Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
J.nr. 2025 - 2584
Den 25. juni 2025
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 831 (Alm. del), som Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
har stillet til ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri den 15. maj. Spørgsmålet er stillet efter ønske
fra Carl Valentin (SF).
Spørgsmål nr. 831 (Alm. del) fra Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
”Vil ministeren besvare følgende i lyset af IFRO’s rapport »Food security in Denmark A data-driven
assessment«, IFRO Commissioned Work 2024/06, marts 2024, hvor IFRO konkluderer, at Danmarks
store fokus på animalsk produktion gør os afhængige af import af frugt, grøntsager og bælgfrugter:
–
Hvordan vurderer ministeren Danmarks fødevaresikkerhed i tilfælde af en pludselig afbrydelse af
denne import, eksempelvis ved en større krise i forsyningskæderne?
–
hvordan vil en diæt bestående udelukkende af danske fødevarer da se ud i tilfælde af, at der opstår en
krisesituation, hvor Danmark ikke kan importere fødevarer eller dyrefoder?
–
Hvad vurderer ministeren, at konsekvenserne vil være for dyreproduktionen i Danmark, hvis impor-
ten af foder fra især Sydamerika pludselig standsede eller blev kraftigt reduceret?
Svar
Det aktuelle trusselsbillede har givet anledning til øget fokus på forsyningssikkerhed, herunder fødeva-
reforsyningssikkerhed. Derfor har Fødevarestyrelsen etableret Kontaktforum for Fødevareforsynings-
sikkerhed, hvor myndigheder, brancheorganisationer og andre interessenter løbende drøfter udfordrin-
ger relateret til fødevareforsyningssikkerhed.
For så vidt angår diæter henvises der til De officielle Kostråd som en model for en sund og varieret kost,
der samtidig tager hensyn til klimaet.
Ifølge IFRO produceres omkring 70 pct. af råprotein til den danske dyreproduktion i Danmark, imens
resten importeres, heraf en stor del fra Sydamerika. Blandt andet for at mindske import af foder udar-
bejdede regeringen i 2023 en strategi for grønne proteiner. Strategien undersøger bl.a. mulighederne
for at styrke den danske produktion af foderprotein gennem teknologisk udvikling, nye afgrøder og
bedre udnyttelse af restprodukter fra landbruget. Derudover skal der som opfølgning på
Aftale om Im-
plementering af et Grønt Danmark
udarbejdes en analyse med henblik på at identificere virkemidler,
der kan reducere import af soja yderligere og styrke anvendelsen af danskproduceret protein.
Jacob Jensen
/
. . .. . . . . . .
. . .. .. . ..
.
Jakob Haslund-Thomsen
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
•
Holbergsgade 6
•
1057 København K
Tlf. 38 10 60 00
• CVR
41956011
• EAN
5798000880016
•
•
www.fvm.dk