Miljø- og Fødevareudvalget 2020-21
MOF Alm.del
Offentligt
2603026_0001.png
Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
J.nr. 2022-1928
Den 30. juni 2022
Berigtigelse af besvarelse af 25. juni 2021 af spørgsmål nr. 1386 (Alm. del) fra
Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Den 25. juni 2021 besvarede Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri spørgsmål nr. 1386 fra
Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg. Spørgsmålet vedrører udledning af CO2e fra den danske
kødproduktion i SWOT-analysen, som blev udarbejdet forud for udarbejdelsen af CAP-planen for
2023-27. Til brug for besvarelsen var der indhentet et bidrag fra Landbrugsstyrelsen.
Det fremgår bl.a.af besvarelsen, at der i beregningerne i SWOT-analysen ikke er medtaget udled-
ninger fra import af sojaskrå til foder, og at disse forhold vil blive medtaget i den opdaterede ver-
sion af SWOT-analysen.
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri er imidlertid blevet opmærksom på, at formulerin-
gen om, at ”disse forhold vil blive medtaget” i Landbrugsstyrelsens bidrag til besvarelsen er uhen-
sigtsmæssig uklar og bør præciseres. Det burde i stedet have fremgået klart af besvarelsen, at de
metodiske forhold bag opgørelsen af drivhusgasser fra kødproduktion i EU28-landene fremadret-
tet ville fremgå tydeligt af analysen, og at figur og tal ville fremgå uændret. Landbrugsstyrelsen har
beklaget den uklare formulering.
Jeg sender på den baggrund en berigtiget udgave af besvarelsen af spørgsmål nr. 1386 fra Folke-
tingets Miljø- og Fødevareudvalg, som erstatter besvarelsen af 25. juni. 2021.
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri kan supplerende oplyse, at der anvendes en terri-
torial tilgang til opgørelse af udledning af CO
2e
i CAP-planen. Dette følger tilgangen bag de natio-
nale mål og opgørelser, herunder Danmarks rapporteringer til FN vedrørende det årlige CO
2-
regn-
skab
.
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri kan yderligere oplyse, at følgende formulering nu
fremgår af SWOT-analysen
1
om metodiske forhold vedrørende opgørelse af drivhusgasser fra kød-
produktion: ”Det bør dog tilføjes, at Danmark i perioden 2015-2019 har haft en nettoimport af
sojaskrå (som udgør ca. 95 % af Danmarks samlede import af soja) på ca. 1,57 mio. tons om året.
1
https://lbst.dk/fileadmin/user_upload/NaturErhverv/Filer/Tvaergaaende/CAP2020/Temaside/An-
nex_II_SWOT_Rapport_2_-_maalsaetning_DEF_20210113.pdf,
side 33
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri • Slotsholmsgade 12 • 1216 København K
Tlf. 38 10 60 00 • CVR 41956011 • EAN 5798000880016 • [email protected] • www.fvm.dk
MOF, Alm.del - 2020-21 - Endeligt svar på spørgsmål 1386: MFU spm. om kommentar til henvendelsen fra 92-gruppen om dansk kødproduktions klimaeffektivitet, til ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
Produktionen af denne sojaskrå finder primært sted i Sydamerika og tæller derfor ikke med i Dan-
marks CO2-udledning (Bosselmann, 2020). Af denne grund fremstår Danmarks kødproduktion
mere klimaeffektiv, end den ellers ville gøre, hvis udledningerne fra sojaimporten blev regnet med,
jf. afsnit 1.3.”.
Rasmus Prehn
/
Morten Ejrnæs
2