Retsudvalget 2013-14
REU Alm.del Bilag 93
Offentligt
1319243_0001.png
1319243_0002.png
Lovtidende A201313. december 2013.
Udgivet den 19. december 2013
Nr. 1510.
Bekendtgørelse om førelse af et register over pålagte konkurskarantænerI medfør af § 169, stk. 2, i konkursloven, jf. lovbekendt-gørelse nr. 217 af 15. marts 2011, som ændret ved lov nr.429 af 1. maj 2013, og efter forhandling med justitsministe-ren fastsættes:Formål

§ 1.

Erhvervsstyrelsen fører et register over personer, derer pålagt konkurskarantæne (konkurskarantæneregistret).Stk. 2.Formålet med registret er at hindre, at personer, derer pålagt konkurskarantæne, registreres som ledelsesmed-lemmer i visse erhvervsvirksomheder, jf. § 7, og sikre, ateventuelle eksisterende registreringer i systemet af de på-gældende personer som ledelsesmedlemmer afregistreres.Stk. 3.Formålet med registret er endvidere, at andre of-fentlige myndigheder, jf. §§ 8, 10 og 11, kan få oplyst, omen person er pålagt konkurskarantæne, når det er nødvendigtfor varetagelsen af disse myndigheders opgaver.Registrering af oplysninger

§ 2.

Indberetning til registret af pålagte konkurskarantæ-ner foretages hurtigst muligt af den skifteret, der har truffetafgørelse i sagen i første instans.Stk. 2.Indberetning efter stk. 1 foretages, når afgørelsenom konkurskarantænen er endelig, jf. konkurslovens § 164.

§ 3.

Skifteretten skal for hver konkurskarantæne indberet-te følgende oplysninger:1) den karantænepålagte persons CPR-nr.,2) kendelsens dato,3) tidspunktet for hvornår afgørelsen om konkurskarantæ-ne er endelig,4) konkurskarantænens varighed,5) omfanget af konkurskarantænen, jf. konkurslovens §159,6) hvilken ret der har truffet afgørelse, og7) afgørelsens journalnummer.Stk. 2.For personer, der ikke har dansk CPR-nr., indberet-tes for hver karantæne den pågældendes fulde navn, adresseog fødselsdato. Er det ikke muligt for skifteretten at indbe-rette de i 1. pkt. nævnte oplysninger, bør skifteretten indbe-rette den pågældendes statsborgerskab ved fødslen, entydigtidentifikationsnummer fra nationalt identifikationskort, ud-lændingenummer eller lignende. Skifteretten kan i alle til-fælde indberette de i 2. pkt. nævnte oplysninger. Pasnummerkan ikke træde i stedet for identifikationsnummer.

§ 4.

Hvis virkningerne af en konkurskarantæne stilles ibero, jf. konkurslovens § 164, stk. 4, indberetter skifterettenoplysning herom samt tidspunktet for berostillelsen.Stk. 2.Skifteretten sikrer, at berostillelsen ophæves, hviskære ikke sker rettidigt.Stk. 3.Skifteretten opdaterer, jf. § 3, eller sletter indberet-ningen i registret, når der på ny er truffet afgørelse i sagen.

§ 5.

Opdatering af oplysningerne i konkurskarantænere-gistret om en konkret konkurskarantæne ophører to år efterudløbet af karantænen. Oplysningerne overføres på dettetidspunkt til en database over historiske oplysninger hos Er-hvervsstyrelsen.

§ 6.

Ved tvivl om de indberettede oplysninger kan Er-hvervsstyrelsen rette henvendelse til den skifteret, jf. § 2,der har foretaget indberetningen.Registrering som ledelsesmedlem

§ 7.

Erhvervsstyrelsen sikrer, at en person, der er pålagten konkurskarantæne, ikke kan registreres som ledelsesmed-lem i en erhvervsvirksomhed, der er registreret i Erhvervs-styrelsens it-system i henhold til selskabslovgivningen ellerden finansielle lovgivning.Stk. 2.Bliver en person pålagt konkurskarantæne, afregi-streres personens eksisterende registreringer som ledelses-medlem i en erhvervsvirksomhed, jf. stk. 1. De relevante er-hvervsvirksomheder modtager meddelelse herom fra Er-hvervsstyrelsen.Stk. 3.Såfremt erhvervsvirksomheden, jf. stk. 1, efter af-registrering af den pågældende person efter stk. 2, ikke harden i henhold til lov eller bestemmelser fastsat i henhold tillov fornødne ledelse, igangsættes den opløsningsprocedure,der gælder for den pågældende virksomhedstype.Stk. 4.Ved ledelsesmedlem forstås direktør, bestyrelses-medlem, tilsynsrådsmedlem, likvidator, filialbestyrer, gene-ralagent eller lignende person, der faktisk varetager ledelses-beføjelser, eller suppleanter for disse personer.Videregivelse af oplysninger

§ 8.

Når en kendelse om at pålægge en person konkurska-rantæne efter konkurslovens § 159, 2. pkt., er indberettet til
BP000731Erhvervs- og Vækstmin.,Erhvervsstyrelsen, j.nr. 2013-0035984
13. december 2013.
2
Nr. 1510.
konkurskarantæneregistret af skifteretten, videregiver Er-hvervsstyrelsen de indberettede oplysninger til SKAT.Stk. 2.Når en person, der er pålagt konkurskarantæne ef-ter konkurslovens § 159, 2. pkt., ansøger om at blive moms-registreret eller registreret som arbejdsgiver via Erhvervssty-relsens selvregistreringsløsning på www.virk.dk, underretterErhvervsstyrelsen SKAT herom med angivelse af de oplys-ninger, som er registreret om den pågældende i konkurska-rantæneregistret.Stk. 3.Ændres en konkurskarantæne efter konkurslovens§ 159, 2. pkt., eller sættes den i bero, jf. konkurslovens §164, stk. 4, giver Erhvervsstyrelsen SKAT oplysning herom.

§ 9.

SKAT sikrer, at en person, der er pålagt konkurska-rantæne efter konkurslovens § 159, 2. pkt., ikke kan blivemomsregistreret eller registreret som arbejdsgiver, medmin-dre den pågældende over for SKAT godtgør, atvedkommende ikke deltager i og ikke forventer at skulledeltage i ledelsen af den pågældende erhvervsvirksomhed.Stk. 2.Er en person pålagt konkurskarantæne efter kon-kurslovens § 159, 2. pkt., afregistreres personens eksisteren-de momsregistreringer og registreringer som arbejdsgiver,medmindre den pågældende over for SKAT godtgør, atvedkommende ikke deltager i og ikke forventes at skulledeltage i ledelsen af den omhandlede erhvervsvirksomhed.

§ 10.

Politiet og anklagemyndigheden kan indhente oplys-ninger i konkurskarantæneregistret, når det er nødvendigt tilbrug for efterforskning af en anmeldelse eller en straffesag.

§ 11.

Skifteretterne kan indhente oplysninger i konkurska-rantæneregistret, når det er nødvendigt til brug for behand-lingen af sager ved skifteretten.Stk. 2.Skifteretten kan på anmodning fra en rekonstruktøreller kurator indhente og videregive oplysninger fra kon-kurskarantæneregistret, når det efter skifterettens vurderinger nødvendigt for rekonstruktørens eller kuratorens vareta-gelse af sit hverv.Stk. 3.Erhvervsstyrelsen giver skifteretterne adgang til lø-bende at indhente oplysninger i registret om konkrete perso-ner.

§ 12.

Erhvervsstyrelsen kan, ud over hvad der følger af §§8, 10 og 11, kun videregive personoplysninger fra konkurs-karantæneregistret og den historiske database, hvis det føl-ger af lov eller bestemmelser fastsat i henhold til lov.Ikrafttrædelsen

§ 13.

Bekendtgørelsen træder i kraft den 1. januar 2014.
Erhvervs- og Vækstministeriet, den 13. december 2013HENRIKSASSLARSEN/ Lars Bunch