Folketingets Ældreudvalg
Holbergsgade 6
1057 København K
Telefon 33 92 93 00
www.aeldremin.dk
Sagsnr.
2025 - 744
Doknr.
952748
Dato
08-05-2025
Folketingets Ældreudvalg har d. 3. april 2025 stillet følgende
spørgsmål nr. 62 (alm. del) til ældreministeren, som hermed
besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Kirsten Normann
Andersen (SF).
Spørgsmål nr. 62:
Vil ministeren redegøre for, hvordan puljen på 300 mio. kr., som
blev afsat på Finansloven i 2017 til at kommunerne kunne etablere,
renovere eller genåbne lokale køkkener på plejehjem, er blevet brugt
i praksis? Herunder om de køkkener, som blev etableret med puljen,
fortsat eksisterer? Slutteligt bedes ministeren svare på, om der har
været gennemført evalueringer af puljen, og hvad disse i givet fald
viser? Spørgsmålene er med henvisning til artiklen »Ældremad: 300
millioner skal give frisklavet mad på plejehjem«, DR.dk, den 1. april
2017.
Svar:
Som led i aftalen om finansloven for 2017 blev der afsat 425 mio. kr.
i 2017 til en kommunal ansøgningspulje målrettet bedre mad tættere
på borgerne.
Puljen til renovering, etablering og genetablering af lokale køkkener
på landets plejecentre kunne søges af alle kommuner. Med puljen
blev det muligt for kommunerne at etablere mindre køkkener på de
enkelte afdelinger eller produktionskøkkener, hvor der kunne
tilberedes frisklavet mad til hele plejecenteret. Pengene kunne også
bruges på at renovere nedslidte køkkener for at gøre dem mere
funktionsdygtige og i højere grad kunne bruges i den daglige
madlavning. Målet bag puljen var at bringe måltidet og
madlavningen tættere på så mange ældre som muligt.
I alt søgte 70 kommuner puljen, hvoraf 69 kommuner fik tilskud.
Tilskuddene fremgår af
”Bilag
1: Udmøntning af puljen til renovering,
etablering og genetablering af lokale køkkener på plejehjem”.
Der blev givet tilsagn til etablering af næsten 800 køkkener. Nogle
projekter handlede om at opgradere eksisterende køkkener eller
etablere helt nye, så alle måltider kunne laves fra bunden. Andre
steder blev køkkener renoveret, så dele af dagens måltider kunne
tilberedes på hver enkelt afdeling. Et andet fokusområde var
nyindretninger af køkkener med henblik på at inddrage de ældre i
1