Sundhedsudvalget 2020-21
L 61
Offentligt
2281982_0001.png
Holbergsgade 6
DK-1057 København K
T +45 7226 9000
F +45 7226 9001
M [email protected]
W sum.dk
Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg
Dato: 16-11-2020
Enhed: FOPS
Sagsbeh.: DEPMRAL
Sagsnr.: 2006204
Dok. nr.: 1455645
Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg har den 5. november 2020 stillet følgende
spørgsmål nr. 68 (L 61) til sundheds- og ældreministeren, som hermed besvares.
Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Liselott Blixt (DF).
Spørgsmål nr. 68:
”Vil
ministeren oplyse, hvilken dokumentation regeringen har for påstanden om, at
nye tobaks- og nikotinholdige produkter som blandt andet opvarmet tobak samt røg-
fri tobaksprodukter appellerer
́
særligt til den yngre del af befolkningen
́ … ”blandt
andet ved at tilsætte smagsstoffer´, sådan som det fremgår i brev til Kommissionen af
11. september 2020 om opfølgning på Danmarks notifikation 2020/228/DK?”
Svar:
Til brug for min besvarelse har mit ministerium indhentet bidrag fra Sundhedsstyrel-
sen. Sundhedsstyrelsen har oplyst følgende:
”Et
systematisk review fra 2018 har set på præferencerne hos brugere af e-cigaret for
bl.a. forskellige smagsstoffer i forskellige aldersgrupper. Af reviewet fremgår, at det
tyder på, at smagsstoffer er en vigtig faktor for unge (<18 år) ift. at prøve e-cigaretter,
og at teenagere starter deres forbrug af e-cigaretter med smagsstoffer, især søde
smagsstoffer. I reviewet fandt man også, at brugerne opfattede sødlige og frugtige
smagsstoffer som mindre skadelig, mens tobakssmag blev opfattet som mere skade-
lig
1
.
En rapport fra Nordens Velfærdscenter fra 2019 konkluderer, at smagstilsætninger er
en ledende årsag til, at børn og unge prøver e-cigaretter. Nye brugere foretrækker
især de søde smagsvarianter som f.eks. slik, frugt, tyggegummi og læskedrikke. Desu-
den opfattes e-cigaretter med smag af f.eks. frugt mindre sundhedsskadelige end e-
cigaretter med smag af tobak
2
.
Det er Sundhedsstyrelsens vurdering, at ovenstående fund kan overføres til øvrige to-
baks- og nikotinprodukter. Dette understøttes af danske tal for unges brug af tobaks-
og nikotinprodukter med smag:
E-cigaretter
Tal fra ESPAD-undersøgelsen i 2019 viser, at 14 % af de 15-16-årige, der går i 9.
klasse, har brugt e-cigaretter i løbet af de sidste 30 dage.
1
0 S. Zare, M. Nemati, Y. Zheng. 2018. A systematic review of consumer preference for e-ciga-
rette attributes: Flavor, nicotine, strength, and type. PLoS ONE 13(3) : e0194145
2
Nordens Velfærdscenter. Smagstilsætningers betydning for brug af snus og e-cigaretter
med fokus på unge i Norden. Januar 2019.
L 61 - 2020-21 - Endeligt svar på spørgsmål 68: Spm., om opvarmet tobak og røgfri tobaksprodukter appellerer særlig til den yngre del af befolkningen, bl.a. ved at der tilsættes smagsstoffer, til sundheds- og ældreministeren
2281982_0002.png
Resultater fra Danskernes Rygevaner 2019 viser, at der for den samlede gruppe af 15-
29-årige er 4 % der bruger e-cigaretter dagligt eller lejlighedsvist, og at det særligt er
de 15-29-årige, der bruger e-cigaretter med smag af frugt (77%), slik/sodavand (41
%), mens brugen af disse smagsstoffer ser ud til at blive mindre jo ældre, man bliver.
Disse resultater understøttes af undersøgelsen § RØG fra 2020 foretaget Statens In-
stitut for Folkesundhed, der viser, at 65 % af de 15-17-årige og 59 % af de 18-29-årige
foretrækker frugt- og sliksmag i deres e-cigaretter. Der ses ingen forskel mellem al-
dersgrupperne i forhold til mentol og spearmint eller anden mintsmag.
Røgfri tobak
Sundhedsstyrelsens undersøgelse ”Unges brug af røgfri tobak” fra
9 iser, at %
af de 15-24-årige bruger røgfri tobak dagligt eller lejlighedsvist. I undersøgelsen §
RØG er brugen af røgfri tobak delt op på produkterne snus, tyggetobak og nikotinpo-
ser, som hhv. 8 %, 1,7 % og 3,1 % af de 15-29 årige bruger.
§ RØG viser, at en tredjedel af de unge, der bruger røgfrie tobaksprodukter, bruger
produkter med smag af mentol eller mint, og mere end en tredjedel anvender typen
” hite”. Der er % af de 5-17-årige
bruger smag af frugt eller slik i deres røgfrie to-
baksprodukter.
Opvarmet tobak
Opvarmet tobak er et relativt nyt produkt, og undersøgelsen § RØG viser, at 0,3 % af
de 15-29- årige ryger opvarmet tobak dagligt eller lejlighedsvist, men der er 3,2 %,
der har prøvet at ryge opvarmet tobak.
21 % af de unge, der ryger opvarmet tobak, svarer, at de ryger det med smag mentol
og 30 % ryger opvarmet tobak med frugt- eller sliksmag. Der er tale om et lille antal
respondenter, hvorfor resultaterne skal tolkes med forsigtighed. Ser man på tværs af
de tre nævnte produkter, e-cigaretter, røgfri tobak og opvarmet tobak ses et klart
mønster i at unge i højere grad end den ældre del af befolkningen anvender smags-
stoffer i deres tobaks- og nikotinprodukter.
Restriktioner på et produkt kan føre til skift til mindre regulerede produkter
Unge i dag anvender ofte flere forskellige typer af tobaks- og nikotinholdige produk-
ter. I Danmark er det mere end hver fjerde i alderen 15 til 29 år, der anvender én
type produkt, og hver tyvende anvender to eller flere produkter.
3
Blandt andet der-
for, er der risiko for, at restriktioner på et af produkterne vil medføre et skift til et an-
det tobaks- eller nikotinprodukt, der ikke er reguleret tilsvarende, fremfor at stoppe
forbruget eller ikke at starte med et produkt. Mange unge starter med at ryge eller
bruge et tobaksprodukt med smag af noget andet end tobak, fx mentol eller noget
sødt. Restriktioner på smag på et af produkterne, kan derfor lede til substitution til et
andet produkt, der stadig indeholder smag.
Dette underbygges af et stort amerikansk studie, som viser, at restriktioner på kende-
tegnende aromaer i cigaretter i 2009 medførte et fald i andelen af unge, der røg, og i
antal cigaretter røget blandt unge. Mentolcigaretter og alle andre tobaksprodukter
var imidlertid undtaget forbuddet, og man så efterfølgende en markant stigning i for-
bruget af disse produkter. Studiet konkluderer dermed, at cigaretforbruget blev sub-
Jarlstrup NS, Andersen MB, Kjeld SG, Bast LS. §RØG
en undersøgelse af tobak, adfærd og regler. Basis-
rapport 2020. Statens Institut for Folkesundhed, Syddansk Universitet, 2020
3
Side 2
L 61 - 2020-21 - Endeligt svar på spørgsmål 68: Spm., om opvarmet tobak og røgfri tobaksprodukter appellerer særlig til den yngre del af befolkningen, bl.a. ved at der tilsættes smagsstoffer, til sundheds- og ældreministeren
2281982_0003.png
stitueret med andre typer af produkter, som stadig lovligt havde kendetegnende aro-
maer.
4
Et andet amerikansk studie blandt unge viser samme tendenser, og konklude-
rer endvidere, at restriktioner på kendetegnende aromaer bør omfatte alle typer af
tobaksprodukter, hvis man vil opnå den maksimale effekt.
5
I rapporten WHO Study group on tobacco product regulation anbefales politiske be-
slutningstagere at:
a) Overvej en politik for nikotinreduktion koordineret med politikker, der giver
tilstrækkelig adgang til NRT (godkendt nikotinerstatning) og andre produk-
ter, der er godkendt af myndighederne. Dette bør understøttes af befolk-
ningsovervågning (monitorering), monitorering og test af produkter, hånd-
hævelse af produktstandarder samt et stærkt fokus på beskyttelse af børn
og unge.
b) Overvej at forbyde eller begrænse brugen af smagsstoffer i nikotinleverings-
systemer (e-cigaretter mv) og tobaksprodukter for at sikre, at unge ikke be-
gynder, og overvej forbud mod eller begrænsning af smagsstoffer i for-
brændte tobaksprodukter for at fremme ophør.
Hensigten med forebyggende tiltag på tobaks- og nikotinprodukter er i høj grad at fo-
rebygge, at der kommer samme høje prævalenstal på andre tobaks- og nikotinpro-
dukter, som der er på konventionelle cigaretter, særligt hos børn og unge. Det er så-
ledes ud fra et folkesundhedsperspektiv fornuftigt at implementere virkningsfulde til-
tag på alle nikotinprodukter, før tallene viser høj grad af nikotinafhængighed hos
flere børn og unge, og så unge ikke blot skifter til et mindre reguleret produkt.”
Med venlig hilsen
Magnus Heunicke
/
Maria Ramskov Larsen
4
Courtemanche CJ, Palmer MK, Pesko MF. Influence of the flavoured cigarette ban on adolescent tobacco
Rossheim ME, Livingston MD, Krall JR, Barnett TE, Thombs DL, McDonald KK, Gimm GW. Cigarette Use
Side 3
use. American Journal of Preventive Medicine (2017) 52, 5:139-146
5
Before and After the 2009 Flavored Cigarette Ban. Journal of Adolescent Health (2020) 67, 3:432-437