Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16
L 58
Offentligt
1572887_0001.png
Fødevareinstituttet, DTU
Afdeling for Risikovurdering og Ernæring
Fødevarestyrelsen
Kontoret for Kemi og Fødevarekvalitet
Att. Hanne B. Hansen,
Dato:16-11-2015
J.nr.13/08525
JP/Bemærk ØL vedr GMO.docx
Vedr. forespørgsel fra FVST om bemærkninger fra Økologisk Landsforening.
FVST har anmodet om DTU Fødevareinstituttets bidrag til svar på punkt 1-7 i notat fra Økologisk
Landsforening om utilstrækkeligt beslutningsgrundlag for GMO-godkendelser.
Nedenstående er kopieret spørgsmål 1-7 fra Økologisk Landsforening med efterfølgende svar og
kommentarer fra DTU Fødevareinstituttet (FI).
1. Kontrol med forskning og censur på publicering af forskningsresultater
En klage fra 24 amerikanske majs-insektforskere til det amerikanske Environmental Protection
Agency (EPA), som er ansvarlig for godkendelse af GM planter i USA, viser, at GMO-frøfirmaerne
udøver kontrol med hvilke undersøgelser, de tillader forskere at gennemføre, og at firmaerne
endvidere udøver censur over hvilke af forskernes resultater, der må publiceres. Forskerne skriver
direkte, at EPA dermed ikke kan regne med, at den publicerede forskning er dækkende for de
problemstillinger, som en risikovurdering bør omfatte.
Klagen til EPA har medført, at GMO-frøfirmaerne er blevet stærkt kritiseret. Men ud af de 11
GMO-frøfirmaer, der er aktive på det amerikanske marked, har kun Monsanto på visse måder
forbedret de amerikanske forskeres muligheder for at lave fri forskning. De ti andre firmaer har
ikke ændret politik og Monsanto har heller ikke ændret på deres politik overfor forskning i EU.
Frøfirmaerne styrer forskningen ved kun at tillade forskere at anvende deres frø, efter at frø-firmaet
har godkendt projektet.. Frøfirmaerne forlanger herudover, at forskerne underskriver en kontrakt,
som kun giver forskerne tilladelse til at publicere de forsøgsresultater, som frø-firmaet har
godkendt. Herved kan frøfirmaet censurere forskningsresultaterne. Danske forskere har oplevet
tilsvarende betingelser for deres forskning.
Frøfirmaet har dermed fuldstændig kontrol med hvilke forskningsinstitutioner og forskere, der
udfører forsøg, hvilke forsøg der gennemføres, og hvilke data fra forsøgene, der publiceres.
Da størstedelen af den forskning, som danner grundlag for at risikovurdere GMO afgrøder, foregår
i USA, er kontrol og censur i USA også et stort problem for landene i EU.
Mørkhøj Bygade 19
2860 Søborg
Tlf: +45 72 34 60 00
Fax: +45 72 34 60 01
Internet:
www.food.dtu.dk
e-mail:
[email protected]
L 58 - 2015-16 - Foreløbigt svar på spørgsmål 1: Spm. om kommentar til henvendelse af 13/11-15 fra Økologisk Landsforening, jf. L 58 - bilag 2, til miljø- og fødevareministeren
1572887_0002.png
Censuren på forskningen betyder endvidere, at der heller ikke kommer nye resultater fra forskning i
anvendelsen af afgrøden, efter den er godkendt første gang. Disse forskningsresultater som evt.
kunne afdække problemer, som ikke var fremkommet i den forskning, som frøfirmaerne selv betalte
for i forbindelse med godkendelse af sorten kunne være meget væsentlige i forbindelse med en
fornyelse af en eksisterende godkendelse af en GMO afgrøde.
DTU’s bemærkninger:
Det er vigtigt for FI at der i forbindelse med ansøgninger om godkendelse til markedsføring og
dyrkning i EU, foreligger de nødvendige oplysninger og undersøgelser der danner baggrund for den
faglige risikovurdering. I forbindelse med de sager FI har vurderet har vi ikke fundet grundlag for at
kræve yderligere undersøgelser og vurderingen er ikke begrundet i om materiale fra firmaerne
stilles til rådighed for andre til at lave uafhængig forskning. I forbindelse med godkendelsen kan der
stilles krav om at der foretages en monitering og afrapportering som kan bibringe ny viden om den
gensplejsede plante. Da der ikke er fundet usikkerhed i de ansøgninger vi har behandlet omkring de
sundhedsmæssige aspekter er der logisk nok ikke stillet krav til yderligere monitering for de
sundhedsmæssige aspekter. FI er ikke bekendt med at firmaer har skjult resultater som viser
negative effekter af GMO.
2. Korte forsøgsperioder på max 90 dage er ikke tilfredsstillende
EFSA har i et omfattende review af den videnskabelige litteratur klart dokumenteret, at kortvarige
dyreforsøg har væsentlige begrænsninger, selv når der i f.eks. lægemiddeltest anvendes høje doser.
Når der laves forsøg med GMO foder strækker disse forsøg sig over max 90 dage. Derudover
indgår GMO foderet kun med den andel, som det vil indgå med i en normal foderplan. Det er et
utilstrækkeligt til at afdække, om GMO afgrøderne kan have utilsigtede virkninger som for
eksempel, at de er allergifremkaldende, eller at de påvirker dyr eller menneskers fertilitet ved
længere tids anvendelse.
Hvis forsøgene skal kunne afdække eventuelle bivirkninger på sundhed, er det efter Økologisk
Landsforenings mening nødvendigt at kræve, at forsøgene kører over længere perioder.
DTU’s bemærkninger:
Økologisk Landforening henviser til en rapport (EFSA GMO panel, 2008
1
) omkring EFSA
opfattelse af dyreforsøg. Det er vor opfattelse at ØL gør sig skyldig i en misforståelse ved at
hævde, at EFSA mener et 90 dages forsøg har væsentlige begrænsninger. Tværtimod mener
EFSA at 90 dages forsøg har en tilstrækkelig specificitet, følsomhed og forudsigelighed:
”A subchronic, 90-day rodent feeding study on whole GM plant derived food and
feed is considered to have sufficient specificity, sensitivity and predictivity to act as a
sentinel study in order to detect in a comparative manner toxicologically relevant
differences as well as nutritional deficiencies/improvements that may be due to the
1
EFSA GMO panel, 2008: Safety and nutritional asessment of GM plants and derived food and feed: The role of animal
feeding trials. Food Chem. Tox. 46:S2-S70.
Mørkhøj Bygade 19
2860 Søborg
Tlf: +45 72 34 60 00
Fax: +45 72 34 60 01
Internet:
www.food.dtu.dk
e-mail:
[email protected]
L 58 - 2015-16 - Foreløbigt svar på spørgsmål 1: Spm. om kommentar til henvendelse af 13/11-15 fra Økologisk Landsforening, jf. L 58 - bilag 2, til miljø- og fødevareministeren
1572887_0003.png
expression of new substances, alterations in levels of natural compounds or
unintended effects” (EFSA GMO panel, 2008)
Desuden konkluderer EFSA i rapporten, at hjørnestenen i risikovurderingen af gm-planter er
de sammenlignende undersøgelser. EFSA har meget tydelig udtalt i forbindelse med den nye
rådsforordning 503/2013, at de ikke fagligt kan tilslutte sig et obligatorisk krav om 90-dages
forsøg for alle enkelt gensplejsede planter (”single events”). EFSA mener, at dyreforsøg kun
bør anvendes case by case i situationer hvor der er indikationer på potentiel tilstedeværelse af
uønskede effekter, fx i det mindste i form af et subkronisk, 90 dages toksicitetstest i gnavere;
Se desuden bilag 1 som er en tidligere besvarelse.
Det er heller ikke korrekt når ØL skriver, at forsøg kun foretages med fodring i den
koncentration som der normalt fodres med. Ved disse forsøg tilstræbes at anvende så høje
koncentrationer som muligt uden at ødelægge balancen mellem de enkelte næringsstoffer.
3. EFSA bortforklarer signifikante forskelle
EFSA tager ikke resultaterne af de gennemførte dyreforsøg alvorligt.
Der anvendes i dag kun få dyr i de dyreforsøg, der gennemføres i forbindelse med forskning i GMO
afgrøder. Forskellene mellem små forsøgsgrupper skal være forholdsvis markante, hvis de skal
være signifikant forskellige. Økologisk Landsforening finder det derfor meget kritisabelt, når det
viser sig, at EFSA næsten konsekvent bortforklarer alle signifikante forskelle med mere eller mindre
plausible begrundelser.
DTU’s bemærkninger:
FI er uforstående overfor denne kommentar. Ofte udføres dyreforsøg, når de kræves, efter
internationale retningslinier dvs. efter OECD guidelines hvor det fremgår hvor mange dyr man som
minimum kræver for hver gruppe, hvilke undersøgelser der som udgangspunkt forventes m.m. Der
er således ikke tale om at firmaerne kan slippe af sted med at anvende færre dyr end guidelines
foreskriver hvor der stilles krav om dyreforsøget som et væsentlig grundlag for en risikovurdering.
Det skal bemærkes at ansøger kan indsende resultater fra undersøgelser som ikke er stillet som krav,
og hvor undersøgelserne ikke er foretaget efter de internationale retningslinier eller efter GLP. Her
må resultaterne vurderes fra sag til sag med de usikkerheder de rummer og derfor måske tillægges
mindre betydning. Anvendelsen af de internationale guidelines og international accept af resultater
fra undersøgelser lavet efter disse er ikke specielt for GMO. Dyreforsøg forventes kun at foreligge
hvor det bidrager til afklaring af usikkerheder og kan derfor helt undlades hvor der ikke foreligger
sådanne usikkerheder ud fra andre analyser, oplysninger, erfaringer m.m.
Det at ØL mener at EFSA ” næsten konsekvent bortforklarer alle signifikante forskelle” kan
skyldes manglende forståelse for hvordan man traditionelt behandler statistiske data i forbindelse
med en risikovurdering. Dels vil der altid forekomme tilfældige statistiske forskelle ved
sammenlignende undersøgelser hvor der analyseres på en lang række parametre. Derfor er
statistiske forskelle ikke direkte forbundet med sikre forskelle eller forøget risiko. For mange sager
ses de statistiske signifikante forskelle at være meget små absolutte forskelle der ligger indenfor
Mørkhøj Bygade 19
2860 Søborg
Tlf: +45 72 34 60 00
Fax: +45 72 34 60 01
Internet:
www.food.dtu.dk
e-mail:
[email protected]
L 58 - 2015-16 - Foreløbigt svar på spørgsmål 1: Spm. om kommentar til henvendelse af 13/11-15 fra Økologisk Landsforening, jf. L 58 - bilag 2, til miljø- og fødevareministeren
1572887_0004.png
målinger på andre traditionelle og kommercielle sorter der sammenlignes med og dermed som
udgangspunkt kan vurderes at være uden betydning. For de parametre hvor GMO’en ligger udenfor
det normale niveau foretages en målrettet vurdering af denne forskel.
4. EFSA varetager EU's forsigtighedsprincip på en uforsigtig måde
Det er ikke muligt at styre, hvor nye gener skal indlejres. Det nye gen sætter sig normalt ind på et
sted, hvor det ødelægger et af plantens eksisterende gener. Ved en efterfølgende sikkerhedsrutine
kortlægges de ødelagte genstumper, og det undersøges, hvilke proteiner disse genstumper potentielt
vil producere. De nye proteiner er utilsigtede og biologisk ukendte, hvilket medfører, at det er
nødvendigt at lave egentlige fodringsforsøg for at få viden om disse stoffers individuelle biologiske
virkning.
Det er standard at undersøge, om de nye proteiner ligner kendte allergifremkaldende stoffer, men
det bliver ikke undersøgt, om de nye stoffer kan være nye allergifremkaldende stoffer, eller om de
f.eks. kan have hormonlignende effekt og påvirke fertiliteten hos dyr eller mennesker.
Det er ikke tilstrækkeligt kun at se på, om de nye proteiner ligner kendte allergifremkaldende
stoffer. Biologiske stoffers mulige skadevirkning på celler og væv kan være langt mere omfattende,
de kan f.eks. have hormonlignende virkning. For at der kan være tale om en egentlig
risikovurdering på sundhed, er det nødvendigt at etablere længerevarende dyreforsøg, og at
afdække mere end lighed til kendte allergifremkaldende stoffer.
DTU’s bemærkninger:
Det er ikke korrekt at en indsættelse af en genkonstruktion normalt vil slå et andet gen ud, men det
undersøges om det sker. Det er rigtigt som ØL skriver, at det undersøges om der kan dannes nye
genprodukter i overgangen mellem den indsatte konstruktion og værtsplanten. Det er også rigtigt
som ØL skriver, at det undersøges om de nye proteiner har sekvenslighed til kendte allergener. Vi
kan nævne at der også undersøges for sekvenslighed med kendte toksiske stoffer og med kendte
bioaktive stoffer. Ofte kan det vises at proteinerne ikke dannes i planten og der er derfor ingen
proteiner der kan testes hvis man ville. Desuden findes der ikke en godkendt test i dyr til måling for
allergipotentialet af diverse stoffer.
Vi kan derimod ikke følge ØL’s udsagn om at indsættelse af en sekvens, som sådan, er stærkt
problematisk og det kan føre til nye allergenfremkaldende stoffer. Den erfaring man har fra
traditionel forædling og fra mutationer viser at nye kombinationer af sekvenser ikke giver anledning
til bekymring for så vidt angår nye allergifremkaldende stoffer eller stoffer med hormonlignende
effekter. Der har fx ikke vist sig behov for at sundhedsvurdere nye sorter af afgrødeplanter.
Mørkhøj Bygade 19
2860 Søborg
Tlf: +45 72 34 60 00
Fax: +45 72 34 60 01
Internet:
www.food.dtu.dk
e-mail:
[email protected]
L 58 - 2015-16 - Foreløbigt svar på spørgsmål 1: Spm. om kommentar til henvendelse af 13/11-15 fra Økologisk Landsforening, jf. L 58 - bilag 2, til miljø- og fødevareministeren
1572887_0005.png
5. EFSA overholder ikke forudsætningerne for at opnå godkendelse efter ”substantial equivalence”
proceduren
Den eksisterende EFSA procedure for godkendelse af GMO afgrøder anvender med henvisning til
begrebet ” substantial equivalence” stærkt reducerede krav til risikovurdering. Substantial
equivalence kan anvendes, når det vurderes, at de traditionelle og gensplejsede sorter i al
væsentlighed er ens.
En forudsætning for at kunne antage, at en genetisk modificeret plante i al væsentlighed er ens med
en ikke splejset sort er, at der ikke er indsplejset gener, som kan være sygdomsfremkaldende
herunder allergifremkaldende.
Økologisk Landsforening forventer derfor, at når godkendelsen køres efter ”substantial
equivalence”, så skal der foreligge dokumentation for, at de gener, der splejses ind, ikke kan være
sygdomsfremkaldende.
Økologisk Landsforening kan imidlertid konstatere at afgrøder, hvor der er sat gener ind for
produktion af Bt toksinet også godkendes efter ”substantial equivalence” proceduren, selvom det er
videnskabeligt dokumenteret, at Bacillus Thuringiensis er allergifremkaldende.
En dansk hollandsk undersøgelse publiceret i 2004 viser, at 23-29% af de medarbejdere, der blev
udsat for bakterien under deres arbejde i drivhuse, udviste allergiske reaktioner overfor Bacillus
Thuringiensis.
Økologisk Landsforening har på den baggrund ikke tillid til, at EFSAs udtalelser er baseret på et
dækkende grundlag. Og der er ingen grund til at tro, at EFSA har forholdt sig til, om der er basis
for at anvende proceduren for ”substantial equivalence” i forbindelse med andre afgrøder, hvor
der for eksempel er anvendt gener fra vira og bakterier f.eks. Coli.
DTU’s bemærkninger:
Begrebet ” substantial equivalence” anvendes ikke mere af EFSA som en term i deres opinions.
Derimod anvender de termen equivalence til at beskrive om de enkelte målte parametre på en
gensplejset plante er sammenlignelig med målinger fra andre kommercielle planter af samme art.
Hvis der ikke måles forskelle er der som udgangspunkt heller ikke grundlag for at konkludere
anderledes end at den gensplejsede plante er lige så sikker som de traditionelle. Det er ikke en
forenklet procedure men logisk ikke at kræve yderligere informationer eller data når det faglige
grundlag for dette ikke er til stede. FI anvender stadig begrebet ” substantial equivalence” til at
beskrive den situation hvor data er tilstrækkelige til, at foretage en vurdering af den gensplejsede
plante og hvor konklusionen er, at den ikke udgør større risiko end andre tilsvarende kommercielle
sorter. Dette er ikke en forenklet procedure, men en situation hvor der ikke er fagligt behov for
yderligere informationer for at foretage en risikovurdering. Ofte er situationen at den gensplejsede
plante anses for at være ”substantial equivalent” til andre sorter på alle de målte parametre med
undtagelse af de nye proteiner der dannes fra de indsatte ”nye” gener.
De nye proteiner vurderes ud fra andre oplysninger herunder om de er vist at være
sundhedsskadelige i dyreforsøg. Dette gælder også for BT-toksinerne der bl.a. er undersøgt i
dyreforsøg i høje doser og i 90-dages dyreforsøg hvor de indgår i de testede planter. Her er det ikke
vist at proteinerne er allergifremkaldende. Selvom selve at
Bacillus thuringiensis
bakterien er vist at
Mørkhøj Bygade 19
2860 Søborg
Tlf: +45 72 34 60 00
Fax: +45 72 34 60 01
Internet:
www.food.dtu.dk
e-mail:
[email protected]
L 58 - 2015-16 - Foreløbigt svar på spørgsmål 1: Spm. om kommentar til henvendelse af 13/11-15 fra Økologisk Landsforening, jf. L 58 - bilag 2, til miljø- og fødevareministeren
1572887_0006.png
være allergifremkaldende er det ikke nødvendigvis relateret til de proteiner man kender fra de
gensplejsede planter. Bacillus thuringiensis er desuden godkendt som sprøjtemiddel til økologiske
afgrøder.
6. EFSA tager ikke hensyn til de særlige forhold i fordøjelsen af protein hos kvæg og høns
Det gentages i stort set alle EFSA ”videnskabelige udtalelser” om GMO afgrøder, at de nye
proteiner som i f.eks. Bt-afgrøder, at Bt toksin hurtigt inaktiveres ved kontakt med mave-væskerne,
og at deres mulige allergifremkaldende virkning derfor ikke er undersøgt ved fodringsforsøg.
Hos både kvæg og høns har foderet imidlertid en lang opholdstid i dyret, før foderet når frem til
mavesækken, hvor den lave PH og de aktive enzymer kan denaturerer og nedbryde proteinerne. En
lang opholdstid i dyret, hvor de nye proteiner, som f.eks. toksiner ikke er nedbrudt, muliggør
betydelig interaktion mellem de aktive toksiner og dyrets slimhinder og immunforsvar.
Da f.eks. soja, bomuldsfrøkager og majs anvendes til foder til f.eks. høns og kvæg, bør der
gennemføres videnskabelige undersøgelser af Bt toksins virkning på disse dyr, før disse afgrøder
evt. godkendes til markedsføring.
DTU’s bemærkninger:
Der findes ingen god dyremodel for test af allergi. Det er internationalt accepteret at bruge andre
undersøgelser som tilsammen kan give en vurdering af potentialet for om et protein kan give
problemer i relation til allergi. Nedbrydnings hastighed er en af disse undersøgelser men kan ikke
stå alene. Lighed til andre kendte allergener indgår også i undersøgelserne. Fokus vedr. allergi er i
relation til mennesker men det må antages af flere af de test der anvendes kan bruges til vurdering
af allergi for dyr hvis det skønnes nødvendigt. Vi er ikke opmærksomme på om allergi problemerne
hos dyr udgør en særlig risiko. For flere af gm-planterne indgår dyreforsøg med høns som ikke har
vist at udgøre et problem for dyrene. Toksiciteten er undersøgt i gnavere og resultaterne må anses
for at være brugbare for den vurdering der laves i relation til toksiciteten overfor andre dyr.
7. Afklaring af patenterede geners mulige skadevirkning
Der bliver løbende publiceret ny viden, som dokumenterer nye problemstillinger ved GM-afgrøder.
Inden for de seneste år, er der f.eks. blevet publiceret flere videnskabelige artikler, der viser, at de
patenterede gener kan findes i kød og i mælk fra de dyr, der spiser GMO-foder. EFSA har på et
meget spinkelt teoretisk og delvist forældet grundlag afvist, at det forekommer. Animalske
produkter fra dyr, der fodres med GMO foder skal derfor heller ikke GMO mærkes.
Den nye viden bør imidlertid give anledning til, at der laves nye risikovurderinger i forhold til
indtagelse af animalske produkter fra dyr, der er fodret med GMO foder. Ligeledes må det være
nødvendigt at sikre, at animalske produkter fra dyr, der er fodret med GMO afgrøder bliver
mærket, inden afgrøderne kan markedsføres.
Mørkhøj Bygade 19
2860 Søborg
Tlf: +45 72 34 60 00
Fax: +45 72 34 60 01
Internet:
www.food.dtu.dk
e-mail:
[email protected]
L 58 - 2015-16 - Foreløbigt svar på spørgsmål 1: Spm. om kommentar til henvendelse af 13/11-15 fra Økologisk Landsforening, jf. L 58 - bilag 2, til miljø- og fødevareministeren
1572887_0007.png
DTU’s bemærkninger:
Både mennesker og dyr der indtager planteføde eller kød kan få sekvenser af gener eller endog hele
gener over i blodbanen ved en lav frekvens. Det er vist ved talrige undersøgelser. Det er indlysende
at det også vil ske med nye gensekvenser fra gensplejsede planter. Erfaringen viser ikke at
indtagelse af DNA udgør et sundhedsmæssigt problem.
Med venlig hilsen
Jan Pedersen og Folmer D. Eriksen
Mørkhøj Bygade 19
2860 Søborg
Tlf: +45 72 34 60 00
Fax: +45 72 34 60 01
Internet:
www.food.dtu.dk
e-mail:
[email protected]