Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
Sagsnr. 2025 - 4147
Den 3. oktober 2025
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 1163 (Alm. del), som Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
har stillet til ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri den 9. september. Spørgsmålet er stillet efter
ønske fra (MFU) Zenia Stampe (RV).
Spørgsmål nr. 1163 (Alm. del) fra Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
”Vil
ministeren, til inspiration og brug for det videre arbejde i Folketinget udarbejde en detaljeret over-
sigt over de højeste nationale standarder for dyrevelfærd i relation til opstaldningsforholdene og opera-
tive indgreb?”
Svar
Til brug for besvarelsen af spørgsmålet har jeg indhentet en udtalelse fra Fødevarestyrelsen, der har
oplyst følgende:
”I Danmark har vi en omfattende lovgivning for hold af grise.
Derudover har Fødevarestyrelsen i samarbejde med en lang række partnere fra hele fødevarekæden ud-
viklet Det Statslige Dyrevelfærdsmærke (Dyrevelfærdsmærket). Det er en frivillig ordning, hvor kravene
ligger over dyrevelfærdslovgivningen i Danmark og EU.
Mærket blev etableret for gris i 2017 og har til hensigt at skabe bedre velfærd for grise via markedsdrevet
dyrevelfærd. Dyrevelfærdsmærket findes på tre niveauer: Jo flere hjerter, des bedre dyrevelfærd. Det
betyder, at niveau 1 er grundkrav. Hvis man vil producere på niveau 2, skal kravene på både niveau 1 og
2 skal være opfyldt, og hvis man vil producere på niveau 3, skal kravene både på niveau 1, 2 og 3 være
opfyldt.
For grise er der allerede på niveau 1 en række grundkrav, der ligger over kravene i den konventionelle
produktion, herunder ingen halekupering, halm som rodemateriale og til redebygning samt mere plads.
På niveau 2 og 3 er der yderligere dyrevelfærdsmæssige krav til produktionen.
Vedlagte bilag, herunder tabel 1, viser, hvilke krav der er gældende på de tre niveauer i dyrevelfærds-
mærket.”
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
•
Holbergsgade 6
•
1057 København K
Tlf. 38 10 60 00
• CVR
41956011
• EAN
5798000880016
•
•
www.fvm.dk