Børne- og Undervisningsudvalget 2024-25
BUU Alm.del Bilag 162
Offentligt
3021179_0001.png
PRESSEMEDDELELSE
Torsdag den 1. maj 2025
Madspild i skolemadsordninger
Ny publikation fra ONE\THIRD: Skolemadsordninger skal
tænkes holistisk for at undgå madspild
Hvordan undgår vi madspild, når vi skal servere skolemad til tusindvis af børn hver
dag landet over? Dét spørgsmål er centralt i en helt ny rapport fra madspildstænke-
tanken ONE\THIRD.
Vi ved, at mere end 26 millioner madpakker hvert år ender i skraldespandene derhjemme.
Det madspild vil en national skolemadsordning forhåbentlig bidrage til at reducere, men det
kræver opmærksomhed på, at spildet ikke blot forskubbes til skolerne. ONE\THIRD’s nye
rapport giver et vidensbaseret overblik over de vigtigste madspildsaspekter i skolemadsord-
ninger og kan således være med til at kvalificere udviklingen af en kommende national sko-
lemadsordning i Danmark.
Rapporten er baseret på både danske og internationale studier samt interviews med eksper-
ter på området. Den peger på fem centrale områder, hvor indsatser kan mindske madspild:
1. Anretning og servering, fx små skåle med grøntsager i varierede farver, konsekvente ud-
skæringer og aldersopdelte portionsstørrelser
2. Spisesituationen, fx adskillelse af spisning og frikvarter, roligt spisemiljø og lærerdelta-
gelse
3. Evaluering af skolens madspild, fx systematiske målinger på forskellige spildkategorier
4. Feedback til elever og personale, fx gennem synliggørelse af spildet og undervisning
5. Indkøb og planlægning, fx indmeldinger om forventede antal spisende og løbende tilbe-
redning ud fra behov
Hvis man tilgodeser disse områder i tilrettelæggelsen af en skolemadsordning, kan det have
både en klimamæssig og økonomisk betydning samt betydning for fremtidige generationers
tilgang til madspild. Bestyrelsesformand i ONE\THIRD Louise Gade uddyber:
-
”Hvis
vi skal lykkes med en national skolemadsordning, der ikke kun er sund og soci-
alt inkluderende, men også bæredygtig, er det afgørende, at vi tænker på tværs af
fagligheder og tager højde for madspild fra starten, så vi for alvor tænker alle aspek-
ter af maddannelse. Det handler ikke kun om, hvad der bliver serveret – men også
om, hvordan og hvornår maden serveres, og at man anskuer måltidet fra barnets mo-
tivationsvinkel i forhold til, hvorfor maden måske kan ende i skraldespanden”.
Rapporten understreger, at skolerne spiller en vigtig rolle i at kunne måle og evaluere på de-
res eget madspild. Det gælder ikke kun tekniske målinger, men også pædagogiske greb
som feedback til eleverne, undervisning i madens værdikæder og inddragelse af både køk-
kenpersonale og lærere i at fremme en kultur, hvor mad respekteres og spises – ikke spil-
des:
-
”Vi
ser et stort potentiale i at bruge skolemaden som et pædagogisk redskab. Bør-
nene kan lære om både sundhed, fællesskab og bæredygtighed i én og samme mål-
tidssituation – men det kræver, at vi tænker helhedsorienteret og ikke overser
madspild som en vigtig brik”,
tilføjer Louise Gade.
1
BUU, Alm.del - 2024-25 - Bilag 162: Henvendelse af 14/5-25 fra ONE\THIRD om madspild i skolemadsordninger
3021179_0002.png
PRESSEMEDDELELSE
Torsdag den 1. maj 2025
Med rapporten ønsker ONE\THIRD at bidrage til et fælles vidensgrundlag, som kan være
med til at påvirke udformningen af en fremtidig national skolemadsordning med respekt for
både ernæring og trivsel samt klima og miljø. Rapporten er et konkret bidrag til de politiske
og faglige diskussioner, der i øjeblikket pågår om, hvordan en skolemadsordning i Danmark
bedst skrues sammen.
Praktisk:
Rapporten er vedhæftet (klausuleret) og publiceres på ONE\THIRD’s hjemmeside under
’Publications’ den 14. maj:
www.onethird.dk/publications/
For yderligere information kontakt:
-
-
-
Formand Louise Gade:
[email protected],
29 66 70 22
Sekretariatsleder Lea Stoustrup Brandt:
[email protected],
29 79 13 85
Sekretariatsmedarbejder Emilie Müller:
[email protected],
93 59 70 75
Baggrundsviden:
FN estimerer, at 1/3 af al mad går tabt, og alene i Danmark spilder vi hvert år ca. 870.000
tons mad ifølge Miljøstyrelsen. Det samlede danske madspild blev i 2022 estimeret til at ud-
gøre et årligt samfundsøkonomisk tab på omtrent 8,6 mia. kr., hvilket på det tidspunkt sva-
rede til ca. 3 pct. af Danmarks samlede årlige CO2-udledninger.
En del af det danske madspild udgøres af godt 26 millioner madpakker, der årligt ender som
madspild i affald fra husholdninger. Dertil kommer endnu flere madpakker, som smides ud
henne i skolen. Det vil sige, at mere end 71.000 madpakker smides ud og ender som
madspild hver eneste dag.
Kilder:
Mængder af madaffald inkl. madspild:
www.mst.dk/erhverv/groen-produktion-og-affald/af-
fald-og-genanvendelse/affaldshaandtering/affaldsdata-og-affaldsdatasystemet/find-affalds-
statistikker-og-kortlaegning
Konsekvenser af madspild:
www.onethird.dk/wp-content/uploads/2022/03/onethird_konse-
kvenser-ved-madspild.pdf
+
www.onethird.dk/wp-content/uploads/2023/03/CO2-fra-
madspild_Opdateret-notat_20220909.pdf
Fraktioner af madspild fra husholdninger:
www.onethird.dk/wp-content/uplo-
ads/2022/09/onethird-madspildsfraktioner.pdf
Om O\T:
Madspildstænketanken ONE\THIRD er en selvejende institution under Ministeriet for Føde-
varer, Landbrug og Fiskeri. Læs mere på tænketankens hjemmeside (www.onethird.dk) og
følg vores arbejde via LinkedIn (link).
2