§ 20-spørgsmål S 783 Om en færøsk juridisk bacheloruddannelse.

Til: Justitsminister Søren Pape Poulsen (KF)
Dato: 15-04-2019
Samling: 2018-19 (1. samling)
Status: Besvaret, endeligt

Om § 20-spørgsmålet

Sagsgang:
Anmeldelse 16-04-2019
Endelig besvarelse 24-04-2019
Spørgsmålets ordlyd:
Mener ministeren, at Færøernes Universitet på linje med andre universiteter i kongeriget Danmark har ret til at uddanne juridiske kandidater, som kvalificerer kandidaterne til at opnå en advokatbestalling eller påtage sig dommerembede?
Skriftlig begrundelse:
Det færøske undervisningsministerium, Mentamálaráðið, har godkendt en færøsk juridisk bacheloruddannelse, der har som formål at udgøre bachelordelen af den fremtidige 5-årige embedsuddannelse ved Færøernes Universitet. I denne forbindelse er lagmandens kontor (Løgmansskrivstovan) i de færøske medier blevet citeret for at sige, at det er det danske Justitsministeriums opfattelse, at den nævnte uddannelse ikke inden for nuværende retsplejelov kan sidestilles med tilsvarende uddannelser fra universiteter i andre dele af det danske rige, for så vidt angår dommer-, anklager- og advokaterhvervet. Hvis dette er korrekt, så vækker dette undren af flere årsager. For det første står der alene i § 42, stk. 3, i retsplejeloven om uddannelseskravet til dommere, at der kræves »juridisk kandidateksamen«. Der står intet om, at uddannelsen skal være dansk og end mindre dansk i betydningen ikke færøsk. For det andet vækker det undren, når »dansk« fortolkes snævert i § 119, stk. 2, nr. 3, om kravet til dansk bachelor- og kandidateksamen. Dansk kan som bekendt både på den ene side referere til dansk eksklusive færøsk og grønlandsk og på den anden side dansk inklusive færøsk og grønlandsk.
Dokumentdato: 24-04-2019
Modtaget: 24-04-2019
Omdelt: 25-04-2019

Svar på spm. nr. S 783: Mener ministeren, at Færøernes Universitet på linje med andre universiteter i kongeriget Danmark har ret til at uddanne juridiske kandidater, som kvalificerer kandidaterne til at opnå en advokatbestalling eller påtage sig dommerembede?

Svar på spm. nr. S 783. (pdf-version)
Html-version
Dokumentdato: 15-04-2019
Modtaget: 15-04-2019
Omdelt: 15-04-2019

Mener ministeren, at Færøernes Universitet på linje med andre universiteter i kongeriget Danmark har ret til at uddanne juridiske kandidater, som kvalificerer kandidaterne til at opnå en advokatbestalling eller påtage sig dommerembede?

Mener ministeren, at Færøernes Universitet på linje med andre universiteter i kongeriget Danmark har ret til at uddanne juridiske kandidater, som kvalificerer kandidaterne til at opnå en advokatbestalling eller påtage sig dommerembede? (pdf-version)
Html-version