Miljø- og Fødevareudvalget 2019-20
MOF Alm.del
Offentligt
2144879_0001.png
Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
J.nr. 2020-524
Den 3. februar 2020
Ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestillings besvarelse af spørgsmål nr. 380 (MOF alm. del) stillet
7. januar 2020 efter ønske fra Zenia Stampe (RV).
Spørgsmål nr. 380
”Ministeren
bedes oversende en række nøgletal for dansk landbrug, herunder 1) antallet
af årsværk, 2) samlet bidrag til statskassen i form af skatter og afgifter, 3) samlet omsætning,
4) samlet overskud, 5) andel af Danmarks BNP, 6) andel af samfundets værditilvækst,
og 7) andel af Danmarks samlede eksport (dvs. inklusiv tjenesteydelser). Ministeriet
bedes anvende samme afgrænsning som Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi,
dvs. det primære landbrug samt de sektorer, der er økonomisk afhængige af leverancer
fra landbruget f.eks. slagterier, mejerier og sukkerfabrikker.”
Svar
Følgende tabeller er udarbejdet på baggrund af nationalregnskabet fra Danmarks Statistik. Der er
medtaget de brancher, der er indeholdt i fødevarekomplekset ud fra opgørelsen fra Institut for
Fødevare- og Ressourceøkonomi
1
.
1
Elleby, Hansen og Javakhishvili-Larsen
(2018), ’Fødevareklyngens bidrag til den danske økonomi’, Udredning
2018/18, Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi,
https://static-
curis.ku.dk/portal/files/209458295/IFRO_Udredning_2018_18.pdf
Miljø-
og Fødevareministeriet • Slotsholmsgade 12 • 1216
København K
Tlf. 38 14 21 42 • Fax 33 14 50 42 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mfvm.dk
MOF, Alm.del - 2019-20 - Endeligt svar på spørgsmål 380: Spm. om nøgletal for dansk landbrug m.m., til ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestilling
2144879_0002.png
1) Antal årsværk
I nationalregnskabet indgår ikke antal årsværk (fuldtidsbeskæftigede) men antallet af beskæftigede.
Tabel 1 gengiver derfor antal beskæftigede i fødevarekomplekset. Det bemærkes, at der særligt i
landbruget er en del deltidsbeskæftigelse, og antallet beskæftigede i landbruget derfor er noget højere
end fuldtidsbeskæftigelsen
2
.
Tabel 1: Beskæftigede i Fødevarekomplekset i 1.000 personer*, 2007-2016
Landbrug og gartneri
Fiskeri
Primære erhverv, i alt
Slagterier
Fiskeindustri
Mejerier
Bagerier, brødfabrikker mv.
Anden fødevareindustri
Drikkevareindustri
Fødevareindustri, i alt
2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016
65
66
64
63
62
61
61
62
64
63
3
3
3
3
3
3
2
2
2
2
68
69
67
65
64
64
63
65
66
65
16
3
8
17
13
5
62
16
3
8
17
13
5
62
15
3
8
16
11
4
58
15
3
8
15
11
4
54
14
3
7
14
9
4
52
14
3
7
14
9
3
51
14
3
6
14
9
3
49
13
3
7
14
9
3
49
12
3
7
13
9
3
48
12
3
6
14
9
3
47
Fødevarekomplekset, i alt
130 131 125 120 117 114 112 113 114 112
Fødevarekomplekset, pct.
af Danmarks beskæftigede
4,5% 4,4% 4,4% 4,3% 4,2% 4,1% 4,1% 4,1% 4,0% 3,9%
*Beskæftigelsen er opgjort som antal beskæftigede og ikke som fuldtidsbeskæftigede.
Kilde: Danmarks Statistik, NABB117.
2) Samlet bidrag til statskassen i form af skatter og afgifter
I nationalregnskabet fremgår skatter og afgifter ikke separat, men som en sum af skatter (positive
bidrag til statskassen) og subsidier (negative bidrag til statskassen). Danmarks Statistik oplyser
desuden, at skatter og afgifter på forbrug i produktionen ikke medtages i nationalregnskabets
brancheinddeling som offentliggjort i statistikbanken.
Der er på den baggrund foretaget et særudtræk med henblik på at inkludere både produktionsskatter
samt skatter, moms og afgifter på forbrug i produktionen som fx pesticidafgiften
3
. Der gøres
opmærksom på, at skatter og afgifter, der ligger på branchernes produktion ikke er talt med, fx afgifter
på vin og øl, da disse betales af forbrugeren. Der gøres desuden opmærksom på, at indkomstskatter
ikke er inkluderet.
Det er ikke muligt at lave en opdeling på de enkelte brancher, og tabellen er derfor summeret over alle
brancher i fødevarekomplekset.
Danmarks Statistik har i tidligere særudtræk på baggrund af Arbejdsmarkedsregnskabet (AMR) opgjort
beskæftigelsen i årsværk i landbrug og gartneri til 59.000 årsværk i 2016. Denne opgørelse er dog baseret på en
bredere afgrænsning af de aktiviteter, der medtages, i forhold til det, der medtages i nationalregnskabet. Antallet
af beskæftigede (personer) opgøres med den tilgang til 65.000 personer i 2016, altså ca. 2.000 beskæftigede mere
end tallene fra nationalregnskabet i tabel 1.
3
Skatter og afgifter på forbrug i produktionen vedrører primært afgifter på bekæmpelsesmidler og energiafgifter
for de primære erhverv. For de sekundære erhverv (fødevareindustrien) består skatter og afgifter primært af
energiafgifter og punktafgifter på fødevarer, som nøddeafgifter, sukkerafgifter fedtafgifter mv.
2
2
MOF, Alm.del - 2019-20 - Endeligt svar på spørgsmål 380: Spm. om nøgletal for dansk landbrug m.m., til ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestilling
2144879_0003.png
Tabel 2: Skatter og afgifter i Fødevarekomplekset i mia. kr. i løbende priser, 2007-2016
2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016
Produktionsskatter
1,6
1,7
2,2
2,3
1,8
1,9
1,9
2,0
2,1
2,2
Skatter, moms og afgifter på forbrug i produktionen
2,5
2,7
2,4
2,1
2,4
3,0
2,4
1,9
1,9
1,8
I alt
4,1
4,4
4,6
4,4
4,2
4,9
4,4
3,9
4,0
4,0
Kilde: Danmarks Statistik, særudtræk fra nationalregnskabets Tilgang-Anvendelsesmatricer (TA).
3) Samlet omsætning
Nationalregnskabet indeholder ikke omsætning. I stedet indeholder opgørelsen værdien af
produktionen. Det skal bemærkes, at der i opgørelsen også medtages produktion, som lægges på lager
og anvendes eller sælges i andre år, som fx korn, der lægges på lager.
Tabel 3: Produktion i Fødevarekomplekset i mia. kr. i løbende priser, 2007-2016
Landbrug og gartneri
Fiskeri
Primære erhverv, i alt
Slagterier
Fiskeindustri
Mejerier
Bagerier, brødfabrikker mv.
Anden fødevareindustri
Drikkevareindustri
Fødevareindustri, i alt
Fødevarekomplekset, i alt
Kilde: Danmarks Statistik, NABB117.
2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013
60
61
58
65
72
80
75
4
4
3
4
4
4
4
64
65
62
69
76
84
79
35
11
27
12
39
10
133
197
38
11
29
13
41
10
142
206
38
11
27
12
34
9
130
192
38
10
28
11
32
9
129
199
40
11
32
12
34
10
139
215
41
12
33
12
33
10
140
224
41
12
33
12
35
10
144
224
2014 2015 2016
75
69
68
4
5
5
80
74
73
39
12
35
12
33
10
141
221
38
14
35
13
34
8
141
214
39
13
35
14
35
7
143
216
4) Samlet overskud
Som mål for overskud er der anvendt bruttooverskud af produktion og blandet indkomst. Denne post
opgør overskuddet efter forbrug i produktionen (input), skatter og afgifter samt aflønning af ansatte. I
overskuddet indgår værdien af tilskud, herunder landbrugsstøtte. Opgørelsen af overskud fra
nationalregnskabet kan ikke direkte sammenlignes med virksomhedernes (drifts)overskud, da
virksomhedernes (drifts)overskud er fratrukket en række omkostninger som fx
finansieringsomkostninger og aflønning af ejerne.
Tabel 4: Overskud fra Fødevarekomplekset i mia. kr. i løbende priser, 2007-2016
Landbrug og gartneri
Fiskeri
Primære erhverv, i alt
Slagterier
Fiskeindustri
Mejerier
Bagerier, brødfabrikker mv.
Anden fødevareindustri
Drikkevareindustri
Fødevareindustri, i alt
2007 2008
18,8 12,6
1,1
1,2
19,9 13,8
1,1
1,0
1,0
0,8
3,1
1,0
7,9
1,1
0,5
1,2
1,6
2,4
0,5
7,3
2009
12,7
0,8
13,4
1,4
1,2
1,0
1,3
2,7
1,2
8,7
2010
17,7
1,2
19,0
0,9
0,5
1,2
0,9
2,8
1,4
7,8
2011
20,1
1,3
21,4
-0,2
0,9
0,8
1,1
3,3
1,6
7,6
2012
26,8
1,3
28,2
-0,1
0,8
1,4
1,2
1,8
1,6
6,7
2013
20,4
1,4
21,8
-0,1
0,8
0,4
1,2
4,6
1,6
8,5
2014
22,5
1,3
23,8
-0,4
0,8
1,5
1,5
3,3
1,9
8,5
2015
12,9
1,8
14,7
0,3
0,9
4,0
1,6
1,6
2,0
10,5
25,1
2016
13,1
1,9
15,0
0,0
0,8
3,8
2,3
3,6
1,5
12,0
26,9
Fødevarekomplekset, i alt
27,9 21,1 22,1 26,7 28,9 34,9 30,3 32,3
Note: Som mål for
overskud er a ve dt ”B. g+B. g Bruttooverskud af produktio og bla det i dko st”.
Kilde: Danmarks Statistik, NABP117.
3
MOF, Alm.del - 2019-20 - Endeligt svar på spørgsmål 380: Spm. om nøgletal for dansk landbrug m.m., til ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestilling
2144879_0004.png
5) Andel af Danmarks BNP
Bruttonationalprodukt (BNP) er et begreb, der relaterer sig til hele økonomien, og opgøres på
baggrund af den samlede private og offentlige produktion i et land. Det er ikke muligt at opgøre BNP
på brancheniveau. På brancheniveau opgøres i stedet bruttoværditilvæksten (BVT), der angiver
værdiskabelsen. Opgørelsen af BVT fremgår af 6).
6) Andel af samfundets værditilvækst
Som mål for værditilvækst anvendes bruttoværditilvækst (BVT).
Tabel 5: Bruttoværditilvækst i Fødevarekomplekset i mia. kr. i løbende priser, 2007-2016
Landbrug og gartneri
Fiskeri
Primære erhverv, i alt
Slagterier
Fiskeindustri
Mejerier
Bagerier, brødfabrikker mv.
Anden fødevareindustri
Drikkevareindustri
Fødevareindustri, i alt
Fødevarekomplekset, i alt
Fødevarekomplekset, pct. af Danmarks BVT
Kilde: Danmarks Statistik, NABB117.
2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016
17
12
12
18
21
27
21
23
15
16
2
2
1
2
2
2
2
2
3
3
19
14
13
20
22
29
23
25
18
19
7
2
4
4
8
3
29
7
2
5
5
8
2
29
7
2
4
5
7
3
29
7
2
5
4
7
3
28
6
2
4
4
7
3
27
6
2
5
4
6
3
26
6
2
4
4
9
3
27
5
2
5
5
7
4
28
6
2
8
5
6
3
29
6
2
7
6
8
3
31
48
43
42
48
50
55
50
53
47
50
3,2% 2,8% 2,8% 3,1% 3,1% 3,4% 3,0% 3,1% 2,7% 2,7%
4
MOF, Alm.del - 2019-20 - Endeligt svar på spørgsmål 380: Spm. om nøgletal for dansk landbrug m.m., til ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestilling
2144879_0005.png
7) Andel af Danmarks samlede eksport (dvs. inkl. tjenesteydelser)
For opgørelsen af eksporten er der taget udgangspunkt i nationalregnskabet og input-output tabeller.
På den måde kan eksporten henvises til de brancher, hvor produktionen af varer og tjenester har
fundet sted. Der er taget udgangspunkt i danskproduceret vareeksport, og værdien af reeksport
4
indgår derfor ikke.
Tabel 6: Eksport (inkl. tjenesteydelser) fra Fødevarekomplekset i mia. kr. i løbende priser, 2007-2016
Landbrug og gartneri
Fiskeri
Primære erhverv, i alt
Slagterier
Fiskeindustri
Mejerier
Bagerier, brødfabrikker mv.
Anden fødevareindustri
Drikkevareindustri
Fødevareindustri, i alt
Fødevarekomplekset, i alt
Fødevarekomplekset, pct.
af Danmarks eksport
Kilde: Danmarks Statistik, NIO1.
2007
11
2
13
26
8
15
3
16
4
72
85
2008
13
2
15
28
8
16
3
17
3
76
91
2009
13
2
15
26
8
15
3
14
3
69
84
2010
16
3
19
27
8
17
3
14
3
71
90
2011
18
3
21
29
9
19
3
14
3
77
97
2012
23
3
26
31
8
19
3
14
4
79
104
2013
19
3
22
30
9
19
3
14
4
79
101
2014
17
3
20
28
9
20
3
14
4
78
98
2015
18
3
22
27
9
20
3
14
5
79
100
2016
16
4
20
28
10
21
4
14
5
81
101
11,5% 11,3% 12,6% 12,0% 12,1% 12,3% 11,8% 11,3% 11,1% 11,1%
Mogens Jensen
/
Hans Peter Olsen
4
Med reeksport menes varer, der er importeret, og herefter eksporteret. Der kan eksempelvis være tale om varer,
der indgår i forarbejdningsleddet som input i fødevareindustrien, eller varer, der indgår i engrosleddet.
5