Børne- og Undervisningsudvalget 2021-22
BUU Alm.del Bilag 220
Offentligt
2618946_0001.png
Arrangement
Skolemad 2030 - vær med til at samskabe
fremtidens måltidskultur
Skolemadskulturen i Danmark er i opbrud og debatten er i gang igen. Gør vi det rigtige
med maden i skolen?
Læringshuset, Hedehusene
Onsdag d. 21. september 2022
Kl. 09:00 - 16:15
Gratis
Tilmeld dig her:
https://science.nemtilmeld.dk/1416/
Tilmeldingsfrist 16. september 2022 - kl. 16:00
Skolemadskulturen i Danmark er i opbrud og debatten er i fuld gang.
Skoledagene er blevet længere, forældregenerationen bliver forkælet i kantinen
BUU, Alm.del - 2021-22 - Bilag 220: Invitation til konference om Skolemad den 21. september 2022
2618946_0002.png
på deres arbejdsplads og vil gerne have det samme for deres børn. Og spørger
man eleverne selv, så er skolemad øverst på ønskelisten. Så hvordan er det?
Gør vi det rigtige med maden i skolen? Danmark har som et af meget få lande
en lang tradition for en ikke-statslig indblanding og en ultra-liberal tilgang når det
gælder den daglige frokost. Der er med andre ord frit slag: Gå ned til
døgnkiosken, spring frokosten over, spis din medbragte eller køb dit måltid på
skolen, hvis du er heldig at din skole tilbyder en sådan.
Samtidig er der internationalt kommet et stigende fokus på skolemaden som
såkaldt systemværktøj i den grønne omstilling af fødevaresystemet. En
omstilling, som de fleste er enige om er nødvendig og presserende. Og der er
kommet fokus på det faktum at mad på skolen ikke bare er god ernæring og kan
understøtte skolens læringsindsatser, men også kan være med til at hjælpe den
grønne fødevareomstilling på vej. Simpelthen ved at indgå som en langt mere
integreret del af den lokale fødevareøkonomi. Og med madens åbenlyse
klimaeffekter, er der stigende interesse for at integrere maddannelse og -læring i
den undervisning om bæredygtighed, som langt de fleste skoler allerede er godt
i gang med.
Skolemaden er med andre ord kommet til at ligge øverst i den værktøjskasse,
som planlæggerne benytter sig af, når fremtidens fødevarepolitik skal skrues
sammen. Vi har samlet et hold af eksperter til at give deres bud på, hvor en
dansk skolemad frem mod 2030 skal bevæge sig hen. I vores nabolande er der
fuld gang i bestræbelserne på at skabe innovation og nytænkning omkring mad
på skolen. På konferencen samler vi en række af dem sammen med
fødevareprofessionelle, lærere, politikere, unge og forskere og andre
interessenter - i det vi kalder et værksted for samskabelse - et slags Living Lab
hvor vi sammen skitserer fremtidens måltidsstrategier i skole og lokalsamfund.
Vi gør det for at understrege det faktum, at Danmark netop nu har chancen for at
BUU, Alm.del - 2021-22 - Bilag 220: Invitation til konference om Skolemad den 21. september 2022
2618946_0003.png
skabe en helt ny type af skolemad, hvis vi lykkes med at inddrage alle aktører.
Program
09:00
9:45 Registrering og kaffe.
Der er åbent i de unges eget Foodlab. Se elevernes egne bud på grønne
fødevareløsninger og hvordan projektaseret læring og unges kreativitet og
klimaengagement kan bruges som en del af bæredygtighedsundervisningen i
STEM fagene og i Teknologiforståelse.
09:45. Åbning og velkommen.
Hvor er vi og hvor er vi på vej hen med
skolemad i Danmark. Rasmus Prehn, Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri
10:05 Rationalet for skolemad
ernæring, læring og økonomi
Investing in school meals is an investment for the future why over hundreds
ministers and heads of states has signed the school mail coalition charter
Donald Bundy professor, London School of Hygiene & Tropical Medicine. (på
engelsk)
School meals and the local community why investing in school food might be a
good injection for the local food economy Francesca Gottschalk. OECD -
EDU/IMEP (på engelsk)
Mad på skolen - virker det? En hurtig gennemgang af den videnskabelige
evidens for ernæring og læring. Bent Egberg Mikkelsen, Professor, Københavns
Universitet
Lev sundere og tjen mere
hvad vi kan lære af et Svensk langtidsstudie,
Petter Lundborg, Professor, Lunds Universitet
12:00 Frokost.
Læringshusets Learning & Living Lab er vært. Introduktion ved
Food Lab Leder Kirsten Vestergaard Hansen.
BUU, Alm.del - 2021-22 - Bilag 220: Invitation til konference om Skolemad den 21. september 2022
2618946_0004.png
12:45 Hvad kan vi lære fra vores nabolande.
De opfandt Oslo frokosten
men er det nu farvel og tak til madpakken i
Norge? Eldbjørg Fosgaard, Professor, Høgskulen på Vestlandet, Bergen
Ingen er perfekt - efter 70 år er det blevet tid til at gentænke den svenske
model, Tina Bowley, konsulent, Malmø Kommunes skolemad forvaltning
3.000 skoler, 600,000 elever, 16 byer og 12 lande på tværs af Europa. Hvad
har de i grunden gang i i EU projektet SchoolFood4Change? Emil Kiær Lund,
Udviklingskonsulent, Københavns Kommune
14:00 Interaktive sessioner
Skolemad i Sofaen 1: Hvad har skolemad med innovation og
entreprenørskab i lokalsamfundet at gøre?
Og hvad skal vi overhovedet med Living Labs i den sammenhæng? I panelet:
Mette Frimodt-Møller Living Lab Manager, KU Green Solutions Center, Kirsten
Vestergaard Hansen, Food Lab koordinator Læringshuset og Mads Kibsgaard
GS1-DK. Moderator: Henrik Søndergaard, Konsulent, Innovation & Fødevarer,
Lunds Universitet.
15:00 Kaffepause
15:45 Skolemad i Sofaen 2 - Kantine, Klasseværelse, eller begge dele?
I panelet: Marie Holt Hermansen, Formand for Danske Skoleelever, Bent Egberg
Mikkelsen, Professor, KU, Heidi Yoma Rasmussen, formand, Danmarks
Lærerforening Kreds 16 og Karina Andersen, politisk konsulent i Kost- og
Ernæringsforbundet. Moderator: Lis Zacho. Matematiklærer, TED-Talk taler,
Coding Pirates, Frederiksberg
BUU, Alm.del - 2021-22 - Bilag 220: Invitation til konference om Skolemad den 21. september 2022
2618946_0005.png
16:00 Opsamling og næste skridt
16:15 Slut
Du tilmelder dig direkte til KU og IDA Levnedsmiddelselskabet får efterfølgende
deltagerlisten til statistik. Vi behandler data fortroligt og i henhold til GDPR
lovgivningen.
Praktisk Info
Link kopieret
Hvor
Læringshuset
Skolebakken 1
2640 Hedehusene
Hvornår
Onsdag d. 21. september 2022
Kl. 09:00 - 16:15
Pris
Firmamedlem
0 kr.
Medlem af arrangør
0 kr.
Ledig
0 kr.
IDA-medlem
0 kr.
BUU, Alm.del - 2021-22 - Bilag 220: Invitation til konference om Skolemad den 21. september 2022
2618946_0006.png
Seniormedlem
0 kr.
Studiemedlem
0 kr.
Tilmeldingsfrist
Fredag d. 16. september 2022
Kl. 16:00
Antal pladser
150
Ledige pladser
150
Arrangementsnr.
346071
Arrangør
IDA Levnedsmiddelselskabet