Socialudvalget 2013-14
SOU Alm.del
Offentligt
1354935_0001.png
1354935_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato:4. april 2014
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
Ansvarlig:

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgsbrev af26. marts

2014følger hermed ministeren for børn, ligestilling, integration og soci-

ale forholds endelige svarpå spørgsmål nr.300(SOU Alm. del).

Spørgsmålet er stillet efter ønske fraudvalget.

Sagsnr.2014 - 2846

Spørgsmål nr. 300:

”Vil ministeren oplyse, hvad de samlede økonomiske omkostninger skøns-mæssigt vil være, hvis man indførte en behandlingsgaranti for børn og ungeop til 25 år, som er i eller kommer fra familier med misbrugsproblemer (alko-hol- eller narkotikamisbrug), og hvor mange børn og unge, ministeren vurde-rer, at det kunne dreje sig om?”

Svar:

Jeg kan oplyse, at kommunerne har en forpligtelse til at igangsætte konkreteindsatser overfor barnet, når det må anses for at være af væsentlig betyd-ning af hensyn til barnets særlige behov for støtte. Dette gælder uanset,hvad årsagen til støttebehovet er. Det følger således af servicelovens § 52,at kommunerne skal iværksætte den støtte, som bedst kan løse de proble-mer og behov, som er afdækket gennem den børnefaglige undersøgelse.Støtten kan fx være praktisk eller pædagogisk støtte i hjemmet, familiebe-handling, aflastningsordning, fast kontaktperson, døgnophold for hele – ellerdele af – familien, anbringelse uden for hjemmet eller anden hjælp fx i formaf rådgivning eller gruppeforløb.Det erikke muligt at komme med et kvalificeret skøn for de samlede økono-miske omkostninger ved at indføre en behandlingsgaranti. Det skyldesdelsufuldkomnedata for antallet af børn og unge, der er omfattet af målgruppen,dels at det ikke fremgår af spørgsmålet, hvilke indsatser der skal være om-fattet afen behandlingsgaranti.
2
Datausikkerheden skyldes blandt andet, at de nyeste tal for antallet af børnog unge, der vokser op i en familie med alkoholproblemer, er fra 2008, hvorSundhedsstyrelsen udgav rapporten ”Alkohol i Danmark”. Det fremgår afrapporten, at der skønnes at være ca. 122.000 børn og unge mellem 0 og 18år samt ca. 181.000 i alderen 19 – 35 år, der vokser op eller er vokset op ifamilier med alkoholproblemer. Rapportens tal er beregnet på baggrund afde procentdele, der i undersøgelsen har svaret, at deres far, mor, fars nyesamlever eller mors nye samlever har haft problemer på grund af alkoholunder deres opvækst, samt befolkningstal pr. 1. januar 2008.Usikkerheden skyldes videre, at der ikke er anvendelige tal for antallet afbørn og unge, der er i eller er opvokset i familier med stofmisbrugsproble-mer. Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse har således oplyst, at de ene-ste tilgængelige tal opgøres af Sundhedsstyrelsenog vedrører stofmisbruge-re, der indskrives i behandling, herunder hvorvidt disse har børn.Det fremgåraf Sundhedsstyrelsens opgørelse, at de 5.686 stofmisbrugere, der blev ind-skrevet i behandling i 2011, havde 1.017 hjemmeboende børn under 18årsamt 290 børn under 18 år, som ikke boede sammen med én eller beggestofmisbrugende forældre.Opgørelsen omfatter såledeskun stofmisbrugere ibehandling. Endvidere omfatter tallene ikke unge i alderen 19 – 25 år.På den baggrund vurderes det som nævnt ikke muligt at komme med etkvalificeret skøn for udgifterne til den foreslåede ordning.
Manu Sareen
/ Anders Holbøll