Socialudvalget 2024-25
L 201 Bilag 5
Offentligt
3015144_0001.png
CØLIAKI
Livet med
Cøliaki
er en kronisk, autoimmun
sygdom, som udløses af gluten.
Omkring 1 % af befolkningen har cøliaki.
Det svarer til 55-60.000 danskere. Kun
omkring 16.200 er diagnosticeret med
cøliaki.
Cøliaki bliver diagnosticeret hos både
børn og voksne.
Konsekvenser af ubehandlet cøliaki er
blandt andet mangeltilstande som
knogleskørhed, fertilitetsproblemer og
øget risiko for kræft,
Gluten kan skjule sig
i mange madvarer
Gluten er et protein, som findes i
hvede,
rug, byg
og almindelig
havre.
Du finder gluten i brød, kager, kiks,
pizza og pasta, men også i en hel
masse forarbejdede varer.
Det kan f.eks. være færdigretter,
pålæg, pølser, morgenmadsprodukter,
slik og mange andre steder, hvor du
måske ikke lige havde forestillet dig,
at der er gluten.
Behandlingen af cøliaki
er en 100 % glutenfri diæt
- resten af livet
Cøliaki
bliver af og til betegnet
glutenallergi eller gluteninolerance,
fordi man ikke kan tåle gluten.
Hvis et menneske med cøliaki indtager
gluten, kan konsekvenserne være
meget forskellige. Nogle bliver syge
med det samme med f.eks. smerter,
diarre eller opkast, mens andre ikke
rigtig oplever gener. Tarmen vil dog
altid tage skade af gluten.
Der findes ikke i dag medicin eller
vaccine, der kan hverken forebygge eller
helbrede cøliaki.
En vigtig ting, når man spiser glutenfrit er,
at
undgå krydskontakt.
Det betyder
eksempelvis, at køkkenredskaber skal
vaskes op efter kontakt med gluten. Det
gælder også på caféer, til familiefester og
i skolekøkkenet. Ganske naturligt kan
dette glippe og mange bliver nervøse for
at spise ude.
Derfor er det svært at
leve et socialt liv
uden gluten
De mest populære retter blandt
danskerne i 2024:
Rugbrød med pålæg
Pizza
Sandwich mv.
Burger
Kylling
eller fisk
med
tilbehør
Pastaretter
eller lasagne
Pølser (fx hotdog, medister, pølsehorn)
84%
af pårørende til børn synes det er en
udfordring når børnene skal til
fødselsdag.
I 2019 gennemførte Dansk Cøliaki
Forening en medlemsundersøgelse i
samarbejde med Epinion, hvor
1.027 personer deltog.
Særligt for børnefamilierne er det
tydeligt, at den sociale faktor spiller en
meget stor rolle - både i forhold til
skole/dagtilbud (67 %), i forbindelse
med fritidsaktiviteter (57 %) og i
forbindelse med ferier (79 %).
Min dreng er ked af hele tiden at falde
udenfor fællesskabet. Mad er
fællesskab.
Mor til søn med cøliaki
Det er ufattelig hårdt psykisk, uanset
hvilken alder man har, men særligt for
børn, ikke at kunne deltage på lige fod
med sine kammerater.
Mor til datter med cøliaki
Kilde: Madkulturen, 2024.
Vigtigheden af
madfælleskaber
I kølvandet på coronapandemien
konkluderede Madkulturen, at
samværet om måltidet er blevet endnu
vigtigere for danskerne. Flere
foretrækker at spise med andre og
mange vægter samværet højere end
selve maden.
At have cøliaki betyder for mange, at
de konstant er tvunget til at sige nej
tak, være på forkant og finde
alternativer. Man er altid i
fokus i vigtige sociale
sammenhænge, og
særligt børn og unge
påvirkes og risikerer
at trække sig.
Man indstiller sig på, at det kræver en
del anstrengelser i hverdagen, men
det er hårdt, når man så samtidig står
med en stor ekstraudgift, som presser
økonomien.
Mor til datter med cøliaki
DANSK CØLIAKI FORENING
+45 2552 0832
[email protected]
coeliaki.dk