Børne- og Undervisningsudvalget 2013-14
L 99 Bilag 1
Offentligt
1316553_0001.png
1316553_0002.png
UndervisningsministerietNovember 2013

Høringsnotat

til

Forslag til lov om ændring af lov om friskoler og private grundskoler m.v. og lov om folkehøj-

skoler, efterskoler, husholdningsskoler og håndarbejdsskoler

(frie kostskoler) (Elevråd m.v.)

1. Indledning

Den 14. oktober 2013 udsendtes udkast til lovforslag om ændring af lov om friskoler og private grund-skoler m.v. og lov om folkehøjskoler, efterskoler, husholdningsskoler og håndarbejdsskoler (frie kost-skoler) (Elevråd o.l. og tilbud til børn i alderen 0-2½ år) i høring med frist for bemærkninger den 11.november 2013.Det er efter høringsfristens udløb truffet beslutning om at dele det lovudkast, som har været i høring, ito separate lovforslag:1. Forslag til lov om ændring af lov om friskoler og private grundskoler m.v. og lov om folkehøj-skoler, efterskoler, husholdningsskoler og håndarbejdsskoler (frie kostskoler) (Elevråd m.v.)2. Forslag til lov om ændring af lov om friskoler og private grundskoler m.v. (Tilbud til børn i al-deren 0-2½ år)Dette notat redegør for indholdet af de indkomne høringssvar for så vidt angår de elementer i det op-rindelig udsendte lovforslagsudkast, som relaterer sig til udkastet til de ændringer af lov om friskoler ogprivate grundskoler m.v. og lov om folkehøjskoler, efterskoler, husholdningsskoler og håndarbejdssko-ler (frie kostskoler), der vedrører nye bestemmelser om elevråd.38 myndigheder og organisationer har fået lovudkastet i høring. Af de 15 høringsparter, der pr. 14. ok-tober 2013 har afgivet høringssvar, har ni haft indholdsmæssige bemærkninger.

2. De hørte myndigheder og organisationers bemærkninger til lovforslaget

2.1. Generelt

Børne- og Kulturchefforeningen (BKF), Børnerådet, Danmarks Privatskoleforening, Dansk Friskole-forening, Danske Skoleelever, Efterskoleforeningen, Fag og Arbejde (FOA), Institut for Menneskeret-tigheder og Lilleskolerne tilslutter sig den foreslåede ordning.Danmarks Privatskoleforening, Dansk Friskoleforening, Danske Skoleelever og Efterskoleforeningenfinder det positivt, at den foreslåede model er udformet på en måde, som imødekommer de frie skolersegenart.

2.2. Opfølgning på lovændringen

1
UndervisningsministerietNovember 2013
Børne- og Kulturchefforeningen (BKF) opfordrer ministeriet til at føre tilsyn med, at elevdemokratietfaktisk etableres, herunder at elevrådsmedlemmerne også får adgang til skolebestyrelserne i de privategrundskoler.Dansk Friskoleforening anbefaler, at der i forbindelse med implementeringen af loven og i en eventuelvejledning tydeligt beskrives, at elevdemokrati kan være til stede på andre måder en i et formaliseretelevråd.Danske Skoleelever foreslår, at ministeriet og Danske Skoleelever i samarbejde gennemfører et mindrekampagne rettet mod de frie skoler med henblik på, at de kommende regler om elevråd m.v. omsættestil virkelighed på de enkelte skoler.Ministeriets bemærkninger:Ministeriet vil forinden lovens ikrafttræden invitere Danske Skoleelever og de frie skolers foreninger tilen drøftelse af behovet for initiativer, eksempelvis i form af en kampagne eller lignende, med henblikpå at skabe motivation og engagement om elevdemokrati på de frie skoler.Spørgsmålet om kontrol med, om de nye regler i givet fald bliver efterlevet af skolerne, vil være omfat-tet af det tilsyn, som varetages af Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen. Prioriteringen af tilsynet med de frieskoler fastlægges årligt af undervisningsministeren efter en drøftelse med skoleforeningerne.Det bemærkes, at den foreslåede ordning ikke berører de gældende regler om kravene til sammensæt-ningen af og arbejdet i bestyrelserne for de frie skoler.

2.3. Særligt om skolelederens pligt til med passende mellemrum at tage op med eleverne, hvil-

ken demokratisk måde de ønsker

Institut for Menneskerettigheder finder umiddelbart, at en af skolens ledelse foranlediget drøftelse afelevdemokratiets form hvert 5. år vil være uhensigtsmæssig, fordi modenhed i forhold til den demokra-tiske dannelse typisk ændrer sig i takt med, at eleven bliver ældre. Institut for Menneskerettigheder an-befaler derfor, at udgangspunktet for, hvor ofte skolens leder skal drøfte med, ændres til hvert 2.-3. år.Ministeriets bemærkninger:Ministeriet kan tilslutte sig Institut for Menneskerettigheders betragtninger og har bragt lovbemærknin-gerne i overensstemmelse hermed for så vidt angår frie grundskoler.For så vidt angår frie kostskoler, hvor elevudskiftningen typisk er hurtigere end på frie grundskoler, erdet nu anført i lovbemærkningerne, at et passende udgangspunkt for hyppigheden af drøftelserne omelevdemokratiets form kunne være med et til to års mellemrum.
2