Finansudvalget 2013-14
Aktstk. 37
Offentligt
1314419_0001.png
1314419_0002.png
Folketingets FinansudvalgChristiansborg
Finansministeren
17. december 2013
Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 5 (Aktstykke nr. 37 - § 7)af 10. december 2013

Spørgsmål

”Vil ministeren oplyse, hvad der sker med den række optioner for de nye aktionæ-rer, der er indbygget, såfremt DONG Energy ikke børsnoteres?”

Svar

Udgangspunktet for de indgåede, betingede aftaler er, at parterne er enige om atarbejde for en børsnotering af DONG Energy inden 2018, idet salg af aktier iforbindelse med eller efter en børsnotering anses som den naturlige exit for de nyeinvestorer.Den salgsret for de nye investorer, der er aftalt som led i de indgåede, betingedeaftaler, skal derfor først og fremmest ses som en alternativ exitmulighed for inve-storerne for det tilfælde, at DONG Energy ikke børsnoteres i overensstemmelsemed hensigten, og efter en børsnotering har investorerne ingen salgsret.Som beskrevet i aktstykket opstår investorernes ”normale” mulighed for at sælgederes aktier til staten på de i aktstykket beskrevne vilkår således først, hvis DONGEnergy ikke er børsnoteret senest i løbet af 1. halvår 2018.Der indgår dog i de indgående, betingede aftaler, at de nye investorer også indendette tidspunkt kan sælge deres aktier til staten, men i den situation vil staten aleneskulle erlægge en købesum, der svarer til anskaffelseskursen for 60 pct. af de akti-er, som investoren ønsker at sælge, tillagt en forrentning og fradraget eventuelleudbyttebetalinger i perioden frem til beslutningen om salg af aktier til staten, mensstaten vederlagsfrit får overdraget de resterende 40 pct. af aktierne.Samme model anvendes, hvis en investor efter 1. halvår 2018 ønsker at sælge de-res aktier til staten i de perioder, hvor staten måtte have igangsat forberedelsen afen børsnotering af DONG Energy.Endelig bemærkes, at de nye investorers salgsret til staten også på de aftalte vilkårvil kunne gøres gældende, hvis staten på et tidspunkt efter 1. halvår 2018 måtteønske at afgive kontrollen med DONG Energy til en tredjepart, idet staten i densituation må formodes at kunne videresælge aktier overtaget i medfør af de nye
Side 2 af 2
aktionærers salgsret til den nye 3. part, eller hvis DONG Energy måtte blive likvi-deret eller går konkurs. I sidstnævnte tilfælde må det dog formodes, at de 40 pct.af aktierne, der under salgsretten skal værdiansættes til fair markedsværdi, må ud-løse en købesum på 0.
Med venlig hilsenBjarne Corydon