Aktstk. 117 Aktstykke om midlertidig lønkompensationsordning som følge af COVID-19

Af: Erhvervsminister Simon Kollerup (S)
Folketingsår: 2019-20
Status: Tiltrådt

Om aktstykket

Fremsat:
24-03-2020
Afgjort:
25-03-2020
Paragrafområde:
§ 8 Erhvervsministeriet
Afgørelse:
Tiltrådt af Finansudvalget den 25-03-2020.

Venstres medlemmer af udvalget støtter aktstykket og noterer, at regeringen sammen med arbejdsmarkedets parter har lavet en mindre model for lønkompensation på det private arbejdsmarked og noterer endvidere, at modellen på visse områder nu er forbedret i forhold til modellen fra aktstykke 108 af 17. marts 2020. Venstre bakker op om regeringens model for lønkompensation, men er af den opfattelse, at den stadig er utilstrækkelig til at løse de udfordringer, som danske virksomheder og det danske arbejdsmarked står overfor.
Grænsen for antallet af planlagte fyringer er for høj.
Regeringen har indgået en trepartsaftale, der indebærer, at virksomheder kan få dækket op til 75 pct. af den løn, som virksomheder betaler til medarbejdere, som må sendes hjem på grund af økonomisk nedgang som følge af corona, med et maksimum på 23.000 kr. om måneden. Den ordning støtter Venstre. Men ordningen har også en lang række begrænsninger – f.eks. gælder ordningen kun for virksomheder, der står overfor at skulle fyre over 30 pct. af deres medarbejdere eller mere end 50 ansatte. Det er utilstrækkeligt, når mange mindre virksomheder ikke kan få hjælp til at fastholde et mindre antal ansatte. Derfor havde Venstre ønsket en anden og mere bredtfavnende model.
Lønkompensation skal også gælde selvstændige.
Regeringens model er ikke henvendt til soloselvstændige eller freelancere. Det mener Venstre er uhensigtsmæssigt. Derfor opfordrer Venstre regeringen til snarest at få gennemført den lønkompensation målrettet selvstændige, freelancere og små iværksættere, som der er aftalt med alle folketingets partier.
Lønkompensationsperioden bør udvides.
Regeringens model for lønkompensation gælder tre måneder frem til den 9. juni 2020. Venstre mener, at det er uhensigtsmæssigt, at der er lagt en begrænsning på tre måneder – særligt i lyset af, at anden hastelovgivning i relation til corona er aftalt at gælde frem til 2021. Venstre mener, at lønkompensationsperioden bør udvides. Ellers risikerer vi at se afskedigelser og konkurser over sommeren.

Dansk Folkepartis medlem af udvalget bemærker, at det er vigtigt at sikre, at udbetalinger efter ordningen sker på de korrekte vilkår.

Enhedslistens medlem af udvalget støtter aktstykket, som har til formål at fastholde så mange medarbejdere som muligt i virksomhederne. Enhedslisten mener generelt, at der bør stilles modkrav til virksomhederne for at få støtte fra staten, som styrker virksomhedernes finansielle stilling for at kunne undgå fyringer, fx ved at stoppe udbyttebetalinger, aktietilbagekøb eller lignende.
Dokumentdato: 25-03-2020
Modtaget: 25-03-2020
Omdelt: 25-03-2020

Tiltrådt aktstykke

20191_aktstk_afgjort117.pdf