Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
Den 10. juni 2025
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 822 (Alm. del), som Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
har stillet til ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri den 13. maj 2025. Spørgsmålet er stillet efter
ønske fra Karina Lorentzen Dehnhardt (SF).
Spørgsmål nr. 822 (Alm. del) fra Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
”Vil
ministeren redegøre for, om ministeren vil indføre lovkrav om, at varer skal mærkes med »bedst
før« fremfor »sidste anvendelsesdato«, da madspildsorganisationer vil smide mindre ud, hvis dette er
tilfældet, da varen skal smides ud på datoen, hvis den er mærket med »sidste anvendelsesdato«, mens
dette ikke er tilfældet for »bedst før«? I dag kan to produkter i samme varegruppe, f.eks. to typer af
leverpostej, være mærket forskelligt”
Svar
Til brug for besvarelsen af spørgsmålet har jeg indhentet en udtalelse fra Fødevarestyrelsen, der har
oplyst følgende:
”Datomærkning
af fødevarer er fastlagt i EU-lovgivningen.
En fødevare skal enten mærkes med ”sidste
anvendelsesdato” eller ”bedst før”. Hvilken datomærkning, en fødevare skal mærkes med, afhænger af,
om fødevaren efter sit udløb kan udgøre en sundhedsrisiko eller blot vil være forringet i kvalitet. Hold-
barhedslængden for en fødevare skal som minimum være fastsat således, at fødevaresikkerheden og
kvaliteten er intakt.
Det er virksomhedernes ansvar at beslutte, hvilken af de to datomærkninger der skal anvendes på en
fødevare, samt den konkrete holdbarhedslængde. Dette valg er bundet op på de ovenfornævnte kriterier.
Nogle fødevarer vil som udgangspunkt altid skulle mærkes med ”bedst før”. Det kan f.eks. være koloni-
alvarer. For andre fødevarer kan valget af datomærkning være afhængigt af, om en virksomhed f.eks.
bruger tilsætningsstoffer, som stabiliserer, og/eller om de vakuumpakker deres produkter. Den samme
type fødevarer kan altså være fremstillet/pakket på flere forskellige måder, hvilket er afgørende for, om
fødevaren skal mærkes med ”sidste anvendelsesdato” eller ”bedst før”. Derfor vil fødevarer i samme va-
regruppe kunne have forskellig datomærkning.
Hvad der er den korrekte datomærkning for en fødevare, kan i mange tilfælde kun vurderes ud fra et
indgående kendskab til produktionen og pakningen af fødevaren. Dette er som udgangspunkt kun et
kendskab, som den producerende virksomhed har. Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
•
Holbergsgade 6
•
1057 København K
Tlf. 38 10 60 00
•
CVR 41956011
• EAN
5798000880016
•
•
www.fvm.dk