Miljø- og Fødevareudvalget 2024-25
MOF Alm.del Bilag 545
Offentligt
3050153_0001.png
Årsberetning
2024
Årsberetning for Fonden for
Plantebaserede Fødevarer 2024
MOF, Alm.del - 2024-25 - Bilag 545: Orientering om årsberetning for Fonden for Plantebaserede Fødevarer 2024, fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
3050153_0002.png
Forord
SIDE 5
Bestyrelsens fokus i 2024
SIDE 7
DEL 1
Indledning
Plantefondens indsatsområder
SIDE 8
Fakta om Plantefonden i 2024
SIDE 9
Plantefonden i tal
SIDE 11
Projekter med bevilling i 2024 – Efterspørgselsfremme
SIDE 16
Projekter med bevilling i 2024
DEL 2
Projekter med bevilling i 2024 – Udbudsfremme
SIDE 25
Projekter med bevilling i 2024 – Sektorbrobygning
SIDE 29
Afsluttede projekter i 2024
DEL 3
Mål om projekternes succesrate
SIDE 31
Mere fokus på effekt
SIDE 33
Dialog, information & kontakt
DEL 4
Bestyrelsen
SIDE 35
Sekretariatet
SIDE 36
Fonden for Plantebaserede Fødevarer
Årsberetning 2024
Plantefonden
Landbrugs- og Fiskeristyrelsen
Nyropsgade 30
1780 København V
[email protected]
www.plantefonden.dk
Årsberetningen udgives af bestyrelsen for Fonden for Plantebaserede Fødevarer.
Redaktion og layout:
Plantefondens sekretariat, Landbrugs- og Fiskeristyrelsen
Fotos tilhører Plantefonden, hvor intet andet er nævnt. Videreudnyttelse kræver tilladelse.
Forsidefoto:
Adobe Stock
FONDEN FOR PLANTEBASEREDE FØDEVARER
I
ÅRSBERETNING 2024
I
SIDE 2
MOF, Alm.del - 2024-25 - Bilag 545: Orientering om årsberetning for Fonden for Plantebaserede Fødevarer 2024, fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
3050153_0003.png
Indledning
Fonden for Plantebaserede Fødevarer (Plantefonden) er en
statslig tilskudsordning under Ministeriet for Fødevarer,
Landbrug og fiskeri. Fødevaresektoren spiller en vigtig rolle
i løsningen af de voksende klima- og miljøudfordringer. Der-
for blev Plantefonden etableret som led i den grønne omstil-
ling af dansk landbrug og madforbrug.
Foto:
Adobe Stock
FONDEN FOR PLANTEBASEREDE FØDEVARER
I
ÅRSBERETNING 2024
I
SIDE 3
MOF, Alm.del - 2024-25 - Bilag 545: Orientering om årsberetning for Fonden for Plantebaserede Fødevarer 2024, fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
3050153_0004.png
2024
Å R S B E R E T N I N G 2 024
FONDEN FOR PLANTEBASEREDE FØDEVARER
ødevareproduktionen udgør en stor andel af
Danmarks klimaaftryk, og ud over at en større
andel af plantebaserede fødevarer i produkti-
onen og på vores tallerkener vil bidrage til at
reducere danskernes klima- og miljøaftryk, så vil det også
være godt for folkesundheden. Plantefonden giver tilskud til
projekter, der understøtter omstilling af fødevareerhvervet
til det mere plantebaserede på tværs af værdikæden – fra
primærproduktionen i landbrug og akvakultur og til afsæt-
ningsledet og forbrugerne.
Plantefondens ministerudpegede bestyrelse udvælger de
projekter, som modtager tilskud. Bestyrelsen betjenes af
Plantefondens sekretariat i Landbrugs- og Fiskeristyrelsen.
Plantefonden har i sin anden ansøgningsrunde i 2024 ønsket
et bredt spektrum af projekter inden for alle af fondens tre
indsatsområder Efterspørgselsfremme, Udbudsfremme og
Sektorbrobygning, men har haft særligt fokus på større og
flerårige projekter, med partnerskaber på tværs af værdikæ-
den.
I 2024 har Plantefonden givet tilsagn til 35 nye projekter for
et samlet beløb på 122,5 mio. kr., fordelt mellem områderne:
Efterspørgselsfremme, Udbudsfremme og Sektorbrobygning,
hvoraf 13 projekter startede i samme år
F
I
ÅRSBERETNING 2024
I
SIDE 4
MOF, Alm.del - 2024-25 - Bilag 545: Orientering om årsberetning for Fonden for Plantebaserede Fødevarer 2024, fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
3050153_0005.png
Et boost af
plantefødevarer
FORORD VED
MARIE-LOUISE BOISEN LENDAL,
FORPERSON FOR FONDEN FOR PLANTEBASEREDE FØDEVARER
På ganske få år er Plantefonden gået fra at være en dansk
tilskudsordning til at blive et internationalt fænomen med en
samlet tilskudspulje i milliardklassen.
om, at Folketinget havde besluttet at booste finansieringen
af Plantefonden: Yderligere 425 mio. kr. skal uddeles frem
mod 2030, hvilket bringer Plantefondens samlede bevilling
op på over 1 mia. kr. fra etableringen i 2023 og frem til 2030.
Samtidig er det med aftalen om en grøn trepart besluttet at
gøre Plantefonden permanent.
Dét kan ikke ses som andet end (endnu) en blåstempling af
Plantefondens arbejde indtil nu såvel som betydningen af
den dagsorden, Plantefonden er sat i verden for at understøt-
te: Udviklingen af den plantebaserede fødevaresektor.
Plantefonden har nu afviklet to ansøgningsrunder og givet 71
tilsagn for over 180 mio. kr.
Og nu begynder man for alvor at se Plantefondens fodaftryk
i det danske madlandskab. Jeg glædes efterhånden dagligt
over at støde på Plantefondens projekter, når jeg handler ind
i mit lokale supermarked, eksponeres for kampagner på de
sociale medier, eller hører Plantefonds-projekterne blive om-
talt i medierne. Plantefondens arbejde er begyndt at materi-
alisere sig i kompetenceløft, madinspiration og (forhåbentlig)
nye madvaner.
Marie-Louise Boisen Lendal
Å
ret 2024 vil for eftertiden stå som et helt særligt
år, når Plantefondens historie skal formidles.
Blækket var knap nok tørt på tilsagnsbrevene
fra årets ansøgningsrunde, før vi fik nyheden
Udpeget som forperson i 2023
Direktør i Tænketanken Frej
FONDEN FOR PLANTEBASEREDE FØDEVARER
I
ÅRSBERETNING 2024
I
SIDE 5
MOF, Alm.del - 2024-25 - Bilag 545: Orientering om årsberetning for Fonden for Plantebaserede Fødevarer 2024, fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
3050153_0006.png
101
Projekter søgte om tilskud i
Plantefondens anden
ansøgningsrunde
122,5
Mio. kr. blev uddelt i
ansøgningsrunde
Plantefondens anden
35
Projekter fik tilsagn i
ansøgningsrunde
Plantefondens anden
Jeg, såvel som resten af bestyrelsen, er stolte over at se Plan-
tefondens arbejde manifestere sig.
Samtidig er vi også begejstrede over, at Folketinget med
indgåelsen af den grønne trepartsaftale, har sat yderligere
vind i sejlene hos Plantefonden.. På ganske få år – to år for at
være helt præcis – er Plantefonden gået fra at være en min-
dre, midlertidig tilskudsordning til nu at være en permanent
spiller i milliardklassen.
De danske ambitioner på plantefødevareområdet er da heller
ikke gået ubemærket hen – hverken herhjemme eller i vores
omkringliggende verden. Hvis der skulle herske nogen tvivl
om, hvorvidt det danske planteeventyr er opsigtsvækkende,
er det blot at skue ud over de internationale medier: De taler
om Plantefonden – eller ret beset ”The Plant-based Food
Grant” – i verden omkring os.
Plantefonden kalder efterspørgselsfremme. Men det nytter
samtidig ikke noget at overbevise danskerne om at afprøve
nye opskrifter eller smage på nye madvarer, hvis råvarerne
ikke er tilgængelige, ikke møder forbrugernes krav til smag
og tekstur, eller hvis kvaliteten ikke er, hvad der forventes.
Af den årsag er udbudsfremme også et af vores strategiske
udviklingsområder – og udbud og efterspørgsel hænger
uløseligt sammen. Det der markedsføres, efterspørges, og det
der efterspørges, markedsføres. Derfor er det også vigtigt for
bestyrelsen, at Plantefonden også bidrager til at understøtte
sammenhængskraften i sektoren. Plantefødevarebranchen
er relativ ung og mangler endnu at få etableret en stærk,
sammenhængende værdikæde f.eks. i samspil mellem land-
bruget, fødevareindustrien, den offentlige sektor,detailleddet
og endeligt forbrugeren. Derfor er Plantefondens tredje og
sidste strategisk udviklingsområde sektorbrobygning.
I 2024 prioriterede bestyrelsen igen flest projekter, der pri-
Det er glædeligt, at vi i Danmark kan gå forrest på en så
vigtig dagsorden og samtidig inspirere resten af verden til
at gøre det samme. Vi har gjort det før – med vindenergien i
70´erne og økologien i 90´erne – og vi er rustet til nu at gøre
det på plantefødevareområdet.
Også i Plantefondens bestyrelse og sekretariat er vi rustet
– både til den øgede opmærksomhed Plantefonden nyder,
såvel som til de forventninger der medfølger, når man bliver
en permanent spiller i milliardklassen.
Vi har en bundsolid strategi med et klar sigte for, hvad
Plantefonden skal udrette. I bestyrelsen mener vi, at den
mest effektive vej til at udvikle plantefødevaresektoren i
høj grad går gennem en øget efterspørgsel – eller dét vi i
mært arbejder med efterspørgselsfremme som strategisk ud-
viklingsområde. Således arbejder 66 pct. af de nye projekter
fra 2024-runden med af fremme efterspørgslen på planteba-
serede fødevarer. Dertil arbejdede 28 pct. af de nye projekter
med udbudsfremme, mens der også blev prioriteret midler til
to bundsolide sektorbrobygningsprojekter (6 pct. af rundens
projekter). I 2025 håber vi at se endnu flere projekter inden
for alle de tre udviklingsområder.
2024 har været et travlt, men samtidig historisk spændende
år for plantefødevaresektoren. Samtidig sender vi en stor tak
til alle jer virkefulde projektledere, der har søgt om projekt-
tilskud i årets ansøgningsrunde. Vi glæder os til endnu en
ansøgningsrunde i 2025.
FONDEN FOR PLANTEBASEREDE FØDEVARER
I
ÅRSBERETNING 2024
I
SIDE 6
MOF, Alm.del - 2024-25 - Bilag 545: Orientering om årsberetning for Fonden for Plantebaserede Fødevarer 2024, fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
3050153_0007.png
Bestyrelsens
fokus i 2024
Hvert år signalerer bestyrelsen med handlings-
planen, hvilke områder af strategien, der prio-
riteres i det pågældende år, fordi de vurderes
særligt relevante, eller i særlig grad kan drage
nytte af fondens udviklingsstøtte.
efterspørgselsfremme, udbudsfremme og sektorbrobygning,
hvor især projekter med partnerskaber, der repræsenterer
forskellige dele af værdikæden, var af relevans. Inden for ud-
viklingsområdet efterspørgselsprojekter ønskede bestyrelsen
i 2024 særligt gerne projekter, der forsøger at skabe volumen
gennem strukturel forandring, hvad enten det er i de professio-
nelle køkkener eller samarbejde med detailleddet.
I
2024 prioriterede Plantefonden især gerne større,
flerårige projekter, gerne med involvering af flere
parter. Fokus var altså på et bredt spektrum af pro-
jekter inden for de tre strategiske udviklingsområder
Sideløbende med bestyrelsens prioriteringer for 2024 opere-
rer Plantefonden desuden med tre overordnede mål:
Det tilstræbes, at mindst 50 pct. af fondens midler anvendes til
økologiprojekter.
Mindst 70 pct. af projekterne når deres konkrete projektmål.
Mindst 60 pct. af Plantefondens midler skal gå til partnerskabs-
projekter
Hold dig orienteret om bestyrelsens fokusområder
Du kan altid holde dig orienteret om bestyrelsens fo-
kusområder, der fremgår af Plantefondens handlings-
plan. Handlingsplanen supplerer strategien, og zoom-
er ind på de konkrete indsatsområder og projekttyper,
som fonden ønsker at understøtte år for år.
Du finder handlingsplanen på Plantefondens hjemme-
side www.plantefonden.dk
FONDEN FOR PLANTEBASEREDE FØDEVARER
I
ÅRSBERETNING 2024
I
SIDE 7
MOF, Alm.del - 2024-25 - Bilag 545: Orientering om årsberetning for Fonden for Plantebaserede Fødevarer 2024, fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
3050153_0008.png
Plantefondens
indsatsområder
Under hvert af de tre overordnede strategiske udviklings-
områder i Plantefondens strategi, har bestyrelsen udpeget
nogle konkrete indsatsområder, hvor fonden ønsker at støt-
te projektaktiviteter. De seks indsatsområder ses herunder.
EFTERSPØRGSELSFREMME
Plantefonden vil bidrage til at understøtte en større efterspørgsel efter plantebaserede fødevarer, og til at
gøre danske plantefødevarer til et attraktivt valg i Danmark og udlandet. De tre konkrete indsatsområder er:
1
Øge andelen af plantebaseret mad i offentlige
og private storkøkkener og foodservices
2
Øge danskernes private
forbrug af plantefødevarer
3
Øge efterspørgslen på danske plante-
fødevarer på eksportmarkederne
UDBUDSFREMME
Med fokus på udbudsfremme vil Plantefonden bidrage til, at der i Danmark produceres plantefødevarer,
der er attraktive for både forbrugere og industri såvel herhjemme som i udlandet og under hensyntagen til
miljø- og klima. De konkrete indsatsområder er:
4
Øge mængden og kvaliteten af de plante.-
produkter, der kommer på markedet
5
Øge volumen i dansk plantefødeva-
reproduktion til lands og til vands
SEKTORBROBYGNING
Med fokus på sektorbrobygning vil Plantefonden bidrage til at udvikle en sammenhængende planteføde-
varesektor med et stadig større kendskab, vidensdeling og samarbejde på tværs af de mange forskellige
aktører i værdikæden. Indsatsområdet beskrives her:
6
Styrkelse af hele værdikæden
FONDEN FOR PLANTEBASEREDE FØDEVARER
I
ÅRSBERETNING 2024
I
SIDE 8
MOF, Alm.del - 2024-25 - Bilag 545: Orientering om årsberetning for Fonden for Plantebaserede Fødevarer 2024, fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
3050153_0009.png
Fakta om
Plantefonden
i 2024
Plantefonden indkalder én gang årligt til en
ansøgningsrunde, hvor alle Plantefondens
tilskudsmidler uddeles.
D
en 15. februar 2024 åbnede fondens anden an-
søgningsrunde med en samlet pulje på 122 mio.
kr. øremærket til udvikling af den plantebaserede
fødevaresektor. Puljen var fordelt på 87,5 mio. kr.
forskning og udvikling, især i sunde, klimavenlige fødevarer.
Bestyrelsen så bl.a. gerne anvendelsesorienterede forsknings-
projekter med fokus på:
- Sundhed i plantebaseret kost.
- Holdbarhed eller fødevaresikkerhed eller smag & tekstur.
- At undersøge forbrugeradfærd og effekt af nudging.
i Plantefondens generelle pulje og 34,5 mio. kr. fra særpuljen
øremærket til forskning i plantebaserede fødevarer.
I den generelle pulje prioriterede bestyrelsen for Plantefonden
projekter inden for de seks udviklingsområder:
- At udvikle data til brug for baseline-analyser.
- At kombinere forskning og demonstration.
- Plantebaseret mad i offentlige og private storkøkkener og foodservices
- Madkultur og danskerne som forbrugere af plantefødevarer
- Dansk og udenlandsk efterspørgsel på danske plantefødevarer i storskala
- Pris, variation, kvalitet og bæredygtighed i afgrøde og produktudbud
- Volumen i dansk plantefødevareproduktion til lands og til vands
- Styrkelse af hele værdikæden
Plantefonden kunne fra og med ansøgningsrunden 2024 yde
de minimis-støtte. De minimis-støtte kan være en fordel for
ansøgere, når det gælder mindre støttebeløb. Med de minimis
kan Plantefonden give en højere støttesats til visse typer af
aktiviteter, der ellers har begrænsede støttesatser under de
øvrige statsstøtteregler, som gælder for Plantefonden
Midlerne fra særpuljen blev afsat via den politiske aftale om
fordeling af forskningsreserve mv. og skulle understøtte
FONDEN FOR PLANTEBASEREDE FØDEVARER
I
ÅRSBERETNING 2024
I
SIDE 9
MOF, Alm.del - 2024-25 - Bilag 545: Orientering om årsberetning for Fonden for Plantebaserede Fødevarer 2024, fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
3050153_0010.png
Projekter med
bevilling i 2024
Plantefondens årsberetning for 2024 tegner et billede af
de nye projekter, der har fået tilsagn med udgangspunkt i
handlingsplanen for 2024 og bestyrelsens fokusområder
heri. Beretningen giver et overblik over de udmøntede
midler, bestyrelsens fokus i handlingsplanen for 2024, og
hvordan der er støttet i henhold til disse og Plantefondens
indsatsområder generelt.
Foto:
Adobe Stock
FONDEN FOR PLANTEBASEREDE FØDEVARER
I
ÅRSBERETNING 2024
I
SIDE 10
MOF, Alm.del - 2024-25 - Bilag 545: Orientering om årsberetning for Fonden for Plantebaserede Fødevarer 2024, fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
3050153_0011.png
Plantefonden
i tal
Dette afsnit opridser, hvem der har fået støtte
i 2024, hvilke fokusområder har fået støtte, og
hvor i landet projekterne foregår.
projekter for et samlet beløb på 122,5 mio. kr., hvoraf 34,5 mio.
kroner gik til forskning inden for plantefødevareområdet.
Oprindeligt blev 122 mio. kr. afsat til runden 2024, men besty-
relsen valgte at uddele yderligere 500.000 kr. via annullerede
midler fra 2023 runden.
Fordeling af
projekter
ift. strategisk udviklingsområde
Alle projekter er registreret efter hvilke/t af strategiens indsats-
områder, de bidrager til. Dette gør det muligt at føre statistik
over anvendelsen af fondens midler til brug ved evaluering af
fondens virke samt ved videreudvikling af strategien og udar-
bejdelse af de årlige handlingsplaner.
Den samlede fordeling af projekter til de tre strategiske udvik-
lingsområder fordeler sig med 66 pct. til efterspørgselsfrem-
me, 28 pct. til udbudsfremme og 6 pct. til sektorbrobygning.
At kun 6 pct. af projekterne arbejder med sektorbrobygning
skyldes få ansøgninger inden for dette indsatsområde, mens
bestyrelsen modtog flest ansøgninger inden for indsatsområ-
det efterspørgselsfremme.
EFTERSPØRGSELSFREMME
UDBUDSFREMME
SEKTORBROBYGNING
P
lantefonden modtog i 2024 101 ansøgninger, der
ansøgte om projekttilskud for et samlet beløb på
334 mio. kr. I alt valgte bestyrelsen for Plantefon-
den at give tilsagn om projekttilskud til 35 nye
28
%
6
%
66
%
FONDEN FOR PLANTEBASEREDE FØDEVARER
I
ÅRSBERETNING 2024
I
SIDE 11
MOF, Alm.del - 2024-25 - Bilag 545: Orientering om årsberetning for Fonden for Plantebaserede Fødevarer 2024, fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
3050153_0012.png
Fordeling af
puljen
i procent ift. konkret indsatsområde
Under de respektive udviklingsområder arbejder Plantefonden
med konkrete indsatsområder. Det indsatsområde, der i 2024
er tildelt flest midler, og som samtidig tæller flest projekter, er
indsatsområdet ”Øge danskernes forbrug af plantefødevarer”.
Dette er efterfulgt af indsatsområdet ”Øge mængden og kvali-
teten af de produkter, der kommer på markedet”.
10 pct. af Plantefondens midler gik til at øge volumen af den
danske plantefødevareproduktion til lands og til vands og 12
pct. gik til at styrke hele værdikæden. Plantefondens bestyrel-
se ønsker med Handlingsplanen 2025 at imødekomme flere
projekter, der fokuserer på at skabe strukturel forandring med
partnerskaber på tværs af hele værdikæden samt at projekter
indtænker primærproduktionen i deres ansøgninger.
50%
40%
30%
25%
21%
20%
19%
13%
10%
10%
12%
1
2
3
4
5
6
1
2
3
Øge andelen af plantebaseret mad (...)
Øge danskernes private forbrug (...)
Øge efterspørgslen på danske (...)
4
5
6
Øge mængden og kvaliteten af (...)
Øge volumen i dansk plante (...)
Styrkelse af hele værdikæden
Organisationstyper
med tilsagn i 2024 (pct.)
I 2024 var 67 pct. af projektdeltagerne virksomheder – enten
som hovedansøger eller som projektpartner. Heraf fordelte
projektdeltagerne sig med 55 pct. til små virksomheder, 3 pct.
til mellemstore virksomheder, og 9 pct. til store virksomheder.
23 pct. af deltagerne i 2024 fordelte sig på offentlige og private
forsknings- og vidensformidlingsinstitutioner, mens 9 pct. af
deltagerne var offentlige institutioner.
60%
55%
50%
40%
30%
23%
20%
Organisationstype
Lille virksomhed
Mellemstor virksomhed
Stor virksomhed
Offentlig institution
Forskning og videnformidlingsinstitution
I alt
Tilsagn (DKK)
43 . 27 1.1 89
10%
307.94 5
3%
9%
10%
8 . 278 . 52 5
3. 558 .10 0
67.128 .8 4 1
122.544.600
ED
ED
ED
ER
H
H
H
N
M
M
M
O
TI
IG
IN
ST
EN
IT
U
O
N
SO
SO
IR
IR
IR
V
V
ST
LI
ST
M
EL
sat fokus på et bredt spektrum af ambitiøse projekter, herun-
der salgsfremmeindsatser varetaget af konsortier, hvor der
indgår større virksomheder med erfaring på området.
FO
RS
om organisationstyper, men har med Handlingsplanen 2025
K
N
IN
G
Bestyrelsen har i 2024 ikke vurderet projekterne ud fra kriterier
S-
O
G
V
ID
EN
samlede pulje.
M
SF
O
RM
O
NGO’er og foreninger, også modtog en stor andel af den
LI
N
G
LE
ID
FF
2023
TL
lingsinstitutioner, mens små virksomheder, som også dækker
V
E
R
R
LL
O
O
SI
N
ST
Størstedelen af 2024-puljen gik til forsknings- og vidensformid-
SO
K
K
K
IT
U
TI
2024
FONDEN FOR PLANTEBASEREDE FØDEVARER
I
ÅRSBERETNING 2024
I
SIDE 12
MOF, Alm.del - 2024-25 - Bilag 545: Orientering om årsberetning for Fonden for Plantebaserede Fødevarer 2024, fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
3050153_0013.png
Fokus på
større og flerårige
projekter
Nedensteående figur viser sammenhængen mellem et
tilsagns størrelse og et projekts løbetid. At der med andre ord
er en overensstemmelse med, hvor mange penge Plantefon-
den støtter med, og ”hvor meget projekt” Plantefonden fik for
pengene over tid.
Af illustrationen ses det også at mange projekter er flerårige.
Hvad angår de økonomisk største projekter, ses en tendens til,
at projekterne rækker væsentligt længere ind i fremtiden, end
for de mindre projekters vedkommende. Samlet set er besty-
relsen tilfreds med den rækkevidde, som tilsagnene i 2024 har.
Gennemsnittet for tilsagn pr. projekt var i 2024 3,5 mio. kr.,
hvoraf ca. halvdelen af projekterne fik et tilskud større end 2
mio. kr. Af de mindre projekter i 2024 gav Plantefonden de
minimis-støtte til 18 projekter, svarende til 16,4 mio. kr.
Endvidere noterer bestyrelsen sig, at projekternes starttids-
punkt afspejler stor virketrang, idet kun et projekt havde
angivet opstartstidspunkt senere end januar måned 2025 – ca.
1 måned efter tilsagnene blev givet.
2025
2026
2027
2028
UMAMI-BÆLG
Grøn Madkundskab
Nu’ det tid til Tempeh i Detail (NuTiD)
Udvikling af eksport af økologiske planteprodukter til tysk (...)
Fortsat markedsudvikling for økologiske planteprodukter (...)
Fremtidens supermarked
PlanteFerm
Smagen af danske, økologiske bælgfrugter
PlanteHub 1.0 – sammen er vi klogere
”Uvenner” - en SoMe kampagne, der skal få unge mænd (...)
Plant Food Festival 2025 i Århus og København
DANske produkter i Svenske StorKøkkener (DANSSK)
Det Grønne Rul: flere grønne hverdagsklassikere i børne (...)
Grønne proteiner til fremtidens landmænd
Sundt valg, bæredygtigt liv: Plantebaserede skatte i dit (...)
Grøn køkkenomstilling for kostskoler (GKok)
KORNPLAN
Plant Powered Sport & Fitness
Green Fork Network – Green FN
PlantePredict
Rapeseeds: a local source for a new generation of food (...)
Grøn gastronomi med volumen - fokus på HoReCa
Storskala eksport af økologiske plantefødevarer til (...)
Mad på Farten 2.0
Interaktive bælgfrugts-workshops for 22.000 skoleelever
Grøntsagsmagi
Lupiner – de nye bælgfrugter i klassen
Planteløftet - flere økologiske planter i offentlige (...)
Craveable Fungi Futures
Danske plantebaserede økologiske råvarer til foodservice (...)
BIODiaMI
planteVÆKST
COTRANSITION
PLATE
Lupin&SoyFoods
Projektperiode
Støttebeløb
2 mio. kr.
4 mio. kr.
6 mio. kr.
8 mio. kr.
10 mio. kr.
12 mio. kr.
14 mio. kr.
Forskning
i plantebaserede fødevarer
Samlet set har midlerne i 2024 understøttet en bred vifte af
forsknings- og udviklingsaktiviteter med det overordnede mål
at fremme sundhed, fødevaresikkerhed og bæredygtighed i
plantebaserede fødevarer.
Med udmøntningen af forskningspuljen blev der i 2024 dedi-
keret 34,5 mio. kr. til at støtte forskningsprojekter i 2024. Der
blev i alt ansøgt om 51,2 mio. kr. fra særpuljen, hvoraf ca. 50 pct.
af ansøgningerne blev indstillet til tilsagn. I 2024 gik midlerne
fra særpuljen til at understøtte forskning og
FONDEN FOR PLANTEBASEREDE FØDEVARER
I
ÅRSBERETNING 2024
I
SIDE 13
MOF, Alm.del - 2024-25 - Bilag 545: Orientering om årsberetning for Fonden for Plantebaserede Fødevarer 2024, fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
3050153_0014.png
udvikling i sunde, klimavenlige fødevarer. Plantefonden gav
bl.a. tilsagn til forskning i sundhed i plantebaseret kost med
projekter, der omhandlede blåbærs effekt på Type 2 diabetes
samt effekten af plantebaseret kost på led-gigt. Også forskning
i optimeret holdbarhed og fødevaresikkerhed af plantebasere-
de fødevarer samt anvendelsesmuligheder i raps, lupiner og
svampefermenter fik støtte i 2024.
Fordeling af 2024 puljen ift.
økologi
Minimum halvdelen af de midler, som Plantefonden uddeler,
skal gives i tilsagn til økologiske projekter. I 2024 udgjorde
andelen af økologi 56 pct. af de uddelte midler, hvormed Plan-
tefonden har indfriet den økologiske målsætning.
Af de 56 pct. til økologi, der samlet udgør 69,1 mio. kr., er lidt
over halvdelen af midlerne (37,6 mio. kr) gået til projekter, som
ligeligt adresserer økologiske og konventionelle fødevarer. Det
vil sige projekter, som aktivt fremmer økologi i et omfang, der
vurderes at udgøre cirka halvdelen af projektets effekt.
Ved projekter, der ligeligt adresserer økologiske og konventi-
onelle fødevarer, er 50 pct. af projektets samlede tilsagn talt
med i den økologiske opgørelse. I udregningen er disse projek-
ter derfor vægtet med 50 pct.
Økologi andel
0 pct.
50 pct.
100 pct.
Antal projekter
3
20
12
I alt
Samlet tilsagn
15.896.399
75.147.358
31.500.843
122.544.600
Tilsagn øre-
mærket økologi
-
37.573.679
31.500.843
69.074.522
Økologi
56
%
44
%
Konvetionel
Fordeling af 2024 runden ift.
partnerskabsprojekter
40 pct. procent af Plantefondens projekter i 2024 var partner-
skabsprojekter. Dermed kan bestyrelsen konstatere, at mål-
sætningen om mindst 60 pct. ikke er indfriet. En medvirkende
årsag til den for lave målopfyldelse skal dog ses i relation til
ansøgningsporteføljen, der indeholdte færre partnerskabspro-
jekter end målsætningen tilskriver.
Det skal understreges, at en betydelig andel af projekterne,
som har fået tilsagn i 2024, består af flere projektpartnere,
dog ikke i form af ”to selvstændige aktører fra forskellige led i
værdikæden,” som er den definition af partnerskabsprojekter,
ordningen måler på.
40
%
60
%
Samarbejdsprojekt
Ikke samarbejdsprojekt
FONDEN FOR PLANTEBASEREDE FØDEVARER
I
ÅRSBERETNING 2024
I
SIDE 14
MOF, Alm.del - 2024-25 - Bilag 545: Orientering om årsberetning for Fonden for Plantebaserede Fødevarer 2024, fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
3050153_0015.png
Projektdeltagere
fra hele landet
I 2024 ses det at projektdeltagernes geografiske fordeling er
spredt godt ud over landet. Kortet viser, hvilke kommuner
projektdeltagerne kommer fra. Kortet er baseret på oplysnin-
ger om, hvor de enkelte projektdeltagere har adresse, og de
konkrete projektaktiviteter kan derfor godt være placeret i
andre kommuner.
Tyngden af projektdeltagere ligger omkring de store univer-
sitetsbyer, hvilket til dels skal forklares med forsknings- og vi-
densformidlingsinstitutionernes relativt høje repræsentation
i projekterne Plantefondens bestyrelse ønsker projekter fra
hele landet, hvorfor de med handlingsplanen 2025 vægter lo-
kalt forankrede projekter, samt nationale projekter, der ønsker
at skabe forandring i hele Danmark
1 projektdeltager
2-3 projektdeltagere
4-6 projektdeltagere
7-10 projektdeltagere
11-20 projektdeltagere
Over 20 projektdeltagere
På tværs af de 35 projekter, der fik tilsagn i 2024 er der 103 projekt-
deltagere, hvilket svarer til lidt færre end tre deltagere pr. projekt
i gennemsnit. En del heraf går igen på flere projekter, da blandt
andet de offentlige og private forsknings- og vidensformidlingsin-
stitutionerne er medansøgere på flere af projekterne.
FONDEN FOR PLANTEBASEREDE FØDEVARER
I
ÅRSBERETNING 2024
I
SIDE 15
MOF, Alm.del - 2024-25 - Bilag 545: Orientering om årsberetning for Fonden for Plantebaserede Fødevarer 2024, fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
3050153_0016.png
Projekter med
bevilling i 2024
EFTERSPØRGSELSFREMME
Øge andelen af plantebaseret mad i offentlige
og private storkøkkener og foodservices
23.464.700 kroner
69.574.669 kroner
Øge danskernes private forbrug af plantefødevarer
30.968.144 kroner
Øge efterspørgslen på danske plante-
fødevarer på eksportmarkederne
15.141.825 kroner
Grøn Madkundskab
Projektets formål er styrke madkundskabslæreres viden om
kartofler og bælgfrugter. Projektet vil belyse produkternes
kvaliteter både i forhold til bæredygtighed og sundhed, men
også de mange kulinariske muligheder. Det skal bidrage til
undervisning af høj faglig kvalitet, med kartofler og bælg-
frugter i fokus. Projektet vil opnå dét gennem Madkulturens
”Madkamp”, der stiller materiale til et undervisningsforløb til
rådighed for madkundskabslærerne.
Madkulturen
520.066 kr.
Maj ’24 - december ’25,
Hele landet
Foto på denne side:
Adobe Stock
FONDEN FOR PLANTEBASEREDE FØDEVARER
I
ÅRSBERETNING 2024
I
SIDE 16
MOF, Alm.del - 2024-25 - Bilag 545: Orientering om årsberetning for Fonden for Plantebaserede Fødevarer 2024, fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
3050153_0017.png
Udvikling af eksport af økologiske
planteprodukter til tysk foodservice
Projektets formål er at fremme mængden af plantebaserede måltider i de
offentlige køkkener. Det vil projektet gøre gennem udvikling af en digital
undervisningsplatform målrettet madprofessionelle, i første omgang i Aarhus
Kommune. I samarbejde med Aarhus Kommune vil projektet også arbejde
på, at løsningen på sigt bliver landsdækkende. Dertil vil projektet styrke fæl-
lesskabet mellem køkkenerne, og muligheden for at dele erfaringer.
Landbrug & Fødevarer
665.000 kr.
Januar ’25 - december ’25,
København & Aarhus
Fortsat markedsudvikling
for økologiske plantepro-
dukter til Storbritannien
Projektets formål er at udvikle
markedet i Storbritannien for
danskproducerede, økologiske,
uforarbejdede planteprodukter.
Det vil projektet gøre gennem
dialog med kommercielle
interessenter i detail- og food-
servicesektoren samt gennem
bearbejdning af myndigheder
og organisationer mhp. at øge
afsætning og efterspørgsel.
Projektet bygger videre på de
erfaringer og netværk, der blev
etableret i et tilsvarende pro-
jekt søgt under Plantefondens
ansøgningsrunde i 2023.
Landbrug & Fødevarer
Fremtidens supermarked
Projektet vil bidrage til at udvide og forbedre detailhandelens udbud af plan-
tebaserede fødevarer. Det vil projektet gøre ved at skabe viden og udvikle
metoder til at styrke rådgivningen af detailhandlen. En udfordring i forhold til
at vurdere salg af plantebaserede fødevarer er, at der ikke findes en universel
opgørelsesmetode. Dermed er det svært at vurdere fremgangen i omsæt-
ning på tværs af detailkæderne. Det vil projektet afhjælpe ved at bringe
aktørerne sammen om en fælles metode.
Dansk Vegetarisk Forening
995.692 kr.
Januar ’25 - december ’26,
København & Aarhus
681.500 kr.
Januar ’25 - december ’25
København & Aarhus
Foto på denne side:
Adobe Stock
FONDEN FOR PLANTEBASEREDE FØDEVARER
I
ÅRSBERETNING 2024
I
SIDE 17
MOF, Alm.del - 2024-25 - Bilag 545: Orientering om årsberetning for Fonden for Plantebaserede Fødevarer 2024, fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
3050153_0018.png
”Uvenner”
- en SoMe kampagne, der skal få unge mænd til at
spise mere plantebaseret
Projektets formål er at fremme interessen for- og
efterspørgslen på plantebaserede fødevarer blandt
unge mænd uden for storbyerne. Det vil projektet
gøre ved at aftabuisere og af-stigmatisere målgrup-
pens fordomme om plantebaseret kost gennem en
humoristisk kampagne på sociale medier. Kampag-
nen vil både have fokus på fordelene ved at spise
mere grønt og samtidig inspirere til retter og smage,
der kan laves plantebaseret, som målgruppen kan
afspejle sig i.
Tænketanken Frej,
Dummy Entertainment
Plant Food Festival
2025 i Århus og
København
Projektets formål er at øge afsætningen af plantebase-
rede fødevarer såvel som at styrke befolkningens vi-
densniveau herom. Det vil ske på Plant Food Festival i
København, og som et nyt tiltag i 2025, også i Aarhus.
Festivalen skal både øge danskernes bevidsthed om
fordelene ved at spise mere plantebaseret såvel som
hjælpe med praktiske løsninger til at ændre spiseva-
nerne, samt fremme plantebaserede virksomheders
B2B-salg.
Dansk Vegetarisk Forening
1.514.812 kr.
1.598.967 kr.
Januar ’25 - december ’25,
København
Juli ’24 - december ’25,
København & Aarhus
DANSSK
DANske produkter i Svenske StorKøkkener
Projektets formål er at skabe bedre forudsætninger
for eksport af danske, plantebaserede produkter til
det svenske foodservicemarked. Det vil projektet
gøre gennem fælles messedeltagelse med minimum
10 danske planteproducenter på nordens største
HoReCa-messe ”Fastfood & Café & Restaurant Expo” i
Malmø 2025 samt i Stockholm i 2026. Messedeltagel-
sen giver øget synlighed til de medvirkende produ-
center og mulighed for at skabe kontakt til de svenske
indkøbere.
Plantebranchen,
Food From Denmark A/S
1.694.238 kr.
Foto på denne side:
Adobe Stock
Januar ’25 - juni ’26,
København
FONDEN FOR PLANTEBASEREDE FØDEVARER
I
ÅRSBERETNING 2024
I
SIDE 18
MOF, Alm.del - 2024-25 - Bilag 545: Orientering om årsberetning for Fonden for Plantebaserede Fødevarer 2024, fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
3050153_0019.png
Det Grønne Rul
Flere grønne hverdagsklassikere i
børnefamiliers ’madlavningsrul’
Projektet vil hjælpe børnefamilierne med at tilføje nye, grønnere udgaver af
hverdagsklassikerne til deres faste repertoire af hverdagsretter, således at de
udskifter 1-2 retter hver 14. dag med en ny grøn ret. Projektet vil invitere børnefa-
milier med ind i udviklingen, mens projektets slutprodukt skal udbredes gennem
Nettos kommunikationskanaler til 1,7 mio. husstande med det mål, at 10.000
børnefamilier afprøver det i praksis.
Madkulturen,
Netto Danmark
Oktober ’24 - marts ’26,
København og Roskilde
1.743.191 kr.
SVBL
Sundt valg, bæredygtigt liv: Planteba-
serede skatte i dit Supermarked
Food from Denmark
1.983.620 kr.
Januar ’25 - juni ’26,
Aarhus
Projektets formål er at fremme udbuddet af dansk-
producerede plantebaserede produkter i europæisk
detailhandel og foodservice ved at etablere et særligt
udstillingsområde på PLMA-messen i Amsterdam (Private
Label Manufacturers Association). Projektet vil bidrage til
at skabe omtale af planteprodukter som et sundt og
bæredygtigt valg samt inspirere de europæiske
indkøbere til at
vælge flere plan-
teprodukter
til sorti-
mentet.
Foto på denne side:
Adobe Stock
FONDEN FOR PLANTEBASEREDE FØDEVARER
I
ÅRSBERETNING 2024
I
SIDE 19
MOF, Alm.del - 2024-25 - Bilag 545: Orientering om årsberetning for Fonden for Plantebaserede Fødevarer 2024, fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
3050153_0020.png
GKok
Grøn køkkenomstilling for kostskoler
Projektets formål er at motivere og opkvalificere
køkkenfaglige på 60-75 kostskoler til at lave velsma-
gende, plantebaseret mad gennem et forløb på 16
uger for hver skole. Projektet vil tilbyde de køkkenfag-
lige håndholdt hjælp i egne omgivelser til at sikre to
plantebaserede måltider om ugen. Det vil projektet
gøre gennem konkrete ugeplaner, opskrifter, indkøbs-
lister, hjælpevideoer og online rådgivning. Indirekte vil
projektet etablere grønnere spisevaner hos eleverne.
Undfang,
Dansk Vegetarisk Forening, Aarstiderne,
Køkkenkultur
2.021.398 kr.
KORNPLAN
Bedre korn i det økologiske plantebaserede køkken og
surdejsbagerier
Projektets formål er at øge proteinindhold, kornsmag
og kvalitet i økologisk brød og kornprodukter. Det vil
projektet gøre ved at udbrede kendskabet til et stort
sortiment af gamle sorter og økologiske, forædlede
kornsorter, som tilbyder disse kvaliteter. Kendskabet
skal særligt udbredes blandt toneangivende surdejs-
bagerier, der agerer opinionsdannere på brødfronten
samt til køkkenprofessionelle i private kantinekæder,
der selv bager.
Landsorten
2.111.680 kr.
September ’24 - august ’26,
Lyngby-Taarbæk
Oktober ’24 - december ’26,
Mariager
Plant Powered
Sport & Fitness
Projektets formål er at normalisere plantebaserede
måltider inden for sportsverdenen, hvor indtaget af
animalske fødevarer typisk er meget højt. Projektet
vil udbrede plantebaserede måltider og viden om
plantebaseret ernæring til sportshaller, idrætsforbund,
stævner og fitnesscentre. Projektet vil inddrage ledel-
sen de respektive steder med henblik på at udbrede
viden og inspiration til trænere, undervisere såvel som
det brede segment af sportsudøvere.
Dansk Vegetarisk Forening
2.143.286 kr.
Oktober ’24 - januar ’27,
København
Foto på denne side:
Adobe Stock
FONDEN FOR PLANTEBASEREDE FØDEVARER
I
ÅRSBERETNING 2024
I
SIDE 20
MOF, Alm.del - 2024-25 - Bilag 545: Orientering om årsberetning for Fonden for Plantebaserede Fødevarer 2024, fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
3050153_0021.png
Green FN
Green Fork Network
Projektets formål er at fremme mængden af plan-
tebaserede måltider i de offentlige køkkener. Det
vil projektet gøre gennem udvikling af en digital
undervisningsplatform målrettet madprofessionelle,
i første omgang i Aarhus Kommune. I samarbejde
med Aarhus Kommune vil projektet også arbejde på,
at løsningen på sigt bliver landsdækkende. Dertil vil
projektet styrke fællesskabet mellem køkkenerne, og
muligheden for at dele erfaringer.
Mikuna Aps,
Aarhus Kommune
PlantePredict
Optimeret holdbarhed og fødevaresikkerhed
af plantebaserede fødevarer
Projektet vil finde økologiske løsninger til at forlænge
holdbarheden af plantebaserede produkter såsom
ferske plantefarser og varmebehandlede produkter.
De økologiske løsninger, der primært drejer sig om
tilsætninger og ingredienser i forarbejdede, planteba-
serede produkter, vil være en kombination af naturlige
antimikrobielle forbindelser fra planter, plantefermen-
tater eller antimikrobielle mikroorganismer, der skal
bidrage med god smag og holdbarhed.
Teknologisk Institut,
PerfectSeason, Hanegal, Dagrofa,
Bagger-Sørensen Equity
2.252.360 kr.
2.210.760 kr.
Januar ’25 - januar ’27,
Aarhus og Randers
Januar ’25 - december ’26,
Taastrup
Grøn gastronomi
med volumen -
fokus på HoReCa
Projektet vil fremme anvendelsen af uforarbejdede,
økologiske planteråvarer med ingen- eller lav grad af
forarbejdning i HoReCa-segmentet (hoteller, restau-
ranter og caféer). Målet er at øge accept, fokus og
afsætning af lokalproducerede planteråvarer på
menuerne i HoReCa ved at klæde kokkene på til at
mestre de grønne retter, skabe inspirerende menuer
samt iscenesætte plantebaseret madlavning som det
spændende, gastronomiske område.
Landbrug & Fødevarer,
Food From Denmark A/S
Storskala eksport af økologiske plantefødevarer
til Sydøstasien gennem deltagelse i Foodex japan
2025-2027 (Japan 2025-27)
Projektets formål er at samle danske virksomheder,
der fremstiller forarbejdede danske, økologiske plan-
tefødevarer, om en fællesstand på den førende messe
for fødevarer i Asian – Foodex i Japan. Igennem
symposier, demonstrationer og smagsprøver skal pro-
jektet inspirere de asiatiske indkøbere og kunder til at
anvende produkterne, og samtidig videregive viden til
asiatiske kunder, der inspirerer og øger efterspørgslen
på danskproducerede, forarbejdede planteprodukter.
MAA.C ApS,
Nicolai Bergmann ApS, Efiko, The Organic
Crave Company, Organic Plant Protein, Reduced, Raw
Culture, Uhhmami, Rømer Vegan, Raa Hygge, Contem-
pehrary, Biosynergy, Chocolate and Love, Svane, Bio Aus
Dänemark, Dansk Industri
2.776.882 kr.
2.522.500 kr.
Januar ’25 - december ’26,
København & Aarhus
Oktober ’24 - juni ’27,
Aarhus
FONDEN FOR PLANTEBASEREDE FØDEVARER
I
ÅRSBERETNING 2024
I
SIDE 21
MOF, Alm.del - 2024-25 - Bilag 545: Orientering om årsberetning for Fonden for Plantebaserede Fødevarer 2024, fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
3050153_0022.png
Mad på Farten 2.0
Projektets formål er at øge salget at plantebaserede
alternativer til forarbejdet kød, der pt. bruges i store
mængder på takeaway-markedet. Projektets indsats
er særligt målrettet shawarmaforretninger, burger- og
grillbarer samt pizzeriaer og andre takeaway-steder.
Projektet vil styrke indkøbere, sælgere og andre
beslutningstageres viden om det plantebaserede
marked og forbrugerpræferencer, bl.a. gennem pro-
duktvisninger og smagsprøver ”on location”.
Dansk Vegetarisk Forening,
Plantebranchen
2.874.724 kr.
Januar ’25 - januar ’27,
København
Interaktive bælg-
frugts-workshops for
22.000 skoleelever
Projektets formål er at oplyse, inspirere,
motivere og engagere 22.000 skoleele-
ver, så deres viden om- og lyst til at spise
plantebaserede fødevarer øges. Konkret
vil projektet opnå dette ved at gennemføre
1.000 interaktive workshops for skoleklasser
i hele landet. 8.000 af eleverne skal som en del af
projektet selv prøve at tilberede en ret med bælgfrug-
ter. Projektet forventer at styrke efterspørgslen på
plantebaserede fødevarer på både kort og lang sigt.
Dansk Vegetarisk Forening
2.946.275 kr.
Foto på denne side:
Adobe Stock
September ’24 - juni ’27,
København
FONDEN FOR PLANTEBASEREDE FØDEVARER
I
ÅRSBERETNING 2024
I
SIDE 22
MOF, Alm.del - 2024-25 - Bilag 545: Orientering om årsberetning for Fonden for Plantebaserede Fødevarer 2024, fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
3050153_0023.png
Grøntsagsmagi
Kreative forløb i daginstitutioner, der fremmer børns
smagspræferencer for grøntsager og udvider institutio-
nens madkultur i en grønnere retning
Projektets formål er at introducere børn i daginstitutioner
for kreative grøntsagsbaserede aktiviteter. Projektets
aktiviteter skal udvide børns smagspræferencer samti-
dig med, at institutionernes madkultur skal skubbes i en
mere grøntsagsfokuseret retning. Målet nås bl.a. gennem
udvikling og afprøvning af kreative, pædagogiske aktivite-
ter centeret omkring grøntsager, samt implementering af
resultaterne i uddannelsen af fremtidens pædagoger.
Professionshøjskolen Absalon,
Godis Grønt APS, Nørre-
bros Børnehave, Børnehuset Marievang, Dagtilbud Regn-
skoven
3.472.543 kr.
Oktober ’24 - oktober ’27,
Slagelse
Planteløftet
Flere økologiske planter i offentlige og private storkøk-
kener
Projektets formål er at introducere børn i daginstitu-
tioner for kreative grøntsagsbaserede aktiviteter. Pro-
jektets aktiviteter skal udvide børns smagspræferen-
cer samtidig med, at institutionernes madkultur skal
skubbes i en mere grøntsagsfokuseret retning. Målet
nås bl.a. gennem udvikling og afprøvning af kreative,
pædagogiske aktiviteter centeret omkring grøntsager,
samt implementering af resultaterne i uddannelsen af
fremtidens pædagoger.
Food Organisation of Denmark,
Hotel og Restaurant-
skolen, Kost og Ernæringsforbundet
5.998.734 kr.
Danske plantebaserede økologiske
råvarer til foodservicesektoren i
Tyskland, Østrig og Schweiz
Projektet skal bidrage til at øge efterspørgslen på
danske, økologiske plantefødevarer i professionelle
køkkener i Tyskland, Østrig og Schweiz. Gennem
vidensdeling, uddannelse og samarbejde på tværs af
værdikæden og helt ind i køkkenerne, vil projektet,
med udgangspunkt i den danske model for økologi,
på kort sigt bidrage til at kortlægge gevinsterne ved
at indføre en mere plantebaseret kost i offentlige og
private køkkener.
Økologisk Landsforening,
Bio Aus Dänemark
7.340.585 kr.
Januar ’25 - december ’26,
København
Oktober ’24 - december ’26,
Aarhus
Foto på denne side:
Adobe Stock
FONDEN FOR PLANTEBASEREDE FØDEVARER
I
ÅRSBERETNING 2024
I
SIDE 23
MOF, Alm.del - 2024-25 - Bilag 545: Orientering om årsberetning for Fonden for Plantebaserede Fødevarer 2024, fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
3050153_0024.png
BIODiaMI
Effekten af blåbær- og havreindtag på lipidprofil, inflam-
mation og exercisekapacitet hos patienter med type 2
diabetes eller akut myokardieinfarkt
Projektet undersøger de sundhedsmæssige fordele ved
indtag af blåbær og havre hos personer med type-2-dia-
betes (T2D). T2D kan medføre alvorlige komplikationer,
men undersøgelser peger på, at bioaktive stoffer i
eksempelvis blåbær og havre kan have visse sundheds-
fremmende effekter. Begge planter er klimavenlige og
tilgængelige lokalt i Danmark. Dermed har afgrøderne
potentiale til at bidrage til en bæredygtig løsning på
stigende sundhedsomkostninger.
Aarhus Universitet
7.662.320 kr.
Januar ’25 - december ’27,
Aarhus
PLATE
The Effect of Plant-Based Diet on Disease
Activity in Patients with Rheumatoid Arthritis
Projektets formål er at undersøge, hvordan effekten af
en 16-ugers periode med plantebaseret kost påvirker
sygdomsaktivitet hos patienter med leddegigt. Der-
med vil projektet undersøge, om en forholdsvis sårbar
gruppe kan integrere plantebaseret kost og opnå
sundhedsfordele, uden at kroppens ernærings- og
sundhedsmæssige balance kompromitteres. Projek-
tets viden kan danne grundlag for fremtidige anbefa-
linger til patienter med leddegigt.
Bispebjerg og Frederiksberg Universitetshospital,
Rigshospitalet, Glostrup Hospital
11.843.536 kr.
Januar ’25 - december ’28,
Frederiksberg og Glostrup
Foto på denne side:
Adobe Stock
FONDEN FOR PLANTEBASEREDE FØDEVARER
I
ÅRSBERETNING 2024
I
SIDE 24
MOF, Alm.del - 2024-25 - Bilag 545: Orientering om årsberetning for Fonden for Plantebaserede Fødevarer 2024, fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
3050153_0025.png
Projekter med
bevilling i 2024
UDBUDSFREMME
Øge mængden og kvaliteten af de
planteprodukter, der kommer på markedet
25.993.686 kroner
37.608.568 kroner
Øge volumen i dansk plantefødevareproduktion til lands og til vands
11.614.882 kroner
UMAMI-BÆLG
Projektets formål er at øge udbuddet af plantebaserede
fødevareingredienser med optimeret smag. Umamamia
har allerede fundet en metode til at frigive umami fra in-
gridærter, men ønsker at videreudvikle metoden til også
at kunne bruges på andre bælgfrugter. Projektet har lagt
fokus på bælgfrugtinitiativet mellem Meyers og Danske
Bælgfrugtavlere, der har igangsat et arbejde for at genop-
dage dyrkningen af gamle danske sorter.
Umamamia ApS
448.695 kr.
Oktober ’24 - maj ’25,
København
Foto på denne side:
Adobe Stock
FONDEN FOR PLANTEBASEREDE FØDEVARER
I
ÅRSBERETNING 2024
I
SIDE 25
MOF, Alm.del - 2024-25 - Bilag 545: Orientering om årsberetning for Fonden for Plantebaserede Fødevarer 2024, fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
3050153_0026.png
NuTiD
Nu’ det tid til Tempeh i Detail
Projektets formål er at udbrede tilgængeligheden
og anvendelsen af nordisk tempeh blandt private
forbrugere gennem målrettede produkter og kommu-
nikation. Konkret vil projektet resultere i minimum tre
produkter af økologisk tempeh i dansk detailhandel,
som er udviklet og præsenteret på en sådan måde,
at de vinder bred popularitet. Ved hjælp af design-
tænkning i produktudvikling og kommunikation vil
projektet friste forbrugerne til det grønne valg.
CONTEMPEHRARY ApS
582.780 kr.
Oktober ’24 - december ’26,
Odsherred
PlanteFerm
Plantefermentater for bedre holdbarhed og
fødevaresikkerhed af salater og gryderetter
Smagen af danske,
økologiske bælgfrugter
Projektets formål er at løfte hele værdikæden – fra
dyrkning til servering – på et faktabaseret grundlag, så
de køkkenprofessionelles kendskab til- og anvendelse
af danskproducerede, velsmagende, økologiske bælg-
frugter øges. I projektet indgår dyrkning af økologiske
bælgfrugter, som stilles til rådighed for professionelle
til afprøvning og evaluering. Projektet vil give landbru-
gere og professionelle bedre viden og incitament til at
producere råvarer og planterige måltider.
Innovationscenter for Økologisk Landbrug P/S,
Økologisk Landsforening
1.437.314 kr.
Projektets formål er at øge brugen af fermentere-
de sidestrømme fra produktionen af svampe og
grøntsager, som indeholder naturlige antimikrobielle
komponenter, til at forbedre holdbarhed og fødeva-
resikkerhed i økologiske og konventionelle produkter.
Projektets aktiviteter skal bl.a. udmunde i en rapport,
der dokumenterer forlænget holdbarhed af ready-to-
eat salater samt forlænget holdbarhed i gryderetter
ved brug af plantefermentater.
Teknologisk Institut,
Tvedemose Ingredients
1.372.942 kr.
Januar ’25 - december ’25,
Taastrup
Januar ’25 - juni ’26,
Aarhus
Foto på denne side:
Adobe Stock
FONDEN FOR PLANTEBASEREDE FØDEVARER
I
ÅRSBERETNING 2024
I
SIDE 26
MOF, Alm.del - 2024-25 - Bilag 545: Orientering om årsberetning for Fonden for Plantebaserede Fødevarer 2024, fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
3050153_0027.png
Grønne
proteiner
til
fremtidens
landmænd
Projektets formål er at skabe
øget interesse og skærpede
kompetencer, blandt frem-
tidens landbrugere, til at
producere proteinafgrøder til
human konsum. Derigennem
skal projektet bidrage til at øge
mængden og kvaliteten af dan-
ske proteinafgrøder og hermed
styrke udbuddet af planteba-
serede fødevarer på lang sigt.
Det vil projektet bl.a. gøre ved
at styrke undervisningen på
landbrugsskolerne, samt øge
andelen af proteinafgrøder i
kantinerne.
Januar ’25 - juli ’26,
Aarhus
2.309.673 kr.
Aarhus Univeristet,
Rapeseeds: a local source for a
new generation of food products
Projektets formål er at vise, at rapsfrø-proteinet kan anvendes til at skabe
plantebaserede fødevarer af høj kvalitet. Dermed vil projektet forsøge at
udvide rapsfrøets anvendelsesmuligheder og levere den viden til producen-
ter af fødevareingredienser. De konkrete produkter, som projektets aktiviteter
adresserer, kan være plantebase-
rede drikkevarer, oste eller al-
ternativer til andre produkter
baseret på animalsk protein.
Lupiner – de nye bælgfrugter i klassen
Projektets formål er at bringe lupiner med på paletten af danske bælgfrugter
i danske køkkener og som ingrediens i fødevareproduktionen. Lupin er en
sund fødevare, som dog også indeholder problematiske, kemiske forbindel-
ser som alkaloider og allergener. Derfor vil projektet afdække lupinernes for-
dele og ulemper til bunds, så de kan inddrages i kosten på et trygt grundlag.
Danske Landbrugsskoler,
EUC Nordvest, Tænketan-
ken Frej
På dyrkningssiden skal lupiner bidrage til diversitet i dyrkningen af danske
økologiske bælgfrugter.
Innovationscenter for økologisk landbrug P/S,
Nordic Seed A/S, Københavns
Universitet, Good Food to Go
4.913.805 kr.
Januar ’25 - december ’27,
Aarhus
Foto på denne side:
Adobe Stock
1.753.330 kr.
Januar ’25 - december ’26,
København
FONDEN FOR PLANTEBASEREDE FØDEVARER
I
ÅRSBERETNING 2024
I
SIDE 27
MOF, Alm.del - 2024-25 - Bilag 545: Orientering om årsberetning for Fonden for Plantebaserede Fødevarer 2024, fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
3050153_0028.png
Craveable
Fungi Futures
Projektets formål er at udvikle en række nye plantebase-
rede kødtyper med basis i en dybere forståelse af danske
råvarers egenskaber såvel som fermenteringsprocessen.
Projektet vil udvikle en database over lokale råvarer, der
anvendes til at opbygge en platform af svampefermenter.
Hertil udvikles en prototype med smag-, udseende og
tekstur som kylling. Projektets indsats skal bidrage til at
overvinde forbrugerens forbehold mod at vælge plante-
baserede alternativer.
MATR Foods,
DTU Biosustain, KU Food
6.032.380 kr.
Oktober ’24 - marts ’27,
København
planteVÆKST
Udviklingsforløb for producenter af plantebaserede fødevarer
COTRANSITION
COllectively TRANSITIONing the agriculture and food system
Projektets formål er at hjælpe små- og mellemstore
producenter af plantebaserede produkter, gennem
hele udviklingsprocessen, til at komme i mål med
fuldskalaproduktion. Det vil projektet gøre ved at
give deltagende SMV´er et skræddersyet udviklings-
forløb med fokus på de områder, hvor den enkelte
virksomhed har behov for support – f.eks. udvikling af
produktion, optimering af smag, emballering eller test
af produktets salgbarhed og forbrugeraccept.
Teknologisk Institut
Projektets formål er at løfte hele værdikæden – fra
dyrkning til servering – på et faktabaseret grundlag, så
de køkkenprofessionelles kendskab til- og anvendelse
af danskproducerede, velsmagende, økologiske bælg-
frugter øges. I projektet indgår dyrkning af økologiske
bælgfrugter, som stilles til rådighed for professionelle
til afprøvning og evaluering. Projektet vil give landbru-
gere og professionelle bedre viden og incitament til at
producere råvarer og planterige måltider.
Københavns Universitet
8.580.111 kr.
10.177.567 kr.
April ’25 - september ’28,
Taastrup
Januar ’25 - december ’28,
Hele landet
Foto på denne side:
Adobe Stock
FONDEN FOR PLANTEBASEREDE FØDEVARER
I
ÅRSBERETNING 2024
I
SIDE 28
MOF, Alm.del - 2024-25 - Bilag 545: Orientering om årsberetning for Fonden for Plantebaserede Fødevarer 2024, fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
3050153_0029.png
Projekter med
bevilling i 2024
SEKTORBROBYGNING
Styrkelse af hele værdikæden i den
danske sektor for plantebaserede fødevarer
13.361.363 kroner
15.361.363 kroner
PlanteHub 1.0
– sammen er vi klogere
Projektets formål er at styrke samarbejde og syner-
gier mellem aktører i Danmark, der arbejder med at
fremme vidensgrundlaget for et øget udbud af- og
efterspørgsel på plantebaserede fødevarer. Det vil pro-
jektet gøre gennem netværksaktiviteter, interaktion
og indsigtsanalyser, der skal sikre løbende opkvalifi-
cering af professionelle aktører inden for branchen,
samtidig med at der sikres en større synergi på tværs
af projekter og initiativer fra forskellige aktører.
Lupin&SoyFoods
Lupin and soybean – pioneering new plant-based foods in
Denmark
Projektets formål er at styrke samarbejde og syner-
gier mellem aktører i Danmark, der arbejder med at
fremme vidensgrundlaget for et øget udbud af- og
efterspørgsel på plantebaserede fødevarer. Det vil pro-
jektet gøre gennem netværksaktiviteter, interaktion
og indsigtsanalyser, der skal sikre løbende opkvalifi-
cering af professionelle aktører inden for branchen,
samtidig med at der sikres en større synergi på tværs
af projekter og initiativer fra forskellige aktører.
Aarhus Universitet,
SEGES Innovation P/S, Business
Acadamy Aarhus, Aarhus Universitet, DSV Frø Danmark
A/S, Rhizo-mic GmbH, Lê Trang ApS, Linser for Livet ApS,
FoodTure ApS (Tæmpeh)
13.916.463 kr.
Dansk Vegetarisk Forening,
Økologisk Landsforening,
Landbrug og Fødevarer, Plantebranchen
1.444.901 kr.
Januar ’25 - december ’26,
København
Januar ’25 - december ’28,
Viborg
FONDEN FOR PLANTEBASEREDE FØDEVARER
I
ÅRSBERETNING 2024
I
SIDE 29
MOF, Alm.del - 2024-25 - Bilag 545: Orientering om årsberetning for Fonden for Plantebaserede Fødevarer 2024, fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
3050153_0030.png
Afsluttede
projekter i 2024
Plantefondens årsberetning giver en status for de projek-
ter i Plantefonden, der er afsluttet og har indsendt deres
slutrapporter i det gældende år. Beretningen samler op på
målet i Plantefondens strategi vedrørende projekternes
succesrate, samt hvordan projekterne fordeler sig i for-
hold til Plantefondens indsatsområder.
På baggrund af Plantefondens to ansøgningsrunder i
hhv. 2023 og 2024 havde i alt 10 projekter afsluttet deres
aktiviteter per 31. december 2024. Dog er projekternes
slutrapporter først indløbet ultimo 1. kvartal 2025, og der-
med for sent til at sekretariatet har kunnet nå at behandle
dem og inkludere konklusionerne fra dem i nærværende
årsberetning. Årsberetningen for 2025 forventes derfor at
indeholde fondens første rapportering om resultaterne af
afsluttede projekter.
Foto:
Adobe Stock
FONDEN FOR PLANTEBASEREDE FØDEVARER
I
ÅRSBERETNING 2024
I
SIDE 30
MOF, Alm.del - 2024-25 - Bilag 545: Orientering om årsberetning for Fonden for Plantebaserede Fødevarer 2024, fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
3050153_0031.png
Mål om
projekternes
succesrate
Plantefonden har som målsætning, at mindst 70
pct. af projekterne når deres konkrete projektmål
M
ålet om 70 pct. skal muliggøre en balance mel-
lem det resultatorienterede og viljen til at tage
risici i stræben efter innovation. Fonden imø-
dekommer altså både den type projekter, hvor
Kort opsummering af projekter med
afsluttede projektaktiviteter
i 2024
I denne årsberetning for 2024 præsenteres et kort udpluk fra
de 10 projekter, der har afsluttet deres projektaktiviteter i 2024,
mens projekterne vil blive yderligere afrapporteret på i Årsbe-
retningen for 2025. Projekterne præsenteres under Plantefon-
dens indsatsområder.
1:
Plantebaseret mad i offentlige og
private storkøkkener og foodservices:
sikkerheden for leverancer og dermed resultater er relativt høj,
såvel som de projekter, hvor der er større risiko forbundet med
projektets leverancer, men hvor innovationsambitionerne til
gengæld er højere. Disse mål opgøres, når sekretariatet vurde-
rer projekternes slutrapporter.
I 2024 startede 36 projekter deres aktiviteter, hvoraf 10 også
afsluttede deres projektaktiviteter d. 31. december 2024. Disse
projekter har altså en projektperiode på ca. et år, hvortil stør-
stedelen er mindre projekter med tilsagn under 1. mio. kr. Dette
skyldes bl.a. at Plantefondens bestyrelse med handlingsplanen
2023 prioriterede flere og mindre projekter, særligt inden for
udviklingsområdet efterspørgselsfremme.
Grundet den korte projektperiode har projekterne ikke skulle
levere statusrapporter. De øvrige projekter med tilsagn i 2023,
med projektperioder længere end et år, har alle indsendt
godkendte statusrapporter, hvormed sekretariat vurderer
projekternes fremgang for tilfredsstillende. Kun en tilsagnsha-
ver meddelte sekretariatet at det pågældende projekt måtte
opgives.
ØKOLOGISK PLANTEFOKUS HOS KOKKENE – GRØNNE ME-
NUER I HORECA:
Projektet ville aktivere foodservicebranchen
til både kortsigtede og langsigtede fremskridt for udbredelsen
af lokalproducerede grøntsager på menukortet. Dette ville ske
gennem en plante-inspirationstur for HoReCa-beslutningsta-
gere (hoteller, restauranter og caféer), udviklere køkkenchefer
mv, et plantekokketræf samt opfølgende ”gå-hjem”-møder.
Aktiviteterne blev udfoldet i samarbejde med lokale plantepro-
ducenter.
LÆR DINE BÆLGFRUGTER AT KENDE:
Projektet ville øge
køkkenprofessionelle og beslutningstageres viden om bælg-
frugters klimamæssige og ernæringsmæssige kvaliteter. Det
ville projektet gøre gennem et inspirationsakademi, uddan-
FONDEN FOR PLANTEBASEREDE FØDEVARER
I
ÅRSBERETNING 2024
I
SIDE 31
MOF, Alm.del - 2024-25 - Bilag 545: Orientering om årsberetning for Fonden for Plantebaserede Fødevarer 2024, fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
3050153_0032.png
nelsesforløb, styrkelse af værdikædesamarbejdet, generelle
informationsindsatser samt via videreudvikling af videnplatfor-
men ”Klimauniverset”.
2.
Madkultur og danskerne som forbrugere af plantefø-
devarer
MERE ØKOLOGISK FRUGT OG GRØNT I DAGLIGVARE-
HANDLEN:
Projektet ville styrke salget af økologisk frugt og
grønt i dagligvarehandelen gennem vidensdeling og møder
mellem producenter og dagligvarehandelens beslutningsta-
gere.
3.
Øge efterspørgslen på danske plantefødevarer på
DEN NATIONALE GRØNTSAGSUGE – (DNG):
Projektet ville
samle aktører på tværs af værdikæden til en fælles indsats for
at øge danskernes forbrug af grøntsager ved at etablere dét,
projektet kalder Den Nationale Grøntsagsuge.
PLANTEKORPSET: UNGE GUIDER UNGE I DET ØKOLO-
GISKE PLANTEKØKKEN:
Projektet ville bidrage til en mere
plantebaseret madkultur blandt unge i alderen 18-28 år ved at
rekruttere og uddanne 30 unge madguider til et plantekorps.
Korpset skulle b.la. stå sin prøve under den veletablerede ung-
til-ung madaktivitet ”Foodjam”, der afvikles på Roskilde Festival
2024. Et koncept der senere skulle udfoldes til fire andre
madaktiviteter for unge, herunder det allerede etablerede ”Det
rullende madværksted”.
BYG - FRA FODERTRUG TIL MIDDAGSBORD. EN REVITA-
LISERING AF DANMARKS NATIONALKORN:
Projektet ville
styrke byggens rolle som en naturlig del af hverdagskosten
hos den almindelige forbruger såvel som i storkøkkener. Det
ville projektet gøre ved at anskueliggøre nemme og lettilgæn-
gelige måder at benytte byggen på, formidlet gennem en
informationskampagne rettet mod madprofessionelle samt
den almindelige forbruger.
LÆR AF DE BEDSTE! – PLANTEBASERET BENCHMARKING
OG RÅDGIVNING AF DETAILHANDEL OG PRODUCENTER:
Projektet ville udføre en forbrugeranalyse og benchmark-un-
dersøgelse for plantebaserede produkter, for at skabe viden og
indsigt i forbrugsmønstre for fødevarevirksomheder. Dermed
ville projektet give producenter af plantebaserede fødevarer
klarhed om, hvem der gør det bedst, og hvordan man selv kan
blive bedre.
eksportmarkederne
MARKEDSUDVIKLING OG ØGET EKSPORT AF ØKOLOGI-
SKEE PLANTEPRODUKTER TIL DEN TYSKE FOODSERVICE
SEKTOR:
Projektet ville lægge en markedsfremmeindsats
for økologiske, uforarbejdede planteprodukter på det tyske
foodservicemarked. Det ville projektet gøre ved at formidle
viden om økologiske planteprodukter og værktøjer til omlæg-
ning af foodservicesektoren i Tyskland, samt skabe kontakt og
videnudveksling til aktører i Danmark, der kan levere løsninger
eller økologiske grøntsager.
UDVIKLING AF MARKEDET FOR ØKOLOGISKE PLANTE-
PRODUKTER I STORBRITANNIEN:
Projektet fokuserede på
at udvikle markedet i Storbritannien for økologiske, uforarbej-
dede planteprodukter med den danske model for økologisk
grøntsagsproduktion som inspirationskilde. I samarbejde med
den danske ambassade i London og øko-organisationen, SOIL
Association, ville projektet forpligte britiske myndigheder og
detailsektor til, at den økologiske omlægning sker med succes.
4.
Øge mængden og kvaliteten af de planteprodukter,
der kommer på markedet
KOMPETENCEUDVIKLING OG UDDANNELSESBEHOV VED
PLANTEBASERET FØDEVAREPRODUKTION(PLANTEKOM-
PETENT):
Et enkelt af de afsluttede projekter ville forbedre
mulighederne for udbud af plantebaserede fødevarer af høj
kvalitet ved at styrke virksomheders kompetencer indenfor
plantebaseret fødevareproduktion. Det er gjort gennem ana-
lyse af eksisterende virksomheders strategier med henblik på
udvikling af en typologi for kompetencestrategier og kompe-
tencebehov hos forskellige typer af virksomheder.
FONDEN FOR PLANTEBASEREDE FØDEVARER
I
ÅRSBERETNING 2024
I
SIDE 32
MOF, Alm.del - 2024-25 - Bilag 545: Orientering om årsberetning for Fonden for Plantebaserede Fødevarer 2024, fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
3050153_0033.png
Mere fokus
på effekt
Projekter med tilsagn i 2023 og 2024 skal i
deres slutrapporter afrapportere på, hvordan
projektets opnåede konkrete mål understøtter
opnåelsen af projektets forventede effekter.
2025 lancerede Plantefonden dertil en udbygget effektsty-
ringsmodel, samtidig med, at effektskabelse fremover vil være
bestyrelsens primære fokus i udvælgelsen af projekter.
Uddeling af midler
med fokus på effektskabelse
I 2024 har Plantefondens bestyrelse formuleret en handlings-
plan for 2025, der danner grundlag for bestyrelsens priorite-
ringer i 2025. Bestyrelsen ser i 2025 gerne et bredt spektrum
af ambitiøse projekter med potentiale for at bidrage effektivt til
udviklingen af plantefødevaresektoren. I udvælgelsen af pro-
jekter, vil bestyrelsens primære fokus være den effektskabelse,
som de ansøgte projekter bidrager til.
Plantefonden modtager hvert år et stort antal projektansøg-
ninger der er både kvalificerede og relevante for at udvikle
plantefødevaresektoren i Danmark. Når bestyrelsen skal træffe
afgørelse om, hvilke projekter, der skal have støtte, spiller det
en væsentlig rolle for bestyrelsen, om det er sandsynligt, at
projekternes konkrete resultater på kort- eller længere sigt har
et reelt potentiale for at bidrage positivt til udviklingen af sekto-
ren og til at skabe reel madadfærdsændring blandt danskerne.
P
lantefonden forventer med en større portefølje
af afsluttede projekter, at kunne afrapportere på
dette punkt i Årsberetningen for 2025. Med åb-
ningen af den tredje ansøgningsrunde i februar
Effektstyringsmodellen er et redskab til at skabe større
sammengæng mellem de enkelte projektaktiviteter og deres
bidrag til udviklingen af plantefødevaresektoren, ligesom den
er et værktøj til monitorering af Plantefondens samlede effekt.
Effektmålingen skal desuden danne grundlag for fremtidige
evalueringer, ligesom Plantefondens bestyrelse og sekretariat
løbende skal kunne følge op på resultater og effekter på såvel
projekt- som fondsniveau.
Plantefonden opererer med to effektmål (impact) som projek-
terne skal arbejde inden for:
1. REEL MADADFÆRDSÆNDRING
2. ØKONOMISK VÆKST I PLANTEFØDEVARESEKTOREN
Målingen og effektevalueringen af disse afledte effekter vil fra
og med ansøgningsrunden 2025 ske undervejs i projektet i
forbindelse med statusrapportering, samt når projektet indle-
verer den endelige slutrapport, som i fremtiden vil indeholde
en effektevaluering af projektet. Denne evaluering foretages
ca. et år efter endte projektaktiviteter. Dermed forventer Plan-
tefonden først at kunne afrapportere på projekternes effekter
når projekter med tilsagn efter 2025 har indsendt deres
slutrapport. Dertil kræver en tilstrækkelig stor portefølje for at
kunne afrapportere på Plantefondens effekter (impact.
FONDEN FOR PLANTEBASEREDE FØDEVARER
I
ÅRSBERETNING 2024
I
SIDE 33
MOF, Alm.del - 2024-25 - Bilag 545: Orientering om årsberetning for Fonden for Plantebaserede Fødevarer 2024, fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
3050153_0034.png
Dialog,
information
& kontakt
Plantefonden afholder årlige webinarer om den
aktuelle ansøgningsrunde, hvor man som ansøger
kan få vigtige informationer om årets runde og
stille spørgsmål til sagsbehandlere. Desuden
kan man løbende kontakte sekretariatet.
FONDEN FOR PLANTEBASEREDE FØDEVARER
I
ÅRSBERETNING 2024
I
SIDE 34
MOF, Alm.del - 2024-25 - Bilag 545: Orientering om årsberetning for Fonden for Plantebaserede Fødevarer 2024, fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
3050153_0035.png
Bestyrelsen
Fonden for Plantebaserede Fødevarer ledes af en bestyrel-
se, der udpeges af ministeren for fødevarer, landbrug og
fiskeri på baggrund af indstillinger fra en række foreninger
og organisationer. Bestyrelsen betjenes af et sekretariat,
der er beliggende i Landbrugs- og Fiskeristyrelsen.
Marie-Louise
Boisen Lendal
Forperson
Rune-Christoffer
Dragsdahl
Bestyrelsesmedlem
Dorrit Andersen
Trine Krebs
Lasse Vinderslev
Hanne Thorsøe
Bestyrelsesmedlem
Bestyrelsesmedlem
Bestyrelsesmedlem
Bestyrelsesmedlem
Udpeget af
Fødevareministeren
Indstillet af Dansk
Vegetarisk Forening
Indstillet afLandbrug
& Fødevarer
Indstillet af Økologisk
Landsforening
Indstillet af
Plantebranchen
Indstillet af
Dansk Industri
Camilla Udsen
Charlotte Louise
Jensen
Marin Lysák
Susie Kristensen
Rasmus Pape
Bestyrelsesmedlem
Bestyrelsesmedlem
Bestyrelsesmedlem
Bestyrelsesmedlem
Bestyrelsesmedlem
Indstillet af Forbru-
gerrådet Tænk
Indstillet af Concito
Indstillet af
Klimabevægelsen
Indstillet af NNF
Indstillet af
Dansk Erhverv
FONDEN FOR PLANTEBASEREDE FØDEVARER
I
ÅRSBERETNING 2024
I
SIDE 35
MOF, Alm.del - 2024-25 - Bilag 545: Orientering om årsberetning for Fonden for Plantebaserede Fødevarer 2024, fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
3050153_0036.png
Sekretariat
Sekretariatet for Fonden for Plantebaserede Fødevarer
varetager den daglige administration af programmet, ud-
betalinger, dialog med ansøgere og projekter mv. Faglige
sagsbehandlere og udbetalingsteamet sidder i Augusten-
borg, mens den del af sekretariatet, der har med bestyrel-
sesbetjening, kommunikation samt regel- og politikudvik-
ling at gøre, sidder i København.
Kontakt
Alle henvendelser til Plantefonden fra ansøgere, presse mm.
stiles til nedenstående mail og telefonnummer.
Landbrugs- og Fiskeristyrelsen
Nyropsgade 30
1780 København V
Tlf. 72 18 56 00
E-mail: [email protected]
Hjemmeside: www.plantefonden.dk
KØBENHAVN
Bestyrelsesbetjening,
kommunikation samt
regel- og politikudvikling
AUGUSTENBORG
Faglig sagsbehandling
og udbetaling
FONDEN FOR PLANTEBASEREDE FØDEVARER
I
ÅRSBERETNING 2024
I
SIDE 36
MOF, Alm.del - 2024-25 - Bilag 545: Orientering om årsberetning for Fonden for Plantebaserede Fødevarer 2024, fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
3050153_0037.png
Fonden for Plantebaserede Fødevarer
Årsberetning 2024
Plantefonden
Landbrugs- og Fiskeristyrelsen
Nyropsgade 30
1780 København V
[email protected]
www.plantefonden.dk
Foto:
Adobe Stock