Sundhedsudvalget 2021-22
B 34
Offentligt
2547326_0001.png
Holbergsgade 6
DK-1057 København K
T +45 7226 9000
F +45 7226 9001
M [email protected]
W sum.dk
Folketingets Sundhedsudvalg
Dato: 23-03-2022
Enhed: FOPS
Sagsbeh.: DEPCFMA
Sagsnr.: 2119233
Dok. nr.: 2136680
Folketingets Sundhedsudvalg har den 10. februar 2022 stillet følgende spørgsmål nr.
13 (B 34) til sundhedsministeren, som hermed besvares.
Spørgsmål nr. 13:
”Vil
ministeren kommentere henvendelsen af 10. februar 2022 fra Dansk Industri og
Bryggeriforeningen, jf. B 34 - bilag 8.”
Svar:
Jeg kan henvise til mit svar på SUU B 34
spm. 7.
Hvad angår salgsaldersgrænserne kan jeg bemærke, at regeringen har lanceret Sund-
hedsreformen, hvor vi lægger op til at indføre en ensartet 18 års aldersgrænse for
salg af al alkohol.
I forhold til de sundhedsfaglige aspekter i henvendelsen har mit ministerium indhen-
tet et bidrag fra Sundhedsstyrelsen, der oplyser følgende:
”Viden
om alkohols skadelig virkning på hjernens udvikling blandt unge er øget de se-
neste år. Den videnskabelige evidens peger på en større forsigtighed i forhold til ind-
tag af alkohol, og der er blandt andet kommet øget viden om alkohols kræftfremkal-
dende egenskaber og skadelige effekter på hjernen
særligt for unge. Unge er gene-
relt mere risikovillige end voksne, hvilket øger sandsynligheden for skader og ulykker
særligt i kombination med indtag af alkohol.
Hjernen er ikke færdigudviklet før 25-års alderen. Indtag af alkohol i ungdommen - og
i særdeleshed rusdrikning - er associeret med ændringer i den grå og hvide substans i
hjernen, og kan påvirke modningen og udviklingen af hjernen samt forårsage ændrin-
ger i hjernens struktur og funktion. Der er desuden fundet sammenhæng mellem et
højt alkoholforbrug som ung og negative uddannelsesmæssige konsekvenser, såsom
frafald og lavere karaktergennemsnit.
På baggrund af den øgede evidens har Sundhedsstyrelsen også opdateret og skærpet
deres udmeldinger om indtag af alkohol. Blandt andet frarådes det nu, at børn og
unge under 18 år drikker alkohol.
En tidlig alkoholdebut eller højt alkoholforbrug i ungdommen kan være forbundet
med en øget risiko for at udvikle et problematisk forbrug af alkohol som voksen.
1
En standard genstand er i Danmark sat til at indeholde 12 gram ren alkohol, uanset
om genstanden består af øl, vin eller stærkere spiritus som fx vodka, rom eller lig-
./.
1
Vidensråd for forebyggelse ”Unges alkoholkultur – et bidrag til debatten” 2019.
B 34 - 2021-22 - Endeligt svar på spørgsmål 13: Spm. om kommentar til henvendelsen af 10/2-22 fra Dansk Industri og Bryggeriforeningen, til sundhedsministeren
2547326_0002.png
nende. De 12 gram alkohol ændres ikke, hvad end genstanden er blandet med soda-
vand, juice, vand, etc. Det er derfor ikke typen af alkoholholdig drikkevare, der alene
kan afgøre, hvor skadeligt indtaget er.
Mængden af alkohol har den afgørende betydning - uanset om det er alkoholproduk-
ter med høj eller lav alkoholvolumen. Det er derfor relevant at medtage mængden af
alkoholproduktet med hhv. lav eller høj alkoholvolumen. Ellers kan to typer alkohol-
holdige produkter med forskellig alkoholvolumen ikke uden videre sammenlignes.
Man kan ved at sammenligne forbrugsmønstre i europæiske lande med høj (18 år) al-
dersgrænse med lande med lav (under 18 år) aldersgrænse, se en klar tendens. Spa-
nien, Østrig og Danmark, der i mange år har haft en lav aldersgrænse på 16 år, ligger
højest, når det gælder fuldskab blandt unge.
Generelt er evidensen for effekten af en høj aldersgrænse god, og udenlandske un-
dersøgelser viser, at lande, der har høje aldersgrænser for salg af alkohol, som hånd-
hæves, har en effekt på unges alkoholforbrug. I lande med en høj aldersgrænse for
salg af alkohol er der færre unge, der drikker ugentligt, og som har prøvet at være
fulde, end i lande med en lav aldersgrænse for køb og servering af alkohol. En littera-
turgennemgang fra 2021 viser, at højere aldersgrænser end den hidtil gældende
2
er
relateret til effekter på både det gennemsnitlige forbrug, andelen, som drikker sig
fulde og alkoholdebut.
Udover at reducere børn og unges alkoholforbrug og den fuldskabsorienteret alko-
holkultur, så er et væsentligt formål med en høj aldersgrænse ligeledes at udskyde
børn og unges alder for alkoholdebut jf. at hjernen først er færdigudviklet omkring de
25 år. Det er vigtigt at udsætte børn og unges alkoholdebut og den fuldskabsoriente-
ret alkoholkultur på alle typer af alkoholdige produkter.
Sundhedsstyrelsen genkender ikke påstanden i brevet om, at der er en lang række
utilsigtede konsekvenser af en ensartet aldersgrænse. Selvom risikoen for alkoholfor-
giftning kan antages at være mindre ved indtag af produkter med lav alkoholvolumen
udgør alkoholforgiftning kun en del af det samlede billede af helbredskonsekvenser
fra alkoholindtag for børn og unge. Omvendt er der evidens for, at der er en sammen-
hæng mellem tidlig alkoholdebut og risiko for problematisk alkoholforbrug som vok-
sen - uanset typen af alkohol eller alkoholvolumen i produktet.
Det skal bemærkes, at der ikke er en fælles fastsat standard for, hvad der kendeteg-
nes som hhv. lavalkoholprodukter og højalkoholprodukter.
./.
Herudover henvises til svaret på spørgsmål nr. 266 (Alm. del)
i januar 2022.”
Med venlig hilsen
Magnus Heunicke
/
Camilla Friborg Madsen
2
Dvs. at aldersgrænsen for salg af alkohol hæves fra en given alder til en anden given alder.
Side 2