, vi har afgivet hgringssvar til i sommers om at eendre buslovens definition af erhvervsmaessig
buskarsel.

Vi har vedlagt vores korrespondance med Kommissionen som bilag, sa | kan se detaljerne i vores dialog.

Kommissionens svar
| sit svar skriver Kommissionen, at man ikke kan endre definitionen pa den made, som lovforslaget
foreslar, og at de tre kriterier ikke kan gares kumulative.

Faktisk forholder det sig lige omvendt, og ifelge Kommissionens fortolkning af EU-forordningerne skal
falgende tre kriterier opfyldes kumulativt for at en befordring kan defineres som ikke-erhvervsmaessig (og
dermed undtages for tilladelseskravet):

1. Ingen direkte eller indirekte vederlag for befordringen.

2. Befordringen ma ikke generere direkte eller indirekte indkomst for fareren af karetgjet eller for andre.

3. Befordringen ma ikke vaere forbundet med nogen professionel aktivitet.

Altsa, enhver form for buskgrsel, der kraever vederlag, genererer indkomst eller er forbundet med en
professionel aktivitet, kraever en tilladelse.

Det er vigtigt at understrege, at Kommissionen abner op for undtagelser, men der er tale om meget snaevre
undtagelser, som skal vaere underlagt strenge betingelser, hvilket ikke er opfyldt i lovforslaget, hvor at den
nye definition skaber meget brede undtagelser.

Vi mener derfor fortsat, at den bedste Igsning vil veere at udvide de eksisterende undtagelser, sa f.eks.
pargrende pa plejehjem kan kgre med i plejehjemsbussen — som ministeren gnsker.

Vi haber selvfelgelig, at | vil tage ovenstaende i betragtning i jeres arbejde med lovforslaget, og | ma
endelig sige til, hvis | har brug for mere materiale eller en uddybning. Vi star naturligvis til radighed for
yderligere information eller en dreftelse af sagen.

De bedste hilsner

Jens Hvid Bang
Kommunikations- og sektorchef

Dansk PersonTransport
Ngrre Farimagsgade 11, 3.tv
DK-1364 Kgbenhavn K

Tel: +45 7022 7099

Mob: +45 5135 5271

rersonlransport
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Til: aho@dpt-dk.org (Alexander Hoilund)

Cc: mmn@dpt-dk.org (Michael Mgller Nielsen)

Fra: CABAU Emmanuel (Emmanuel. CABAU@ec.europa.eu)
Titel: RE: Interpretation of 1071/2009

Sendt: 24-10-2024 15:06

Bilag: image001.png; image002.gif; image003.png; image004.png;

Dear Colleague,

As | wrote to you previously, under the last paragraph of Article 1(4) to be considered a “carriage exclusively for non-
commercial purposes”, a carriage must meet three conditions: it should be a carriage (i) for which no direct or
indirect remuneration is receive, and (ii) which does not directly or indirectly generate any income for the driver of
the vehicle or for others, and (iii) which is not linked to any professional activity.

These conditions are cumulative and should be interpreted strictly.

It appears for example that carrying out transport for passengers not for profit-making purposes would not fulfill
these three conditions.

Kind regards

Emmanuel Cabau

From: Alexander Hoilund <aho@dpt-dk.org>

Sent: Thursday, October 24, 2024 2:45 PM

To: CABAU Emmanuel (MOVE) <Emmanuel. CABAU@ec.europa.eu>
Cc: Michael Mgller Nielsen <mmn@dpt-dk.org>

Subject: SV: Interpretation of 1071/2009

Dear Emmanuel
Once again thank you for taking your time to answer our questions.

| hope | may ask you another follow-up question to make my understanding of the EU regulations
clear.

Under the current Danish legislation, it is clearly defined when the national transport services of passengers
by bus or coach are considered commercial or non-commercial. There are three criteria, any one of which
can trigger a requirement for a license to engage in the commercial transportation of passengers by bus or
coach (Community licence), as fulfilling just one of the following criteria defines the transport as commercial:

1. When transporting people who are not closely associated with the person, company, or organization
performing the transport.

2.  When the transport is carried out for profit-making purposes.

3.  When the transport is the primary purpose of the person, company, or organization in question.

With regards to the EU regulation, would it be possible to change the national legislative definition of
commercial road passenger transport by bus or coach so that the above mentioned three criteria must be
met simultaneously (cumulative) for the transport of passengers to be considered commercial? l.e., if just
one of the criteria is not fulfilled, transport by bus or coach could thus be carried out without a license for
commercial passenger transportation, as it would be defined as non-commercial due to all criteria not being
met cumulatively?

Thank you for your help!
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Best regards,
Alexander Hoilund

Political consultant
Danish Passenger Transport / DPT
Mob: +45 60 13 00 15

rersonlransport

Fra: CABAU Emmanuel <Emmanuel.CABAU@ec.europa.eu>
Sendt: 24. oktober 2024 11:32
Til: Alexander Hoilund <aho@dpt-dk.org>

Cc: Michael Mgller Nielsen <mmn@dpt-dk.org>
Emne: RE: Interpretation of 1071/2009

Dear Colleague,

| am not aware of any case law or further definitions on these issues. These are exceptions and should be
interpreted strictly.

Concerning Article 1(4)b please note that the condition is not precisely that “road passenger
transport services become the main occupation of a transport provider” but that the main occupation
of the undertakings is something else than that of road passenger transport. This is a very strict condition
and can only applies to undertakings that are not road passenger transport undertakings and would normally
concern own account operation. It is not possible to be active as a passenger transport undertaking under
this exception.

Kind regards

Emmanuel Cabau

From: Alexander Hoilund <ah -dk.org>

Sent: Wednesday, October 23, 2024 2:56 PM

To: CABAU Emmanuel (MOVE) <Emmanuel.CABAU@ec.europa.eu>

Cc: GARCIA DE SANDOVAL Aurora (MOVE) <Aurora.GARCIA-DE-SANDOVAL@ec.europa.eu>; TOMIC
BIENKOWSKA Lana (MOVE) <Lana.TOMIC@ec.europa.eu>; PTASZYNSKA Ewa (MOVE)

<Ewa.PTASZYNSKA@ec.europa.eu>; Michael Mgller Nielsen <mmn@dpt-dk.org>
Subject: RE: Interpretation of 1071/2009

Dear Emmanuel

| was forwarded your mail by Michael.
Thank you for your answer. It helps immensely.

We understand your answer in such a way that it is possible to engage in profit-making road
passenger transportation with bus and coach services without authorization under certain
circumstances due to the exceptions provided in Article 1(4)b and Article 1(5). If this is
indeed the correct understanding, then we do have a couple of follow-up questions, which
we hope you are willing to help us with.

Concerning Article 1(4)b, are there any definitions or case law that outline when road
passenger transport services become the main occupation of a transport provider? One
could fear that the exception to entities with a main occupation other than that of road
passenger transportation might lead to circumvention and misuse of the exception, as a
substantial profit could be gained by commercial passenger transport by bus or coach under
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the guise of other purposes?

Concerning Article 1(5), are there any definitions or case law regarding when road transport
operators engaged exclusively in profit-making national transport operations only have “a
minor impact on the transport market”? And concurrently, when are “the shorts distances
involved” defined short enough to exempt commercial road passenger transportation for
profit-making purposes as a main occupation (or ancillary occupation) from authorization?

| hope my questions make sense, otherwise feel free to ask me to elaborate.

Thank you in advance! We really appreciate your help.

Best regards,
Alexander Ho6ilund

Political consultant
Danish Passenger Transport / DPT
Mob: +45 60 13 00 15

rersonlransport

Fra: CABAU Emmanuel <Emmanuel.CABAU@ec.europa.eu>
Sendt: 23. oktober 2024 12:53

Til: Michael Mgller Nielsen <mmn@dpt-dk.org>

Cc: GARCIA DE SANDOVAL Aurora <Aurora.GARCIA-DE-SANDOVAL@ec.europa.eu>; TOMIC

BIENKOWSKA Lana <Lana.TOMIC@ec.europa.eu>; PTASZYNSKA Ewa
<Ewa.PTASZYNSKA@ec.europa.eu>

Emne: RE: Interpretation of 1071/2009
Dear Colleague,

In accordance with Article 1(4)b), the Regulation can only not apply to “undertakings engaged in road
passenger transport services exclusively for non-commercial purposes or which have a main
occupation other than that of road passenger transport operator”.

Under the last paragraph of Article 1(4) to be considered a “carriage exclusively for non-commercial
purposes”, a carriage must meet three cumulative conditions: it should be a carriage (i) for which no
direct or indirect remuneration is receive, and (ii) which does not directly or indirectly generate any
income for the driver of the vehicle or for others, and (iii) which is not linked to any professional
activity.

As you indicating therefore all profit making road passenger transport services by bus or coach are
covered by Regulation 1071/2009 and require an authorization under this Regulation.

The only possible exceptions would concern undertakings which have a main occupation other than
that of road passenger transport operator, or road transport operators “engaged exclusively in
national transport operations having only a minor impact on the transport market because of: (a) the
nature of the goods carried; or

(b) the short distances involved” (Article 1(5)).

As for Regulation 1073/2009, it applies to operations carried out for non-commercial and non-profit-
making purposes. In any event it only concerns international carriage and allows for an authorisation
to be granted, so it would both not be possible and not make sense for a Member State to restrict its
scope.

| hope this helps.
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Please let me know if | can be of any further assistance.
With kind regards

Emmanuel Cabau

From: PTASZYNSKA Ewa (MOVE) <Ewa.PTASZYNSKA@ec.europa.eu>

Sent: Tuesday, October 22, 2024 6:28 PM

To: Michael Mgller Nielsen <mmn@dpt-dk.org>

Cc: GARCIA DE SANDOVAL Aurora (MOVE) <Aurora.GARCIA-DE-SANDOVAL@ec.europa.eu>;

TOMIC BIENKOWSKA Lana (MOVE) <Lana.TOMIC@ec.europa.eu>; CABAU Emmanuel (MOVE)
<Emmanuel.CABAU@ec.europa.eu>

Subject: RE: Interpretation of 1071/2009
Dear Michael,

Thank you for reaching out to me and sharing these interesting plans of the Danish
government to change the access rules to passenger market by bus and coach. Actually, | am
not working in the road transport policy unit any more. Shocking! | know. | have moved
to transport investment unit on 16 October. But | am sure my colleagues in copy will be glad
to address your question.

All the best
Ewa

Ewa Ptaszynska
Deputy Head of Unit

European Commission
Directorate-General for Mobility and Transport
Transport Investment

DM28 06/071
B-1049 Brussels/Belgium
+32 (0)2-296 54 24

Ewa.ptaszynska@ec.eur: .eu

This message is intended for the use of the addressee only and may contain information that is privileged and confidential. If
you are not the intended recipient, you are notified that any dissemination of this communication is strictly prohibited. If you
have received this communication in error, please notify us immediately by return of this e-mail. This communication does not
constitute any formal commitment on behalf of the Commission

From: Michael Mgller Nielsen <mmn t-dk.org>
Sent: Tuesday, October 22, 2024 9:07 AM

To: PTASZYNSKA Ewa (MOVE) <Ewa.PTASZYNSKA@ec.europa.eu>
Subject: Interpretation of 1071/2009

Hi Eva
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Trust that you are well and are enjoying autumn in Brussels even though it probably is gray at
this time of year as usual.

| hope you can help me a bit about the interpretation of regulation 1071/2009 and regulation
1073/2009 regarding the definition of commercial and non-commercial road passenger
transport by bus and coach services.

The reason for my inquiry is that the Danish Ministry of Transport is considering liberalizing
the rules for bus and coach services with an upcoming legislative proposal. The upcoming
proposal suggests that, in the future, it will be possible to conduct road passenger transport
by bus and coach services for profit-making purposes without a license for commercial
passenger transportation (Community license) under certain circumstances.

To my understanding, the EU regulations clearly indicate that road passenger transport
services by bus or coach carried out for profit-making purposes are always considered
commercial, no matter the circumstances, and thus require a license (Community license)?

Can you think of any circumstances, where it is possible to engage in profit making road
passenger transport services by bus or coach, and still being defined as non-commercial and
thus not require a Community license?

| will greatly appreciate any help you can provide on the matter and do not hesitate to
contact me in case you have questions or need additional information. If you think someone
else is better places to answer, you are naturally free to forward the mail to them. However, |
cannot think of anyone better placed to answer this than you ;o)

All best and do give me a buzz in case you visit Copenhagen in the future,
Michael

Michael Nielsen

Adm. Direktar / CEO
Dansk PersonTransport / DPT

Ngrre Farimagsgade 11, 3.tv
DK-1364 Kgbenhavn K

Tel: +45 7022 7099

Mob: +45 3133 6900

vansk Personlransport



