Kirkeudvalget 2012-13
L 182 Bilag 5
Offentligt
1242941_0001.png
1242941_0002.png
1242941_0003.png
Hvidovre, den 26. april 2013
Folketingets kirkeudvalg

Vedrørende Lovforslag 182

I forbindelse med Folketingets behandling af lovforslaget om ændring af menighedsrådsloven harjeg konstateret, at man nu begiver sig ind i overvejelser om reglerne for stedfortrædere – menig-hedsrådslovens § 13, stk. 4..Dette er måske en god ide – men især af formelle årsager.§ 13, stk. 4 skal efter min vurdering sikre, at et tilfældigt fravær i menighedsrådet ikke forskubberden politiske eller kirkelige retningsbestemte balance i rådet. Denne balance er formelt set opståetved et afstemningsvalg til seneste menighedsrådsvalg.

Politisk balance

Den altovervejende del af menighedsrådene er i dag sammensat efter aftalevalg eller de nye valg-forsamlinger m.v.Dette betyder, at der ikke er et spørgsmål om politisk balance i de fleste menighedsråd – fordi derprincipielt kun har været afleveret 1 liste til menighedsrådsvalget. Der har derfor ikke været etgammeldags afstemningsvalg.Eventuelle politiske eller retningsbestemte afvigelser befinder sig derfor som regel indenfor de en-kelte grupperinger (lister) i menighedsrådene.Den gældende regel om indkaldelse af stedfortrædere vil således i en del situationer snarerekomme til at medføre en utilsigtet forskubbelse af balancen i menighedsrådet.

Praktisk brug af stedfortræderordningen

Efter de gældende regler (inkl. de foreslåede ændringer) i § 13, stk. 4 betyder det, at stedfortræde-re ofte skal indkaldes i løbet af året. Se nærmere i efterfølgende liste over kendte situationer, derbetinger indkaldelse.Stedfortræderen skal kun medvirke i det pågældende møde for så vidt angår det specifikke punktder måtte være anledning til indkaldelsen – jf. § 13, stk. 4.Dette er beskrevet i den eneste fortolkning jeg har kunnet finde, nemlig tidligere departementschefPreben Espersens Lov om menighedsråd – med kommentarer fra 1994. På side 52 anføres føl-gende om stedfortrædere:En stedfortræder, der indkaldes til at deltage i den endelige behandling af budget ogregnskab, kan ikke deltage i behandlingen af andre spørgsmål, som måtte være optagetpå dagsordenen for det pågældende møde.
Dette betyder, at stedfortrædere indkaldes ofte for at medvirke til behandlingen af enkeltsager pådagsordenen. Med de seneste ændringsforslag vil det forekomme endnu oftere.

Forslag til overvejelse

For mig at se giver den aktuelle situation anledning til overvejelse af, om § 13, stk. 4 generelt bur-de omformuleres – ud fra et af nedenstående 2 alternativer:
Stedfortræderen skal indkaldes, hvis et medlem har forfald til et menighedsrådsmøde.Herved skal stedfortræderen indkaldes til samtlige menighedsrådsmøder, hvor et ordi-nært menighedsrådsmedlem melder afbud. Og stedfortræderen kan medvirke vedsamtlige sager, der er på dagsordenen.
Hvis et menighedsrådsmedlem har forfald til et menighedsrådsmøde kan medlemmet ellermedlemmets gruppe (liste) anmode formanden om at indkalde stedfortræderen.Herved vil det være op til den fraværende eller den fraværendes gruppe at vurdere, omder skal ske indkaldelse af stedfortræder. Og stedfortræderen kan medvirke ved samt-lige sager, der er på dagsordenen.
Jeg er ikke jurist, så sandsynligvis skal ovenstående forslag omformuleres.Men jeg er menighedsrådsmedlem, og dermed medvirkende til at skulle administrere disse stedfor-træderregler. Jo mere enkle og klare de kan blive - jo bedre.Med venlig hilsen
Allan Dalkvistkasserer for Risbjerg sogns menighedsråd[email protected]
Kopi sendt til:Landsforeningen af MenighedsrådRisbjerg sogns menighedsråd

Situationer der årligt betinger overvejelse om indkaldelse af stedfortrædere

De opridsede situationer omfatter også de møder der er en konsekvens af det seneste ændrings-forslag.

Periode for møde

(cirka)Marts månedMaj måned

Anledning

Regnskab

Godkendelse af årsregnskab

Budget

Overvejelser om ansøgningerom anlægsbevillinger til næsteårs budget

Budget

Godkendelse af budgetbidragbaseret på provstiudvalgets fo-reløbige udmelding af drifts-rammer.Herunder beslutning om even-tuel ansøgning om udvidelse afdriftsrammen og eventuelle an-søgninger om anlægsbevillinger.

Regnskab

Behandling af det revideredeårsregnskab – herunder afgivel-se af kommentarer til provstiud-valget

Budget

Behandling af budget for næsteår baseret på provstiudvalgetsendelige udmelding af drifts- oganlægsrammer

Konstitution.

Menighedsrådets konstitueringfor så vidt angår enkeltmands-poster.

Regnskab

Behandling af provstiudvalgetsendelige godkendelse af års-regnskab – herunder eventuelleprovstiudvalgsbeslutninger vedgodkendelsen.

Budget

Behandling af provstiudvalgetsgodkendelse af endeligt budgetfor næste år.

Valg

af provstiudvalg

Valg

af StiftsrådMed ujævne mellem-PræsteansættelserrumProvsteansættelser
Juni måned
September-Oktobermåned
November måned
November måned
December måned
December måned
Hvert 4. år