Lindelse 19-06-2025
Til Jacob Jensen
Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri.
Min forespørgsel går på Bovaer.
Det er ret foruroligende, at man tillader dette middel i vores fødevarer.
Det er et kemisk tilsætningsstof, der tilsættes køernes foder, men ikke
de økologiske køers foder. Udover evt bivirkninger, som forbrugerne ikke
oplyses om, skal køerne forblive i stalden. Det er jo ikke dyrevelfærd?
Men det er mere vigtigt, at køerne fiser mindre, end at de har et
anstændigt liv? Hvis Bovaer er så uskadeligt, hvorfor tvinges økologiske
landmænd så ikke til at bruge det? Jeg må give økologiske landmænd ret
i, at langtidseffekterne ved brug af Bovaer ikke er undersøgt godt nok.
I Norge er der allerede tale om at tvinge Bovaer i alle firbenede
drøvtyggere inkl ammekøer. Altså også får og geder. Vil det også ske i
Danmark?
Mht til grøn trepart, grøn omstilling osv. Når køerne ikke kommer på
græs, mangler kokasserne på markerne. Hele det naturlige system falder
fra hinanden. Når koen kommer på græs, fremmes biodiversiteten over
og under jorden. Alle de ting gør, at Bovaer er unødvendigt.
Jeg har læst mig til, at Det Økonomiske Råd og Klimarådet advarer imod
at give teknologispecifikke tilskud. De råd overhører I helt?
Nu er det bevist, at Bovaer efterlader NOPA (3-nitrooxypropionsyre),
som er et nedbrydningsprodukt af 3-nitrooxypropanol (3-NOP), det
aktive stof i fodertilsætningsstoffet Bovaer. Hidtil er det kun mælken,
man taler om, men snart kommer kødet vel med i debatten?