Miljøudvalget 2013-14
MIU Alm.del Bilag 204
Offentligt
1336144_0001.png
1336144_0002.png
ErhvervJ.nr. 001-10625Ref. sopreDen 14. februar 2014
Kære Lindy SørensenMiljøminister Kirsten Brosbøl har bedt Miljøstyrelsen takke for og besvare dinhenvendelse af 25. januar 2014 om opkrævning af brugerbetaling i forbindelsemed miljøgodkendelser og miljøtilsyn samt om opfordring til ændring afbrugerbetalingsbekendtgørelsen.Indledningsvis skal Miljøstyrelsen venligst gøre opmærksom på, at styrelsens svarer af generel og vejledende karakter, og at styrelsen dermed ikke har forholdt sig tilden konkrete sag.

Ændring af brugerbetalingsbekendtgørelsen

Du skriver i din henvendelse, at du i forbindelse med rådgivning af en landmand,der har ansøgt om miljøgodkendelser samt fået gennemført miljøtilsyn, oplever enmanglende gennemskuelighed i forhold til brugerbetalingsopkrævninger, hvorfordu efterspørger en ændring af brugerbetalingsbekendtgørelsen med henblik på atundgå mistanke om for høje opkrævninger samt mulighed for på forhånd at kunneberegne pris for godkendelses- og tilsynsarbejde.Den nuværende timetakstbaserede brugerbetalingsordning for godkendelse ogtilsyn efter miljøbeskyttelsesloven og husdyrgodkendelsesloven, der indførtes pr. 1.januar 2005 og erstattede den hidtidige fastgebyrordning, efter hvilkenvirksomhederne og landbrugene årligt betalte et fast, men virksomhedsafhængigtgebyr til delvis dækning af myndighedernes udgifter til godkendelses- ogtilsynsarbejdet, har bl.a. til hensigt at imødekomme ønsket om en i højere gradretfærdig taksering ved, at betaling af myndigheders tidsforbrug i forbindelse medgodkendelses- og tilsynsarbejdet er tilknyttet ydelsen.Miljøstyrelsen påskønner således dine kommentarer til og dit forslag om at ændrebrugerbetalingsbekendtgørelsen, men der er dog på nuværende tidspunkt ikkeintentioner om at ændre brugerbetalingsbekendtgørelsen.

Tidsforbrug og specifikation i forbindelse med godkendelses- og

tilsynsarbejde

Det er kommunen, der som ansvarlig godkendelses- og tilsynsmyndighed harbeføjelse til at vurdere, hvor meget tid det vil være rimeligt at anvende tilbehandling af ansøgninger om miljøgodkendelser samt til gennemførelse afforsvarlige miljøtilsyn, herunder brug af ekstern konsulentbistand.Brugerbetalingsbekendtgørelsen indeholder i bilag 2, afsnit 3 minimumskrav til,hvordan myndigheden skal registrere og opgøre sit tidsforbrug på de aktiviteter,Miljøstyrelsen • Strandgade 29 • 1401 København KTlf. 72 54 40 00 • CVR 25798376 • EAN (drift)5798000863002 (tilskud)5798000863019 • [email protected] • www.mst.dk
som myndigheden opkræver brugerbetaling for af den enkelte virksomhed. Sammested fremgår det, at myndigheden skal oplyse det samlede tidsforbrug i forhold tilvirksomheden for det pågældende år.Da opkrævning af et gebyr i øvrigt må anses for at være en afgørelse iforvaltningslovens forstand, er der desuden mulighed for at søge om aktindsigt isagen, herunder i myndighedens tidsregistreringfordelt på dage, ligesom myndigheden skal iagttage forvaltningslovens krav tilbegrundelse af forvaltningsafgørelser.Endelig skal forvaltningsmyndigheden iagttage principperne for godforvaltningsskik.

Klagemuligheder

Kommunens opkrævning af brugerbetaling kan ikke påklages til Natur- ogMiljøklagenævnet eller anden administrativ myndighed, jf.brugerbetalingsbekendtgørelsens § 7.Såfremt din klient måtte mene, at Favrskov Kommune ikke lever op til densforpligtelser, har han i stedet mulighed for at rette henvendelse tilStatsforvaltningen. Statsforvaltningen fører tilsyn med, om kommunerneoverholder den lovgivning, der særligt gælder for offentlige myndigheder, jf.kommunestyrelsesloven §§ 47 og 48 (lovbekendtgørelse nr. 971 af 25. juli2013). Dader er tale om et legalitetstilsyn, hvilket vil sige at Statsforvaltningen alene kantage stilling til, hvorvidt kommunen overholder lovgivningen, kanStatsforvaltningen ikke tage stilling til, hvorvidt en afgørelse er rimelig ellerhensigtsmæssig. Kontaktoplysninger mv. kan findes viawww.statsforvaltningen.dk.Det bemærkes i den forbindelse, at Statsforvaltningen ikke er en klageinstans,hvorfor det er op til Statsforvaltningen at beslutte, om der skal rejses en tilsynssagenten på baggrund af en henvendelse fra en borger eller af egen drift. Det ersåledes Statsforvaltningens vurdering af sagen, som afgør om den rejses.Hvis der rejses en tilsynssag, kan Statsforvaltningen udtale, om kommunen harhandlet ulovligt. Der er alene tale om en vejledende udtalelse. I helt særligetilfælde kan Statsforvaltningen dog anvende sanktioner over for kommunerne.Såfremt din klient måtte mene, at Favrskov Kommune har handlet i strid med godforvaltningsskik, dvs. hvordan en kommune bør opføre sig over for borgerne, harhan ligeledes mulighed for at indgive en klage til Folketingets Ombudsmand, jf.ombudsmandsloven § 13 (lovbekendtgørelse nr. 349 af 22. marts 2013).Kontaktoplysninger mv. kan findes viawww.ombudsmanden.dk.Miljøstyrelsen håber, at der herved er svaret på din henvendelse vedrørendebrugerbetalingsbekendtgørelsen.
Med venlig hilsenSophie Rex HultquistAC-FuldmægtigMiljøstyrelsen - Erhverv[email protected]2