Færøudvalget 2013-14
B 34
Offentligt
1359392_0001.png
1359392_0002.png
STATSMINISTERIETCHRISTIANSBORGPrins Jørgens Gård 11, 1218 København KTelefon 33 92 33 00 - Telefax 33 11 16 65CVR-NR. 10-10-39-40EAN-lokationsnummer 5798000000032
Dato:Sagsnr.:
15. april 20142014 - 2314
Folketingets FærøudvalgChristiansborg
Statsministerens besvarelse af spørgsmål nr. 1(B 34). Spørgsmålet er stilletefter ønske fra Martin Henriksen (DF).

Spørgsmål nr. 1:

”Vil regeringen fremadrettet indføre en praksis, der sikrer, at regeringen forpligtigestil i forhold til egne lovforslag at undersøge, hvilke konsekvenser detenkelte lovforslag har for borgere i Rigsfællesskabet således, at der ikke skabesnye grænsehindringer internt mellem Grønland, Færøerne og Danmark,og vil regeringen tage initiativ til, at Grønland og Færøerne indfører en lignendepraksis?”

Svar:

Det ligger indbygget i selvstyreordningerne for Færøerne og Grønland, at der kan ud-vikle sig forskellige retstilstande i Danmark og henholdsvis på Færøerne og i Grøn-land. Det er blandt andet en naturlig følge af, at selvstyreordningerne udmøntes.En forskellig retstilstand kan være velbegrundet, fx fordi de enkelte dele af riget harforskelligt syn på, hvordan reglerne skal se ud for deres del af riget. I andre tilfældekan en forskellig retstilstand utilsigtet skabe uhensigtsmæssigheder eller hindringer, fxved flytning mellem rigsdelene. Med henblik på at skabe et overblik over, hvor vi skalarbejde videre med disse problemstillinger, har regeringen i samarbejde med de færø-ske og grønlandske myndigheder iværksat et arbejde med at identificere såvel nordiskegrænsehindringer, som hindringer inden for rigsfællesskabet.I forhold til udarbejdelse af danske lovforslager det Justitsministeriets opfattelse, at detgenerelt gælder, at hvis et lovforslag har særlige konsekvenser i forhold til de enkeltedele af riget, herunder fx ved flytning mellem disse dele, bør der redegøres nærmerefor dette i bemærkningerne til lovforslaget.
-2-I forlængelse af det igangsatte arbejde med at identificere bl.a. hindringer inden forrigsfællesskabet vil vi skulle se på de konkrete problemstillinger, som arbejdet identi-ficerer. Arbejdet vil imidlertid også kunne bidrage til, at de enkelte ministeriersamt defærøske og de grønlandske myndigheder fremadrettet har et bedre overblik over, påhvilke områder der isærkan forekomme spørgsmål omutilsigtede konsekvenser af lov-givning i forhold til de enkelte dele af riget.Justitsministeriet vil i en kommende skrivelse om lovtekniske emner til samtlige mini-sterier erindre ministerierne om, at de ved udarbejdelsen af lovforslag bør være op-mærksomme på eventuelle særlige konsekvenser i forhold til de enkelte dele af riget,herunder fx ved flytning mellem disse dele, og at der i givet fald bør redegøres nærme-re for sådanne forhold i bemærkningerne til lovforslaget.Regeringen vil drøfte problemstillingen med landsstyrerne på Færøerne og i Grønlandogså i forhold til den lovgivning, der gennemføres på Færøerne og i Grønland.
Med venlig hilsen
Helle Thorning-Schmidt