Transportudvalget 2013-14
L 64
Offentligt
1312231_0001.png
1312231_0002.png
MINISTEREN
TransportudvalgetFolketinget
DatoJ. nr.
11. december 20132013-4611
Frederiksholms Kanal 27 F1220 København KTelefon41 71 27 00
Transportudvalget har i brev af 15. november 2013 stillet mig følgende spørgs-mål 1 vedrørende L 64 - Forslag til lov om ændring af postloven. (Ændringer ivilkår for varetagelsen af befordringspligten og præciseringer af lovens anven-delsesområde, post til døren m.v.), som jeg hermed skal besvare. Spørgsmåleter stillet efter ønske fra Hans Christian Schmidt (V).

Spørgsmål nr. 1:

Ministeren bedes redegøre for lovforslagets konsekvenser for vilkårene for ogudviklingen i landdistrikter og på øerne.

Svar:

Som det fremgår af lovforslagets bemærkninger, er det Post Danmark A/S’målsætning at etablere op mod 700 såkaldte postshops, som vil have salg affrimærker, og hvor der er mulighed for at sende og modtage breve og pakker,herunder afhente anbefalede forsendelser og værdiforsendelser.Disse grundlæggende postydelser er, hvad det store flertal af kunderne efter-spørger i dag.De pågældende postshops placeres efter kundernes behov, dvs. typisk der, hvorkunderne i forvejen ofte kommer – supermarkeder, købmænd og andre detail-handelsbutikker.Samtidig sker der en reduktion i antallet af egendrevne posthuse og postbutik-ker til ca. 200. Disse betjeningssteder tilbyder alle postydelser. Betjeningsste-der med fuld service placeres, hvor der er efterspørgsel efter alle postydelser. Etyderligere antal fuld service betjeningssteder placeres, så der sikres geografiskspredning.Da Post Danmark A/S’ målsætning samlet set indebærer, at antallet af service-steder øges fra i dag ca. 1.000 til 1.180, vil også postkunderne i landdistrikternenyde godt heraf.Særligt for så vidt angår spørgsmålet om øerne, understreger jeg, at lovforslagetlægger op til at bibeholde fuld service betjeningssteder på de øer, som er selv-stændige kommuner, og hvor der i dag er sådanne. Desuden bevares de nuvæ-rende fuld service betjeningssteder på Fur, Anholt, Orø, Sejerø og Fejø i detomfang, det fortsat er muligt at finde egnede samarbejdspartnere. På øvrige øerlægges op til, at Post Danmark A/S skal bevare de nuværende betjeningsstedersom postshops.Generelt set lægger lovforslaget endvidere op til at stadfæste de administrativtfastsatte principper for postbetjeningen af øsamfundene, som har været gæl-
dende siden 2007. Herudover vil beboerne på de helt små øer med færre end 11fastboende husstande, som i medfør af disse principper selv har skullet afhentepost på fastlandet mod økonomisk kompensation herfor, nu - på nærmere be-tingelser - få mulighed for i stedet at få posten leveret i et brevkasseanlæg påøen, hvis de fremsætter ønske herom. Brevkasseanlægget placeres ved færgele-jet.Jeg finder derfor, at der med lovforslaget tages et rimeligt hensyn til beboernebåde i landdistrikterne og på øerne.
Side 2/2
Medvenlighilsen
Pia Olsen Dyhr