Folketingets Erhvervsudvalg
Christiansborg
1240 København K
Sagsnr. 2025 - 3935
Den 13. oktober 2025
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 267 (Alm. del), som Folketingets Erhvervsudvalg har stillet
til ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri den 26. august 2025. Spørgsmålet er stillet efter ønske
fra Betina Kastbjerg (DD).
Spørgsmål nr. 267 (Alm. del) fra Folketingets Erhvervsudvalg
”Hvad
er ministerens holdning til at kigge på danske myndigheders sanktionspraksis over for virksom-
heder med henblik på at sikre, at proportionalitetsprincippet altid bliver overholdt i håndhævelsen af
lovgivning? Ministeren bedes desuden oplyse, om det er ministerens holdning, at der i denne sag er taget
højde for proportionalitetsprincippet? Der henvises til artiklen ”Bageri får 60.000 kroner i bøde: Glemte
at skrive ingrediens med store bogstaver” bragt på avisendanmark.dk den 28. april 2025.”
Svar
Det er afgørende at sikre, at vi har de rette sanktionsniveauer, herunder om de er hensigtsmæssige og
proportionale ift. formålet med lovgivning. Det er også derfor, vi har aftalt i fødevare- og veterinærafta-
len fra juni 2024, at der skal gennemføres et serviceeftersyn af sanktionsniveauerne i fødevarekontrol-
len. Herunder med fokus på proportionalitet i bødestørrelserne.
På baggrund af en række sager, hvor mindre virksomheder har fået store bøder for mangelfuld allergen-
mærkning, bad jeg tidligere i år Fødevarestyrelsen om at fremrykke analysen af sanktionsniveauerne på
allergenområdet. I analysen vurderer Fødevarestyrelsen, at det er muligt at ændre praksis indenfor den
gældende lovgivning. På den baggrund, og efter at have forhørt mig hos aftalekredsen bag fødevare- og
veterinæraftalen, har jeg besluttet, at der skal foretages en praksisændring.
Praksisændringen vil betyde, at forseelser, hvor alle allergene ingredienser fremgår af mærkningen, men
der er manglende eller utilstrækkelig fremhævelse af en eller flere, men ikke alle allergene ingredienser,
sanktioneres som en mærkningsfejl i stedet for som markedsføring af en farlig fødevare. Det indebærer,
at virksomheden som udgangspunkt får en advarsel ved førstegangsovertrædelser, og hvis det sker igen,
er normalbødestørrelsen (afhængig af virksomhedens størrelse) 10.000 kr. Det gælder dog stadig, at
hvis en eller flere allergene ingredienser ikke fremgår af mærkningen, vurderes fødevaren som sund-
hedsfarlig, og der sanktioners i udgangspunktet med en bøde på 40.000 kr. i førstegangstilfælde.
Jacob Jensen
/
Jakob Haslund-Thomsen
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
•
Holbergsgade 6
•
1057 København K
Tlf. 38 10 60 00
• CVR
41956011
• EAN
5798000880016
•
•
www.fvm.dk