Miljø- og Fødevareudvalget 2024-25
MOF Alm.del Bilag 566
Offentligt
3055974_0001.png
Fra:
Hanna
Sendt:
14. august 2025
Emne:
Tjekkiet har virkelig noget at lære os!!!
Kære Miljø- og fødevare udvalg
Som fødevareallergiker med risiko for at dø af anafylaktisk shock, ved indtagelse af bestemte fødevarer, var
det med en vis bekymring, at vi tog på ferie i Tjekkiet. Hvordan skulle jeg finde ud af alle de forskellige
varedeklarationer, som selv i Danmark er temmelig komplicerede at finde ud af. Hvad skulle jeg gøre på
restauranterne, hvor jeg erfaringsmæssigt skal bruge en del energi på at tale, skrive eller varsle
restauranterne for at være sikker på at kunne få mad der f.eks. ikke indeholder soja, og ikke altid oplever at
de kan servere mad uden bælgfrugter (som også er soja og jordnødder).
Min bekymring blev gjort til skamme, og jeg
er overrasket over, at vi ikke allerede i Danmark har indført et
lignende system.
For hold da op det gjorde min oplevelse som forbruger meget lettere!!!!
I Tjekket er der vedtaget en lov, hvor det på restauranter mv skal fremgå tydeligt, hvilke allergener der er i
den enkelte ret på restauranten. Alle allergener har fået et nr og når jeg så skulle spise på en restaurant
kunne jeg ret hurtigt skabe mig et overblik over hvilke menuer jeg ikke kunne tåle, eller om restauranten i
det hele taget kan imødekomme mad, uden de fødevarer jeg ikke kan tåle.
På mange restauranter var der simpelthen tal efter navnet på hver enkelt ret:-) Let at forstå uden at kunne
forstå Tjekkisk:-) Selv med en kompliceret morgenmadsbuffet har de løst det forholdsvis simpelt. Jeg har
vedhæftet en oversigt fra hotellet, hvor vi fik morgenmad, hvor jeg ret hurtigt kunne finde ud af, hvilken
morgenmad i buffeten jeg måtte tage, og hvad jeg skulle undgå. En virksomhed som Mc. D havde taget
skridtet videre og i deres selvbetjening kunne du opsætte hvilke allergener du ikke kan tåle og så kommer
der advarselstrekant på de dele jeg ikke kan tåle. (Jeg har kendskab til én restaurantkæde "Pincho Nation"
som har samme system" i Danmark).
Mange af os fødevareallergikere og pårørende vil få det meget lettere, hvis alle fødevarer blev mærket med
allergener helt tydeligt med nr. I dag skulle jeg f.eks. bestille noget så simpelt som en sandwich hos Kylling
og co., men måtte opgive at finde hoved og hale i det, da alle dele af en sandwich er mærket i et mange
siders skema, som jeg så skal finde rundt i....
En yderligere fordel ved at virksomhederne skal tydeliggøre allergenerne, er at fødevarernes kvalitet bliver
lettere at gennemskue. Jeg er blevet SÅ overrasket over hvor mange hverdagsfødevarer, hvor der er tilsat
soja i de billigere produkter ( jeg tror det er fordi soja bl.a. binder vand og fedt eller kan farve et
fuldkornsprodukt, så det ser "sundere ud"). For en allergiker som mig bliver kvaliteten af hver enkelt
fødevare tydelig, når jeg nu dagligt studerer varedeklarationer. Kødpålæg, pasta, fars osv er ikke bare det jeg
troede, men rigtig tit tilsat mange forskellige andre dele. Ved tydeligt at skulle mærke allergener, bliver det
også tydeligt for forbrugeren, hvilke fødevarer der er forarbejdet og ikke så "rene" som man går og tror.
I Ugeskrift for læger fremgår det:
" I en dansk undersøgelse fandt man, at mindst et familiemedlem i 38% af almindelige børnefamilier
rapporterede om fødevareallergi [8]. I efterfølgende klinisk kontrollerede fødevareprovokationer fandt man,
at 2-3% af børnene og de voksne reelt havde fødevareallergi [8]."
Hvor mange har allergi? | Ugeskriftet.dk
Fødevareallergi er en allergi som flere og flere har udfordringer med, og for mange en stor udfordring i
dagligdagen.
OFFENTLIG
MOF, Alm.del - 2024-25 - Bilag 566: Henvendelse af 14/8-25 fra Hanna om fødevaremærkning for allergener
3055974_0002.png
"Knap 50.000 danskere er diagnosticeret med allergi. Det viser den seneste rapport fra Sundhedsstyrelsen,
Status på allergiområdet
og mens det måske ikke syner af meget, er det 40 procent mere, end der var
diagnosticeret i 2006. Af samme rapport fremgår det, at antallet af personer med fødevareallergi er steget
med svimlende 327 procent."
Antallet af fødevareallergikere er eksploderet - FødevareFOKUS
"Blandt voksne har ca.
1-2 procent
fødevareallergi. Derudover reagerer omkring 5 procent af alle voksne på
mad i forbindelse med pollenallergi – de såkaldte krydsreaktioner. Fx får mange med birkepollenallergi
symptomer, når de spiser bestemte nødder, frugter eller grøntsager."
https://www.sst.dk/~/media/BE4E9624E540493EA170B0D5607A0BBC.ashx
Jeg håber virkelig at I vil hjælpe med at få os op på niveau med Tjekket i Danmark. Det vil vi være mange
allergikere og pårørende der vil være taknemmelige for.
I er velkommen til at kontakte mig hvis der er brug for uddybning eller lignende.
Med venlig hilsen
Hanna
OFFENTLIG