Miljøudvalget 2013-14
L 30
Offentligt
1310884_0001.png
1310884_0002.png
Folketingets MiljøudvalgChristiansborg1240 København K
J.nr. NST-401-01019Den 9. december 2013
Folketingets Miljøudvalg har i brev af 9. december stillet følgende spørgsmål nr. 25til L 30, forslag til lov om forslag til lov om ændring af lov om vandløb, lov omnaturbeskyttelse og lov om planlægning (Klassifikation af private og offentligevandløb, ophævelse af krav om dispensation i en række tilfælde til opførelse afbebyggelse inden for skovbyggelinjen og forenkling af VVM-processen m.v.), somhermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Hans Christian Schmidt(V).

Spørgsmål nr. 25 (L. 30)

Vil ministeren oversende en udtømmende liste over de forhold, en lodsejer erunderlagt i forhold til selv at stå for oprensning af vandløb, der overgår til privatvedligehold, så lodserejen ved, hvilke rettigheder og pligter man har som lodsejer,hvis man skulle få overdraget et vandløb? I den forbindelse ønskes oplyst, om derer nogen af disse forhold, der gør, at kommunen ikke kan overdrage et vandløb fraoffentlig til privat vedligehold.

Svar

Som udlovet i forbindelse med samråd A om L 30 den 5. december 2013 har jegbedt Naturstyrelsen om at udarbejde en oversigt over retsstillingen vednedklassifikation af vandløb.Naturstyrelsen har oplyst at:”Indledningsvist bemærkes, at lovforslaget ikke ændrer ved den beståenderegulering af private vandløb, som i dag udgør hovedparten af vandløbene. Der ersåledes ikke tale om, at lovforslaget indfører nye forpligtelser for private lodsejere,som ikke på tilsvarende vis allerede påhviler andre lodsejere med private vandløb.Lovforslaget berører alene kommunernes adgang til at beslutte hvilke vandløb, derskal være henholdsvis private eller offentlige.Allerede efter de gældende regler skal offentlige vandløb, der nedklassificeres tilprivate, være vedligeholdt ioverensstemmelse med regulativet på den dato,nedklassifikationen træder i kraft. Den bestemmelse vil ikke blive ændret i den nybekendtgørelse, der skal udstedes. Hvis en bredejer ikke mener, at vandløbet vednedklassifikationen er vedligeholdt i overensstemmelse med regulativet, kan detteforhold påklages til Natur- og Miljøklagenævnet.Miljøministeriet•Børsgade 4•1215•København KTlf.72 54 60 00•Fax33 32 22 27•CVR 12854358•EAN 5798000862005•[email protected]•www.mim.dk
Efter nedklassifikationen påhviler vedligeholdelsen den enkelte bredejer således,at det enkelte vandløbs skikkelse eller vandføringsevne ikke ændres. Hvis der ikkeer fastsat særlige vedligeholdelsesbestemmelser jf. nedenfor, har den enkeltebredejer frihed til selv at vælge, hvordan vedligeholdelsen gennemføres, herundervælge eventuel entreprenør til at forestå vedligeholdelsen samt fastsætte relevantevedligeholdelsesterminer mv.Det er strafbart, hvis bredejere ikke overholder lovens regler om vedligeholdelse,og vandløbsmyndigheden kan meddele påbud om gennemførelse af manglendevedligeholdelsesforanstaltninger. Manglende efterkommelse af påbud er ligeledesstrafbart. Det er Miljøministeriets opfattelse, at kommunerne yderst sjældentskrider til politianmeldelse for overtrædelse af vedligeholdelsespligten. Forholdenebliver normalt bragt i orden, efter at kommunen har meddelt påbud. Deprivatretlige sanktioner følger af almindelige erstatningsretlige reglerEfter vandløbsloven kan vandløbsmyndigheden for private vandløb fastsættebestemmelser om vedligeholdelsens omfang og udførelse, herunder om der skalforetages opsamling af afskåret grøde.Vandløbsmyndigheden kan desuden som ledi udmøntningen af vandplaner træffe afgørelse om ændret vedligeholdelse således,at vandløbet eller dele heraf ikke eller kun i særlige tilfælde må vedligeholdes.”
Ida Auken
/
Mads Leth-Petersen
2