Skatteudvalget 2012-13
L 216 Bilag 19
Offentligt
1260885_0001.png
1260885_0002.png
J.nr. 13-0065808Den 17-06-2013
TilFolketinget – Skatteudvalget
Vedrørende L 216 - Forslag til Lov om ændring af ligningsloven ogkildeskatteloven (Genindførelse og udvidelse af BoligJobordningenog udvidelse af ordningen om skattekreditter for forsknings- ogudviklingsaktiviteter).Hermed sendes kommentar til Lejernes Landsorganisations foretræde forFolketingets Skatteudvalg den 12. juni 2013 (L 216 - bilag 14).
Holger K. Nielsen
/ Søren Schou
1/2
Lejernes Landsorganisation (LLO) har haft foretræde for FolketingetsSkatteudvalg den 12. juni 2013 og forelagt nogle cases og anbefalinger vedr.BoligJobordningen.LLO påpeger via nogle eksempler, at lejere kan have svært ved at opfyldebetingelserne for at opnå fradrag efter BoligJobordningen. LLO konkludererud fra eksemplerne, at lejerne ikke kan anvende BoligJobordningen iforbindelse med fraflytning og moderniseringer, men i mindre grad kan brugeordningen til løbende indvendig vedligeholdelse.LLO foreslår nogle ændringer af ordningen, der skal forbedre lejernesmulighed for at opnå fradrag ved fraflytning af lejemål og ved istandsættelse afet bestående lejemål.Herudover foreslår LLO nogle initiativer, der ligger udenforBoligJobordningens område,blandt andet at indføre en tilskudsordning tilenergiforbedringer i privat udlejning, at udvide lejernes råderet ogmodernisering af privat udlejning.
Svar
Som det fremgår af lovforslaget gælder Boligjobordningen– ligesom den hidtilgældende ordning - både for ejere, lejere og andelshavere. Lejerne i de almeneboliger og i private lejemål er således omfattet af ordningen, og kan få fradragfor udgifter, som de selv afholder til serviceydelser i form af f.eks. rengøring,vinduespudsning og børnepasning i hjemmet.Lejerne kan også få fradrag til vedligeholdelse og istandsættelse af lejeboligen.Det er dog ligesom efter den hidtil gældende ordning nogle betingelser, derskal være opfyldt. Lejeren skal selv have vedligeholdelsespligten i forhold tildet arbejde, der udføres, og lejeren skal selv afholde udgiften til det udførtearbejde. Herudover er det en betingelse, at lejeren har fast bopæl i lejemålet,når arbejdet udføres.Den hidtil gældende BoligJobordning har fungeret godt og har ikke givetaftaleparterne anledning til ændring af ordningen ud over, at ordningen erudvidet, så fritidsboliger også er omfattet. Denne udvidelse er også til glædefor ejere af fritidsboliger, som bor i en lejebolig.Ligesom ved ordningens indførelse fremføres der igen mange forskelligeønsker om udvidelser eller ændringer af BoligJobordningen. Hvis alle disseønsker skulle følges, vil det fordyre ordningen og kræve yderligere finansieringi forhold til de midler, der er afsat i delaftalen til Vækstplan DK.På den baggrund er der ikke grundlag for at ændre på betingelserne for atopnå fradrag efter BoligJobordningen.
2/2