Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13
L 87
Offentligt
1192494_0001.png
1192494_0002.png
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTEREN
7. december 2012

Besvarelse af spørgsmål 2 ad L 87 stillet af Erhvervs-, Vækst- og

Eksportudvalget den 30. november 2012 efter ønske fra Preben Bang

Henriksen (V).

Spørgsmål:

Under henvisning til bestemmelserne om bestyrelsernes uafhængighed isparekassefonde, jf. de almindelige bemærkninger pkt. 2.11.3., bedesoplyst, hvad der menes med, at et flertal af fondens bestyrelse ikke må"udgøres af generalforsamlingen" i det underliggende sparekasseaktiesel-skab. En generalforsamling kan vel ikke "udgøre" nogle (personlige)bestyrelsesposter?

Svar:

Formålet med forslaget til § 207 i lov om finansiel virksomhed er at sikrereel uafhængighed mellem bestyrelsen i sparekassefonde og andelskasse-foreninger/fonde og det underliggende sparekasseaktieselskab ellerandelskasseaktieselskab.Forslaget skal ses i sammenhæng med den ændring, der blev vedtaget vedlov nr. 616 af 14. juni 2011, hvorefter medlemmer af bestyrelsen elleransatte i det underliggende sparekasseaktieselskab eller andelskasseaktie-selskab ikke må udpege eller udgøre et flertal af medlemmerne afbestyrelsen for fonden eller foreningen. Tilsvarende blev indført formedlemmerne af bestyrelsen eller ansatte i fondens eller foreningensdatterselskaber eller associerede virksomheder.Efter denne ændring trådte i kraft den 1. januar 2012, har der imidlertidvist sig at være behov for en præcisering af de bestemmelser, der trådte ikraft 1. januar 2012, idet visse sparekassefonde efter lovændringen harønsket at lade andre organer, f.eks. repræsentantskabet i det underliggen-de sparekasseaktieselskab, udpege flertallet i bestyrelsen for fondene.Dette vil imidlertid stride mod formålet om at sikre reel uafhængighed,idet fondens bestyrelse da stadig vil være udpeget af repræsentanter fordet underliggende sparekasseaktieselskab.Med lovforslaget ønskes det derfor bl.a. præciseret, at flertallet af fondenseller foreningens bestyrelse ikke må udpeges eller udgøres af medlemmeraf generalforsamlingen i det underliggende sparekasseaktieselskab ellerandelskasseaktieselskab.Jeg er enig med spørgeren i, at forslaget til bestemmelserne om bestyrel-sernes uafhængighed i sparekassefonde kan udformes mere præcist.Endvidere er det ikke nødvendigt at afskære alle aktionærer i sparekasse-aktieselskabet fra at sidde i sparekassefondens bestyrelse, hvilket kunne
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.Fax
33 92 33 5033 12 37 78
CVR-nr. 10 09 24 85[email protected]www.evm.dk
2/2
være udfaldet i henhold til ordlyden af det fremsatte forslag.Jeg vil på den baggrund udarbejde et forslag til ændringsforslag tilbestemmelsen.