Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
Den 9. september 2020
Ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestillings besvarelse af spørgsmål nr. 1265 (MOF alm. del) stillet
14. august 2020 efter ønske fra Søren Egge Rasmussen (EL).
Spørgsmål nr. 1265
”Vil
ministeren redegøre for, hvordan det i offentligt støttet forskning og udvikling af foder, hvor
danskproduceret græsprotein erstatter sojaskrå, sikres, at dyrenes velfærd er tilgodeset, herunder at
der ikke som med den nuværende fodringsmetode er stor risiko for, at grisene udvikler mavesår?”
Svar
Jeg har forelagt spørgsmålet for Landbrugsstyrelsen, der med bidrag fra Miljøstyrelsen, oplyser at:
”Grønt Udviklings og Demonstrations
Program (GUDP) har givet tilsagn til flere projekter om
produktion af grønt protein fra græsafgrøder til brug i bl.a. svinefoder. Generelt er baggrunden for
GUDP’s projekter inden for grøn bioraffinering at lave et mere bæredygtigt foder med positive effekter
for den danske natur og en lavere klimabelastning. Fælles for projekterne er, at de har fokus på, at
dyrevelfærden ikke forringes ved udskiftning af sojaprotein med græsprotein. Projekterne ser primært
på processeringen af græsafgrøderne, samt de positive klimaeffekter der opnås ved omlægning fra
kornafgrøder til græsafgrøder.
I et af projekterne indgår der fodringsforsøg med fjerkræ, hvor projektet har påvist, at græsproteinet
har en bedre aminosyresammensætning end sojaprotein. Dette gør, at man kan sænke den totale
proteintildeling til dyrene, således at dyrene udsættes for mindre fysiologisk stress. Et andet
fodringsforsøg med grise har vist en ønsket ædelyst hos grise fodret med foder, der indeholdt op til
15% græsprotein, og at der ikke var statistisk forskel mellem grise fodret med sojaprotein, og grise
fodret med græsprotein med hensyn til vægt, tilvækst, foderoptagelse og foderudnyttelse. I et tredje
projekt skal det desuden undersøges, om indholdet af tanniner i græsprotein har en effekt på
indvoldsorm, hvilket i så fald forventes at kunne være med til at begrænse medicinsk
parasitbekæmpelse. GUDP har ikke projekter, der specifikt arbejder med problematikker
omhandlende mavesår.”
Mogens Jensen
/
Mikkel Dam Schwartz
Miljø- og Fødevareministeriet
•
Slotsholmsgade 12
•
1216 København K
Tlf. 38 14 21 42
•
Fax 33 14 50 42
• CVR
12854358
• EAN
5798000862005
•
•
www.mfvm.dk