Miljø- og Fødevareudvalget 2024-25
MOF Alm.del
Offentligt
3055248_0001.png
Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
J.nr. 2025 - 3129
Den 12. august 2025
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 947 (Alm. del), som Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
har stillet til ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri den 20. juni 2025. Spørgsmålet er stillet efter
ønske fra Karina Adsbøl (DD).
Spørgsmål nr. 947 (Alm. del) fra Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
”I
vedlagte bilag 1, tekstuddrag 1, som er en afskrift af afsnit 18.2.2.1 om visuel fremhævning i Fødeva-
restyrelsens »Vejledning om mærkning af fødevarer«, juni 2022, har styrelsen indsat et eksempel på,
hvordan allergene ingredienser kan fremhæves visuelt. Fødevarestyrelsen har konkret fremhævet de al-
lergene ingredienser med fede skrifttyper. I bilag 1, tekstuddrag 2, er der indsat et eksempel på, hvordan
de allergene ingredienser i en ingrediensliste ligeledes er fremhævet med fed skrifttype. Kan ministeren
bekræfte, at allergenerne i bilag 1, tekstuddrag 2, er visuelt fremhævet med en anden typografi (fed
skrift) end de øvrige ingredienser? Vurderer ministeren, at tekstuddrag 2 er overensstemmelse med kra-
vene i Fødevarestyrelsens »Vejledning om mærkning af fødevarer«, juni 2022?”
Svar
Til brug for besvarelsen af spørgsmålet er der indhentet en udtalelse fra Fødevarestyrelsen, der har op-
lyst følgende:
”Som
anført i svar på spørgsmål nr. 946 (Alm. del) fra Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg, er det
korrekt, at stoffer og produkter, der forårsager allergier eller intolerans, og som er anført i bilag II i
Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1169/2011 om fødevareinformation til forbrugerne,
skal fremhæves visuelt på en måde, der klart adskiller det fra de øvrige ingredienser på listen, for ek-
sempel ved hjælp af skrifttype, typografi eller baggrundsfarve.
Det er således en mulighed at fremhæve med fed skrifttype, som anført i det af spørgeren vedlagte bilag
1, tekstuddrag 1. Det er dog vigtigt at understrege, at det afgørende er, at alle de fremhævede ingredien-
ser adskiller sig tydeligt fra de øvrige ingredienser. Hvorvidt en ingrediens er tilstrækkelig tydeligt frem-
hævet kan også være påvirket af bl.a. mærkningens kvalitet og størrelse eller den skrifttype, der anven-
des. Man kan derfor ikke alene ud fra bilag 1, tekstuddrag 2, afgøre, om mærkningen vil være i overens-
stemmelse med reglerne, når den fremgår på produktet.
Jeg kan ikke gå ind i den konkrete sag, men jeg kan afslutningsvist oplyse, at jeg på baggrund af sagerne
har bedt Fødevarestyrelsen om at fremrykke udarbejdelsen af et fagligt grundlag for en eventuel juste-
ring af lovgivningen. Det faglige grundlag skal således belyse proportionaliteten i lovgivning og sankti-
onsniveauer overfor formålet om at sikre en høj fødevaresikkerhed for de forbrugere, der har en allergi,
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Holbergsgade 6
1057 København K
Tlf. 38 10 60 00
• CVR
41956011
• EAN
5798000880016
[email protected]
www.fvm.dk
MOF, Alm.del - 2024-25 - Endeligt svar på spørgsmål 947: MFU spm. om kravene i Fødevarestyrelsens »Vejledning om mærkning af fødevarer«, juni 2022
idet det kan have store konsekvenser for allergikere at indtage bestemte ingredienser. Jeg afventer det
faglige grundlag med henblik på at tage stilling til behovet for at justere lovgivningen.
Jacob Jensen
/
Jakob Haslund-Thomsen
2