Grønlandsudvalget 2012-13
L 56
Offentligt
1188326_0001.png
1188326_0002.png
1188326_0003.png
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetGrønlandsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
30. november 2012Straffuldbyrdelseskonto-retSagsbeh: Andreas ChristensenSagsnr.: 2012-0037-0021Dok.:615547
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 3 vedrørende forslag til lov omændring af retsplejelov for Grønland (Ændring af retskredsene i Grønlandm.v.) (L 56), som Folketingets Grønlandsudvalg har stillet til justitsmini-steren den 19. november 2012. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra PiaAdelsteen (DF).
Morten Bødskov/Frederik Gammeltoft
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 3 fra Folketingets Grønlandsudvalg vedrørende forslag

til lov om ændring af retsplejelov for Grønland (Ændring af retskred-

sene i Grønland m.v.) (L 56):

”Ministeren bedes uddybe, hvorfor det er nødvendigt at for-længe overgangsordningen for kredsdommeruddannelsen med3 år. Herunder bedes redegjort for det den realiserede rekrutte-ring til kredsdommeruddannelsen set i forhold til den rekrutte-ring til uddannelsen, der ideelt set er nødvendig.”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen indhentet en udtalelse fraDomstolsstyrelsen, der bl.a. har oplyst følgende:”Af et notat af 13. april 2012 fra dommeren ved Retten i Grøn-land fremgår det, at der med udløbet af mulighederne for at be-skikke midlertidige kredsdommere efter § 747 fra den 1. januar2013 vil være et påtrængende behov for yderligere kredsdom-merressourcer. Dette hænger bl.a. sammen med, at det fortsater meget vanskeligt at rekruttere faste kredsdommere, som hargennemgået den særlige kredsdommeruddannelse. Der er aktu-elt 3 personer, der opfylder betingelserne for at blive ansat somfast kredsdommer. Yderligere vil max. 5 personer blive uddan-net i juni 2013, men som følge af de pågældende personersgeografiske placering og øvrige forhold forventes det ikke, atalle disse 8 personer kan ansættes i løbet af 2013.Kredsen af potentielle kredsdommere er således meget lille oghar en ugunstig aldersprofil. Der er derfor fortsat et meget stortbehov for at kunne beskikke midlertidige kredsdommere for atsikre, at der kan behandles det fornødne antal sager i kredsret-terne.Behovet for at forlænge overgangsordningen skal ikke mindstses i lyset af, at der er sket en betydelig ophobning af sager vedkredsretterne, der således har et meget stort antal uafsluttedesager liggende. Forlængelse af overgangsordningen vil ikkebetyde, at kredsretterne kan afvikle sagsbunkerne, men forlæn-gelsen vil forhindre, at kredsretternes sagsproduktion bliverformindsket.Kredsretterne har siden årene 2010/2011 været bemandet af 7faste kredsdommere og 7 kredsdommerkandidater. Kreds-dommerkandidaterne skal gennemgå en særlig kredsdommer-uddannelse for på sigt at opfylde betingelserne for at kunneblive udnævnt til kredsdommer. Aktuelt er der dog alene ansat6 kredsdommere og 4 kredsdommerkandidater, idet 3 personerhar opgivet uddannelsen og 1 kredsdommer har forladt dom-2
stolene. Retten i Grønland har desuden i perioden 2010-2012beskikket 6 midlertidige kredsdommere, der arbejder på time-basis i forskelligt omfang – men ingen på fuld tid. 1 af dissemidlertidige kredsdommere er for nylig stoppet, og 1 personvil ikke kunne udnævnes som kredsdommer grundet alder.Bemandingen ved kredsretterne pr. 1. januar 2013 vil bestå af6 kredsdommere, hvoraf 1 af disse fratræder i september 2013grundet alder, samt 5 midlertidige kredsdommere.Dommeren ved Retten i Grønland har oplyst, at en midlertidigkredsdommer ud fra en gennemsnitsbetragtning udfører ca. 1/2af det arbejde, som en fast kredsdommer udfører, mens enkredsdommerkandidat udfører ca. 1/3 af det arbejde, som enkredsdommer udfører, da personen er under uddannelse og op-læring.Aktuelt er 4 personer i gang med kredsdommeruddannelsen,idet 1 person har været kredsdommerkandidat siden september2010, 2 personer har været kredsdommerkandidater siden fe-bruar 2011, og 1 person har været kredsdommerkandidat sidenjuni 2011.Om uddannelsen af kredsdommere kan styrelsen oplyse, at dersom led i forberedelsen af reformen af det grønlandske retsvæ-sen og efter forslag fra Domstolsstyrelsen blev afsat midler i2007 til uddannelse af kredsdommere.Disse uddannelsesforløb har efterfølgende vist, at der er gan-ske mange kredsdommerkandidater, der ikke kan eller vil gen-nemføre uddannelsen. Der er således færre kredsdommerkan-didater – og kredsdommere – end man havde håbet på.Der er fortsat et stort behov for at udnævne kredsdommere, ogman vil således forsøge at få uddannet så mange kredsdom-merkandidater som muligt, men det er langt fra sikkert, at deinitiativer, der er taget, er tilstrækkelige til, at der reelt kan ud-dannes nok kredsdommere. Dette skyldes bl.a., at det grund-læggende er svært at rekruttere tilstrækkeligt kvalificeredekredsdommerkandidater og at fastholde dem i uddannelsesfor-løbet.”Der henvises i øvrigt til den samtidige besvarelse af spørgsmål nr. 1fra Folketingets Grønlandsudvalg vedrørende lovforslaget.
3