Miljø- og Fødevareudvalget 2019-20
MOF Alm.del Bilag 671
Offentligt
2231692_0001.png
Pressemeddelelse
13.08.2020
NaturGræsMælk
- forvandling af naturarealer til mælk, som smager af urter og vilde blomster
Det startede med, at kunderne begyndte at spørge:
”Hvorfor er disse fantastiske oste ikke danske?”.
Henrik Kastrup fra Ostebørsen tog fat i Michael Andersen fra Tøvestensgaarden. De blev hurtigt enige om,
at lave oste på græsmælk fra Tude Ådal. Enge som aldrig har været opdyrket, og derfor har de samme
urter, blomster og græsser, som da Harald Blåtand byggede Trelleborg i 980.
Tøvestensgaarden startede med 2 køer på engen for at teste smag og omega-3 indholdet i mælken. Her 3
år senere er det blevet til 125 økologiske køer, der forvandler enestående lavværdi foder til højværdi
fødevarer. De bidrager til at genopbygge naturen ved at græsse enge, som ellers ville ligge urørt hen og
springe i skov. Køerne er sunde og har det rigtigt godt, når de lever af græs og hø. Foder som de fra
naturens side er skabt til at spise. Konceptet
”NaturGræsMælk”
lægger sig op
ad EU’s hø ælksdirektiv ed
mindst 75% græsfoder (hø og friskt græs) suppleret med korn og mineraler. Der må ikke fodres med
ensilage.
Målinger viser, at Tøvestensgaardens økologiske mælkeproduktion på basis af naturgræs er bæredygtig,
med en reduceret klimabelastning på ca. 20%. Høproduktionen på engene fjerner næringsstoffer, som
ellers vil blive udvasket til havet.
I de kommende år skal vi i Danmark, af klimahensyn, udtage 150.000 ha lavbundsjorder, som vil kunne
bruges til produktion af naturgræsmælk. Køer er nogle store klimasyndere, men kan med vores
produktionskoncept bidrage med dyrevelfærd, klima og biodiversitet. Mælkeprisen bliver kun en smule
højere. Vi må tilbage til de oprindelige produktionsformer, hvor en ko spiser græs, og vi må stoppe importen
af foder udtaler Michael Andersen, Tøvestensgaarden.
MOF, Alm.del - 2019-20 - Bilag 671: Publikationen NaturGræsMælk fra Viventes
2231692_0002.png
Mælk er som vin. Når man smager god vin, ved man, at der forskel på druesorter, jordbund, distrikter,
årgange. Ligesom vinproduktion fra de dyre områder, begrænser vi produktionen af mælk for til gengæld af
få mere smag. Når man fodrer koen udelukkende med naturgræs og -hø malker køerne mindre, men
mælken har til gengæld noter af urter og frugter.
Vedlagte bog skal inspirere kvægbrugere til at tænke alternativt og forbrugeren til at smage på naturen og
stemme med fødderne, så vi får en bæredygtig fødevareproduktion på vores naturområder.
Boge er e faglig opsa li g på projektet ”Mælk på økologisk aturgræs”, so
Du kan læse bogen her:
blev støttet af GUDP
Du velkommen til at kontakte Viventes, Lasse Solheim, [email protected] eller tlf. +45 23952151
Fotomateriale fra bogen kan rekvireres.