Børne- og Undervisningsudvalget 2024-25
BUU Alm.del Bilag 162
Offentligt
3021177_0001.png
Att.: Børne- og Undervisningsudvalget ([email protected]) & Miljø- og
Fødevareudvalget ([email protected])
Skolemadsordninger skal tænkes holistisk for at undgå madspild
Kære medlemmer af Folketingets Børne- og Undervisningsudvalg samt
Miljø- og Fødevareudvalg
Hvert år ender mere end 26 millioner madpakker i skraldespandene
derhjemme. Det madspild vil en national skolemadsordning forhåbentlig
bidrage til at reducere, men det kræver opmærksomhed på, at spildet ikke
blot forskubbes til skolerne.
Derfor har vi i madspildstænketanken ONE\THIRD netop offentliggjort en
helt ny rapport (link), som giver et overblik over de vigtigste
madspildsaspekter i skolemadsordninger og således kan være med til at
kvalificere udviklingen af en kommende ordning i Danmark.
Rapporten baserer sig på danske og internationale studier samt
ekspertinterviews og peger på fem centrale indsatsområder: 1) Anretning
og servering, 2) spisesituationen, 3) evaluering af skolens madspild, 4)
feedback til elever og personale og 5) indkøb og planlægning.
Hvis man tilgodeser disse områder i tilrettelæggelsen af en
skolemadsordning, kan det have betydning for både klima og økonomi
samt for fremtidige generationers tilgang til madspild.
Rapporten er et konkret bidrag til den aktuelle debat om, hvordan en
skolemadsordning bedst kan forenes med hensynet til både ernæring og
trivsel samt klima og miljø.
Vi håber, I vil være med til at sikre fokus på madspild i skolemadsordninger
og bistår selvfølgelig gerne med sparring eller yderligere information. Vi
vedhæfter desuden pressemeddelelse om rapporten.
Med venlig hilsen
Louise Gade, bestyrelsesformand i ONE\THIRD
J.nr. 2025-922
Den 14. maj 2025
Tænketank om Forebyggelse af Madspild og Fødevaretab
www.onethird.dk
ONE\THIRD • Holbergsgade 6 • 1057 København K •
www.onethird.dk