Fødevareinstituttet, DTU
Afdeling for Risikovurdering og Ernæring
Fødevarestyrelsen
Kontoret for Kemi og Fødevarekvalitet
Att. Hanne B. Hansen,
Dato:16-11-2015
J.nr.13/08525
JP/Bemærk ØL vedr GMO.docx
Vedr. forespørgsel fra FVST om bemærkninger fra Økologisk Landsforening.
FVST har anmodet om DTU Fødevareinstituttets bidrag til svar på punkt 1-7 i notat fra Økologisk
Landsforening om utilstrækkeligt beslutningsgrundlag for GMO-godkendelser.
Nedenstående er kopieret spørgsmål 1-7 fra Økologisk Landsforening med efterfølgende svar og
kommentarer fra DTU Fødevareinstituttet (FI).
1. Kontrol med forskning og censur på publicering af forskningsresultater
En klage fra 24 amerikanske majs-insektforskere til det amerikanske Environmental Protection
Agency (EPA), som er ansvarlig for godkendelse af GM planter i USA, viser, at GMO-frøfirmaerne
udøver kontrol med hvilke undersøgelser, de tillader forskere at gennemføre, og at firmaerne
endvidere udøver censur over hvilke af forskernes resultater, der må publiceres. Forskerne skriver
direkte, at EPA dermed ikke kan regne med, at den publicerede forskning er dækkende for de
problemstillinger, som en risikovurdering bør omfatte.
Klagen til EPA har medført, at GMO-frøfirmaerne er blevet stærkt kritiseret. Men ud af de 11
GMO-frøfirmaer, der er aktive på det amerikanske marked, har kun Monsanto på visse måder
forbedret de amerikanske forskeres muligheder for at lave fri forskning. De ti andre firmaer har
ikke ændret politik og Monsanto har heller ikke ændret på deres politik overfor forskning i EU.
Frøfirmaerne styrer forskningen ved kun at tillade forskere at anvende deres frø, efter at frø-firmaet
har godkendt projektet.. Frøfirmaerne forlanger herudover, at forskerne underskriver en kontrakt,
som kun giver forskerne tilladelse til at publicere de forsøgsresultater, som frø-firmaet har
godkendt. Herved kan frøfirmaet censurere forskningsresultaterne. Danske forskere har oplevet
tilsvarende betingelser for deres forskning.
Frøfirmaet har dermed fuldstændig kontrol med hvilke forskningsinstitutioner og forskere, der
udfører forsøg, hvilke forsøg der gennemføres, og hvilke data fra forsøgene, der publiceres.
Da størstedelen af den forskning, som danner grundlag for at risikovurdere GMO afgrøder, foregår
i USA, er kontrol og censur i USA også et stort problem for landene i EU.
Mørkhøj Bygade 19
2860 Søborg
Tlf: +45 72 34 60 00
Fax: +45 72 34 60 01
Internet:
www.food.dtu.dk
e-mail: