Europaudvalget 2023-24
S 252
Offentligt
2790245_0001.png
Offentligt
Folketingets Lovsekretariat
Christiansborg
1240 København K
J.nr. 2023 - 8241
Den 29. november 2023
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. S 252, som medlem af Folketinget Carl Valentin (SF)
har stillet til ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri den 23. november.
Spørgsmål nr. S 252 fra medlem af Folketinget Carl Valentin (SF)
”Er det ministerens opfattelse, at når regeringen med finansloven for 2024 lægger op til at afskaffe
Det Økologiske Spisemærke, som har vist sig at være et succesfuldt og effektivt redskab til at øge
afsætningen af økologiske produkter, så er det et udtryk for, at regeringen vil nedprioritere målet
om at fordoble det økologiske areal frem mod 2030, som bl.a.
indgår i landbrugsaftalen fra 2021?”
Svar
Det er min ambition at styrke økologien. Økologi er et område, der har været i kraftig vækst de
seneste årtier. Omfanget af økologiske arealer er mere end fordoblet i Danmark fra 2007 til 2022.
Den udvikling ønsker regeringen fortsat at støtte. Til at understøtte dette er der afsat ca. 3,6 mia.
kr. til økologisk arealstøtte frem mod 2030.
Der er også afsat 675 mio. kr. til Fonden for Plantebaserede Fødevarer frem mod 2030, hvoraf det
skal tilstræbes, at mindst halvdelen af fondens midler øremærkes til plantebaserede økologiske fø-
devarer. Hertil kommer, at der via Fonden for Økologisk Landbrug er afsat 54 mio. kr. i perioden
2021-24 til økologisk omlægning af professionelle køkkener.
Det vurderes, at Det Økologiske Spisemærke i dag samlet set har en begrænset effekt på afsætnin-
gen af økologiske varer i hoteller, restauranter og cafeer, som udgør over halvdelen af omsætningen
i foodservice sektoren. Der er en række barrierer for anvendelse af Spisemærket. En undersøgelse
fra Aarhus Universitet fra 2020 viser blandt andet, at forbrugere ofte prioriterer smag, dyrevelfærd,
pris og geografisk oprindelse over økologi. Dette, kombineret med en generel prisbevidsthed hos
forbrugerne, udgør en hindring for anvendelsen af Spisemærket i den private sektor.
Spisesteder kan fortsat vise deres økologiske engagement ved at fremhæve deres økologi-procent.
De skal blot sikre sig, at de dokumenterer deres økologiske indkøb korrekt. Samtidig kan man i
kommunerne fortsat sætte politiske mål for den økologiske udvikling. Derudover stiller den stats-
lige fødevarepolitik krav om 60 pct. økologi i de statslige køkkener.
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Holbergsgade 6
1057 København K
Tlf. 38 10 60 00
• CVR
41956011
• EAN
5798000880016
[email protected]
www.fvm.dk
S 252 - 2023-24 - Endeligt svar på S 252: Er det ministerens opfattelse, at når regeringen med finansloven for 2024 lægger op til at afskaffe Det Økologiske Spisemærke, som har vist sig at være et succesfuldt og effektivt redskab til at øge afsætningen af økologiske produkter, så er det et udtryk for, at regeringen vil nedprioritere målet om at fordoble det økologiske areal frem mod 2030, som bl.a. indgår i landbrugsaftalen fra 2021?
Jacob Jensen
/
Peter Hallenberg
2