Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2012-13
L 86
Offentligt
1192613_0001.png
1192613_0002.png
Klima-, Energi- og BygningsudvalgetChristiansborg1240 København K
Klima-, Energi- og Bygningsudvalget har i brev af 30. november 2012 stillet mig føl-gende spørgsmål 41 vedr. L 86, som jeg hermed skal besvare.
Ministeren10. december 2012J.nr. 2012-7001
Spørgsmål 41:”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 6/12-12 fra Dansk Solcelleforeningjf. L 86 - bilag 23.”Svar:Dansk Solcelleforening, Danfoss, Dansk Byggeri, Energimidt og Tekniq havde fore-træde for Klima-, Energi- og Bygningsudvalget den 6. december 2012. Jeg vil i detfølgende kommentere fællespapiret samt Tekniqs papir om beskæftigelse, som blevudleveret ved foretrædet.Dansk Solcelleforening m.fl. anbefaler, at andenbehandlingen af L 86 udsættes, fordibranchen har brug for grundige gennemregninger af, om der er realitet i den politiskemålsætning om en simpel tilbagebetalingstid på 10 år for nye solcelleanlæg i 2013 ogfrem.Da L 86 bl.a. har til formål at reducere det utilsigtede statslige provenutab, er der taleom et lovforslag efter en særlig hastende procedure med virkning fra fremsættelses-tidspunktet, som det ikke vil være hensigtsmæssigt at udskyde.Den analyse, der danner grundlag for L 86, består ikke af et sammenhængende do-kument, som jeg kan videresende. Analysen består både af mange forskellige notaterudarbejdet af Energistyrelsen, Klima-, Energi- og Bygningsministeriet og berørte mi-nisterier. Endelig har henvendelser fra og ikke mindst møder med branchen bidragetbetydeligt til den samlede analyse.Jeg er helt opmærksom på, at afskaffelsen af den årsbaserede nettoafregning ogovergang til den timebaserede nettoafregning samt ophævelse af muligheden for atanvende de erhvervsmæssige skattefradragsregler forringer investeringslysten i sol-celleanlæg sammenlignet med de meget gunstige forhold, der gjaldt i 2012. Det ersåledes naturligt, at der er solcelleprojekter baseret på 2012-forhold, der nu skalgenovervejes i lyset af L 86. Det er også hensigten med den politiske aftale og lov-forslaget, at støtten skal tilpasses de ændrede markedsvilkår. Den beskæftigelse, derer skabt af den eksplosive udbygning med solceller i 2012, vil det også være vanske-
KLIMA-, ENERGI- OGBYGNINGSMINISTERIET
Side 2
ligt at opretholde. Til gengæld glæder jeg mig over, at det er lykkedes at finde enstøttemodel, som tilgodeser flere end bare parcelhusejere, hvilket også udvider bran-chens kundegrundlag.Med hensyn til beskæftigelseseffekten bør det nævnes, at investeringer i solcellerfortrænger andre investeringer, hvorved stigningen i beskæftigelsen i sektoren i hvertfald delvis har fortrængt beskæftigelse på andre områder. Således vil nedgangen isolcelleaktiviteterne også give anledning til øget aktivitet i andre sektorer, hvorvednettoeffekten vurderes at være beskeden.
Med venlig hilsen
Martin Lidegaard