Miljø- og Fødevareudvalget 2019-20
MOF Alm.del
Offentligt
2263084_0001.png
Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
Den 15. oktober 2020
Ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestillings besvarelse af spørgsmål nr. 1479 (MOF alm. del) stillet
2. oktober 2020 efter ønske fra Hans Christian Schmidt (V).
Spørgsmål nr. 1479
”Vil
ministeren med henblik på et samråd oplyse, hvordan de lovlydige og kvalitetsorienterede danske
ingrediensvirksomheders muligheder for produktudvikling påvirkes af Kommissionens restriktive for-
tolkning af anprisningsregler omkring probiotika?”
Svar
Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, som oplyser, at:
”Den
danske fødevarebranche har stor ekspertise og vækstpotentiale i forhold til produktudvikling af
mikroorganismer til anvendelse i fødevarer. Fødevarestyrelsen er opmærksom på, at det kan have stor
betydning for danske virksomheder at kunne fremhæve ”probiotika” i global sammenhæng.
Danske forbrugere/EU-borgere
kan dog også finde frem til ”probiotika”-
produkter på andre måder:
Eksempelvis er betegnelsen ”mælkesyrebakterier” (som er kategoribetegnelsen for nogle af de mikro-
organismer, som menes at have en probiotisk effekt) et velkendt begreb, som kan være med til at op-
lyse om nogle af de pågældende mikroorgansmer. For kosttilskud gælder, at det i mærkningen er på-
krævet at angive de(n) specifikke stamme(r) for de anvendte mikroorganismer, så forbrugeren får de
præcise oplysninger.”
./.
Jeg henholder mig til oplysningerne fra Fødevarestyrelsen og henviser i øvrigt til min besvarelse af
spørgsmål 1478.
Mogens Jensen
/
Annelise Fenger
Miljø- og Fødevareministeriet
Slotsholmsgade 12
1216 København K
Tlf. 38 14 21 42
Fax 33 14 50 42
• CVR
12854358
• EAN
5798000862005
[email protected]
www.mfvm.dk