B 8 Forslag til folketingsbeslutning om forlængelse af nedfrysning af befrugtede og ubefrugtede æg (borgerforslag).

Udvalg: Sundhedsudvalget
Samling: 2020-21
Status: 2. beh./Forkastet

Om beslutningsforslaget

Sagsgang:
Fremsat 07-10-2020
1. behandlet/henvist til udvalg 02-12-2020
Betænkning afgivet 19-01-2021
2. behandlet/forkastet 26-01-2021
Ministerområde:
Sundheds- og Ældreministeriet
Resumé:
Det foreslås, at befrugtede og ubefrugtede æg, der er udtaget i forbindelse med fertilitetsbehandling, skal kunne fryses ned, indtil kvinden er fyldt 46 år og derfor ikke længere må modtage fertilitetsbehandling i Danmark.

Der henvises bl.a. til, at der ingen sundhedsfaglig begrundelse er for den nuværende lovgivning, hvorefter befrugtede og ubefrugtede æg udtaget i forbindelse med fertilitetsbehandling kun må opbevares på frys i 5 år efter udtag af kvinden. I de 5 år skal æggene være brugt, ellers skal de destrueres.

Der er tale om et borgerforslag, som inden for den fastsatte frist har opnået det antal støttetilkendegivelser fra borgere, som kræves for at få forslaget fremsat og behandlet som beslutningsforslag i Folketinget.

Fremsættelsen er alene udtryk for, at forslagsstillerne på vegne af de partier, som støtter borgerforslagsordningen, påtager sig at opfylde en nødvendig betingelse for, at borgerforslaget kan blive behandlet i Folketinget i overensstemmelse med intentionerne bag ordningen.
Afstemning:
Forslaget blev forkastet. For stemte 8 (EL, NB, Susanne Zimmer (UFG) og Uffe Elbæk (UFG)), imod stemte 88 (S, V, DF, RV, SF, KF, LA og 3 EL (ved en fejl)), hverken for eller imod stemte 0.