Retsudvalget 2012-13
L 166
Offentligt
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
25. april 2013StrafferetskontoretJean Elisabeth Hørdum2013-0037-0039729108
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 3 (L 166), som FolketingetsRetsudvalg har stillet til justitsministeren den 21. marts 2013. Spørgsmåleter stillet efter ønske fra Karsten Lauritzen (V).
Morten Bødskov/Freja Sine Thorsboe
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 3 (L 166) fra Folketingets Retsudvalg:
”Ministeren bedes vurdere, hvor mange personer i et tilfældigtafsnit af DR’s program ”Fængslet” som ministeren mener haren ”fremtrædende rolle”, og hvor man, når lovgivningen træderi kraft, ville skulle underrette offeret?”Svar:
1.
Det fremgår af pkt. 2.2.2 i de almindelige bemærkninger til lovforslaget,at det i forhold til gerningsmandens medvirken i optagelserne til et tv- ellerradioprogram ikke er alle situationer, hvor et offer konfronteres med ger-ningsmanden gennem tv eller radio, der vil være omfattet af ordningen.Der skal være tale om, at gerningsmanden er tildelt en fremtrædende rolle iprogrammet, dvs. at han eller hun deltager som hovedpersonen eller somen af flere hovedpersoner og har lejlighed til at ytre sig. Situationer, hvorgerningsmanden indtager en mere perifer rolle, eller hvor gerningsmandenoptræder i tv- eller radioprogrammet ved en tilfældighed, vil således ikkevære omfattet.2.
Efter en gennemgang af det tredje afsnit i DR’s programserie ”Fængs-let” er det Justitsministeriets vurdering, at en række af de deltagende døm-te indtager en fremtrædende rolle i lovforslagets forstand og således – hvisde øvrige kriterier (kriminalitetsform mv.) er opfyldt – vil kunne være om-fattet af ordningen.3.
Som det er tilfældet ved den nugældende ordning, vil det også efter ud-videlsen af ordningen være kriminalforsorgen, som foretager underretningvedrørende dømte, som er idømt en ubetinget fængselsstraf, hvilket er ker-neområdet for underretningsordningen. Tilsvarende vil det være kriminal-forsorgen, der foretager underretning vedrørende personer dømt til forva-ring. Ved foranstaltningsdømte henholdsvis ved unge, som er idømt enungdomssanktion, vil underretning af offeret skulle forestås af statsadvo-katen henholdsvis politiet.Det vil således være disse myndigheder, der i de konkrete tilfælde og påbaggrund af de oplysninger, som foreligger fra det pågældende dagblad,tv- eller radioproduktionsselskab, vil skulle vurdere, hvorvidt en ger-ningsmand kan siges at være tildelt en fremtrædende rolle i et program.Det bemærkes i den forbindelse, at ordningen forudsætter, at de relevantemedier/journalister bidrager med oplysninger, der gør det muligt at vurde-re, om det pågældende program/interview omfattes af ordningen.2
Det bemærkes i tilknytning hertil, at underretningsordningen er afgrænsettil tilfælde, hvor det pågældende tv- eller radioprogram optages under ger-ningsmandens afsoning. For så vidt angår portrætinterview er ordningenafgrænset til tilfælde, hvor det pågældende interview laves under ger-ningsmandens afsoning. På tidspunktet for myndighedens underretning afden forurettede, vil myndigheden således som oftest ikke kende til det en-delige programs eller portrætinterviews specifikke udformning.
3