Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2013-14
ERU Alm.del
Offentligt
1344145_0001.png
1344145_0002.png
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTEREN
11. marts 2014

Besvarelse af spørgsmål 246 alm. del stillet af Erhvervs-, Vækst- og

Eksportudvalget den 12. februar 2014 efter ønske fra Kim Andersen

(V).

Spørgsmål:

I regeringens Vækstplan for Energi og Klima fra oktober 2013 fremgårdet, at regeringen vil fastholde den positive udvikling med det høje optagpå de tekniske og naturvidenskabelige videregående uddannelser samtph.d.-uddannelserne, der har været de seneste år. Ministeren bedes rede-gøre for, hvilke konkrete initiativer regeringen har taget for at fastholdeden positive udvikling med det høje optag på de tekniske og naturviden-skabelige videregående uddannelser samt ph.d.-uddannelserne. Ministe-ren bedes herunder redegøre for, hvilke konkrete mål regeringen har forden fortsatte udvikling.

Svar:

Jeg har forelagt spørgsmålet for uddannelses- og forskningsministeren,der har oplyst følgende, som jeg i det hele kan henholde mig til:”Med den nye folkeskolereform har regeringen styrket elevernes faglig-hed i bl.a. natur og teknik: Eleverne får flere timer i bl.a. matematik ognatur/teknik og lærerne skal have undervisningskompetence svarende tillinjefag i de fag, de underviser i. Derfor har regeringen i 2014-2020 afsat1 mia. kr. til styrket efteruddannelse af underviserne. Reformen medførerogså øget inddragelse af omverdenen i undervisningen for bl.a. at give enmere praksisorienteret undervisning, som kan fremme interessen for na-turfag.Gymnasiereformen fra 2005 rummede en øget naturvidenskabelig dan-nelse for alle elever og andelen af studenter med mindst matematik A,fysik B og kemi B er øget væsentligt. Der er fulgt op bl.a. med en ændretlovgivning på stx, der skal øge antallet af studenter med matematik Bmhp. at opfylde specifikke adgangskrav til videregående uddannelser.Herudover har forsøg med faget bioteknologi vist gode resultater ift. attiltrække flere elever, særligt piger, til de naturvidenskabelige studieret-ninger. Regeringen overvejer i forlængelse heraf, hvordan der kan skabesløsninger, der giver flest muligt biologisk stærke studenter adgang til na-turvidenskabelige studier.Herudover er alle gymnasiale institutioner fra sommer 2013 forpligtet tilen stærkere informationsindsats vedr. videreuddannelsesmulighederne, ogUndervisningsministeriet har oprettet et it-værktøj, der viser, hvor mange
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.Fax
33 92 33 5033 12 37 78
CVR-nr. 10 09 24 85EAN nr. 5798000026001[email protected]www.evm.dk
2/2
flere uddannelsesveje, der åbner sig for studenten med fx matematik B istedet for C.Regeringen, V, DF, SF, K og LA indgik i februar 2014 aftale om ”Bedreog mere attraktive erhvervsuddannelser”. Aftalen indeholder bl.a. et ind-satsområde om bedre videreuddannelsesmuligheder, herunder at: Flereuddannelser skal udbydes med eux (studiekompetencegivende), er-hvervsuddannelser på minimum tre år bliver adgangsgivende til er-hvervsakademiuddannelser, fag taget på højt niveau på erhvervsuddan-nelserne sidestilles med gymnasiale fag, og der skal være en bedre over-gang fra erhvervsuddannelserne til universitetsbacheloruddannelser.Der er endvidere igangsat forskellige initiativer i sektoren rettet mod detnaturvidenskabelige/tekniske område. Fx arbejder uddannelsesinstitutio-nerne generelt med brobygning og sammenhæng mellem de forskelligeniveauer i uddannelsessystemet. Formålet hermed er at give de unge etklarere indtryk af de krav og forventninger, det næste niveau i uddannel-sessystemet stiller.Tilsvarende arbejder det Nationale center for undervisning i natur, teknikog sundhed (NTS-centeret) på landsplan for at øge de unges interesse ogmotivation for undervisningen i natur, teknik og sundhed i det danskeuddannelsessystem samt rekrutteringen til uddannelserne og kvaliteten afundervisningen i natur, teknik og sundhed. Centeret modtager et årligttilskud på finansloven.Som led i målsætningerne om, at 60 pct. af en ungdomsårgang skal gen-nemføre en videregående uddannelse, og at 25 pct. skal gennemføre enlang videregående uddannelse følger Uddannelses- og Forskningsministe-riet løbende optaget på de tekniske og naturvidenskabelige uddannelser,bl.a. gennem årlige opgørelser og tilsyn med institutionerne.Det af regeringen nedsatte Udvalg for kvalitet og relevans i de videregå-ende uddannelser kommer i 2014 med anbefalinger, som også kan værerelevante i forhold til optaget af natur-, teknisk og ingeniørvidenskabeligestuderende.På ph.d. området er satsningen, der blev gennemført med globaliserings-strategien, videreført på regeringens kommende finanslovsforslag, så uni-versiteterne fortsat kan optage 2.400 ph.d.-studerende årligt.”