Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2013-14
S 237
Offentligt
Holbergsgade 6DK-1057 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wsum.dk
Folketingets Lovsekretariat
Dato: 29. oktober 2013Enhed: SundhedsøkonomiSagsbeh.: DEPMOASags nr.: 1305204Dok nr.: 1322802
Medlem af Folketinget Stine Brix (EL) har den 21. oktober 2013 stillet følgendespørgsmål nr. S 237 til ministeren for sundhed og forebyggelse, som hermedbesvares.Spørgsmål S 237:”Mener ministeren, at forældre bør kunne få adgang til deres børns (under 15år) e-journal via sundhed.dk?”
Svar:Det er vigtigt, at man som patient har let adgang til egne journaloplysninger ogderved kan være en aktiv part i egen sundhed. Det samme gælder selvfølgelighelt overordnet for forældre, som skal kunne tage vare på deres mindreårigebarns sundhed bedst muligt. Samtidigt er det også vigtigt, at vi sikrer den for-nødne fortrolighed i læge-patientforholdet, så uvedkommende ikke har adgangtil personlige oplysninger. Den ret gælder for voksne patienter, men også formindreårige børn.Bestemmelserne i sundhedslovens kapitel 8 om aktindsigt i patientjournalerindeholder en afvejning af hensynet til forældre over for hensynet til barnet ogandre interesser. Udgangspunktet er, at forældre på mindreårige børns vegnehar adgang til aktindsigt i barnets patientjournal m.v., jf. sundhedslovens § 37,stk. 1 og § 14.En forældremyndighedsindehavers adgang til aktindsigt i en mindreårig pati-ents journal kan begrænses i to tilfælde, hvor andre hensyn findes at veje tun-gere end forældrenes interesse, jf. § 37, stk. 2.. For det første hvor der er af-gørende hensyn til barnet selv. Det kan fx være oplysninger om prævention,abort eller behandling for kønssygdomme. For det andet, hvor en forældre-myndighedsindehaver er under mistanke for at have krænket, udøvet voldmod eller have begået andre former for overgreb mod sit barn. Her skal enadgang til journalen ikke kunne tjene til at tilpasse forklaringer m.v., og hensy-net til forældremyndighedsindehaveren må vige.Det er den ansvarlige for patientjournalen, der afgør, om retten til aktindsigtskal begrænses efter § 37, stk. 2. Hvor der måtte være grundlag for at be-grænse aktindsigten, skal forældrene selvfølgelig have øvrige oplysninger frajournalen. Der kræves ikke særlige formalia for en anmodning om aktindsigt,blot en henvendelse til den ansvarlige sundhedsperson.
Side 2
Som supplement til den i loven foreskrevne adgang til patientjournaler er detsom et ekstra servicetilbud muligt for patienterne selv at se sine egne journal-oplysninger i ”Min e-journal” på sundhed.dk.Det er ikke muligt at få adgang til sine børns journaloplysninger. Dette skyldes,at e-journalen ikke er en teknisk løsning, hvor det er muligt at begrænse akt-indsigten som det er ved de oprindelige journaler. E-journalen er en direktespejling af borgerens patientjournal, hvor der ikke er en sundhedsfaglig med-arbejder, som kan screene journalen og sortere den del af journalen væk, somforældre ikke måtte se.Da der i dag ikke er det tekniske og organisatoriske setup til, at e-journalenkan håndtere begrænsninger i børnenes journaler er jeg derfor af den opfattel-se, at der ikke kan gives fri adgang for forældre til deres børns e-journal påsundhed.dk. Denne adgang vil stadig skulle foregå via en anmodning om akt-indsigt direkte til det pågældende sygehus.Ikke desto mindre er forældre jo selvsagt en væsentlig ressource og spiller enafgørende rolle, som tovholder på barnets sygdomsforløb, og det virker natur-ligt i dagligdagen at kunne slå op, hvilke undersøgelser der er bestilt, hvad harlægen noteret fra den seneste undersøgelse osv. Jeg er derfor af den opfattel-se, at forældre bør have adgang til deres børns journaloplysninger – også påsundhed.dk.Jeg har derfor taget initiativ til, at det undersøges, om det er teknisk muligt atlave en løsning, hvor forældre kan få adgang til deres børns e-journal påsundhed.dk. En løsning, som både sikrer videst mulig forældreadgang, og somsamtidig tager højde for behovet for at skærme enkelte oplysninger, når detvurderes nødvendigt.
Med venlig hilsen
Astrid Krag
/
Morten Andersen