Retsudvalget 2012-13
L 47
Offentligt
1185274_0001.png
1185274_0002.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:27. november 2012Kontor: ProcesretskontoretSagsbeh: Stine Maria TolstrupChristensenSagsnr.: 2012-0037-0020Dok.:598738
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 5 vedrørende forslag til lov omændring af retsplejeloven, lov om retsafgifter, designloven, varemærkelo-ven, markedsføringsloven og lov om forbud til beskyttelse af forbrugernesinteresser (Midlertidige afgørelser om forbud og påbud) (L 47), som Fol-ketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 12. november2012. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Pernille Skipper (EL).
Morten Bødskov/Cristina A. Gulisano
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 5 vedrørende forslag til lov om ændring af retsplejelo-

ven, lov om retsafgifter, designloven, varemærkeloven, markedsfø-

ringsloven og lov om forbud til beskyttelse af forbrugernes interesser

(Midlertidige afgørelser om forbud og påbud) (L 47).

”Vil ministeren redegøre for, hvordan man vil sikre, at borge-res ytringsfrihed og frie adgang til information bliver medind-draget under en sag om meddelelse af forbud eller påbud, her-under om ministeren vil overveje en øvrig betingelse om, atborgeres ytringsfrihed og frie adgang til information, skal med-inddrages i vurderingen af, om der kan meddeles forbud ellerpåbud?”

Svar:

Lovforslaget tilsigter ikke at ændre på de gældende betingelser i retspleje-loven for at få nedlagt forbud. Der henvises herved til den samtidige be-svarelse af spørgsmål nr. 1 vedrørende lovforslaget.Det er endvidere præciseret i de specielle bemærkninger til forslaget tilretsplejelovens § 414, at adgangen til at meddele forbud eller påbud – udover en vurdering af, om afgørelsen om forbud eller påbud vil påføremodparten skade eller ulempe, der står i åbenbart misforhold til partens in-teresse i forbuddet eller påbuddet – ligeledes må vurderes i lyset af rele-vante bestemmelser i Den Europæiske Menneskerettighedskonvention,herunder f.eks. artikel 10 om ytringsfrihed.Det er Justitsministeriets opfattelse, at der hermed er givet tilstrækkeligeanvisninger til at sikre, at der med et forbud eller påbud ikke pålæggespligter mv., der indebærer en generel krænkelse af eksempelvis ytrings- oginformationsfriheden. Justitsministeriet finder således ikke anledning til atindsætte en udtrykkelig betingelse i eksempelvis forslaget til retsplejelo-vens § 414 om, at borgeres ytrings- og informationsfrihed skal medinddra-ges i afgørelsen. En sådan lovbestemmelse vil i øvrigt kunne give anled-ning til unødig tvivl om forholdet til andre grundlæggende rettigheder.
2